Bomba care stă să explodeze: Iordania avertizează Israelul ca va considera declarație de război expulzarea palestinienilor din Cisiordania

Postat la: 19.10.2023 | Scris de: ZIUA NEWS

Bomba care stă să explodeze: Iordania avertizează Israelul ca va considera declarație de război expulzarea palestinienilor din Cisiordania

Ministrul de Externe al Iordaniei, Ayman Safadi, a declarat miercuri că ţara sa va considera drept o "declaraţie de război" orice încercare a Israelului de a "expulza palestinieni din Cisiordania", o strămutare forţată pe care o respinge şi Egiptul.

"Pentru noi, în Iordania, orice încercare de a expulza palestinienii din Cisiordania va fi privită ca o declaraţie de război", a declarat miercuri şeful diplomaţiei iordaniene în Consiliul Deputaţilor al regatului haşemit.

Cisiordania este cel mai apropiat teritoriu palestinian de Iordania, situat pe malul vestic al râului Iordan şi sub controlul Autorităţii Naţionale Palestiniene. Fâşia Gaza, tot palestiniană, este situată pe ţărmurile Mediteranei şi este controlată de gruparea islamică Hamas, aminteşte EFE.

În Cisiordania, existenţa unor aşezări ilegale de colonişti evrei, susţinute de Israel şi care cer expulzarea tuturor palestinienilor din acest teritoriu, este considerată de ONU cea mai mare ameninţare la adresa păcii în zonă, adaugă sursa citată.

În declaraţiile sale, Safadi s-a referit şi la situaţia din Gaza şi a atras atenţia că "a strămuta civilii din teritoriul lor este o crimă de război, iar Gaza, conform dreptului internaţional, este un teritoriu ocupat".

Ministrul de externe iordanian a subliniat că "nu există nimic care să justifice asasinarea a mii de palestinieni" şi a insistat că "nu se poate păstra tăcerea în legătură cu ceea ce se întâmplă în Gaza", cu referire la atacurile israeliene asupra micii enclave palestiniene, ca represalii după asaltul surpriză al Hamas asupra Israelului din data de 7 octombrie, când peste 1.400 de israelieni au fost ucişi de gruparea islamistă palestiniană.

Din acest motiv, Safadi a afirmat că ţara sa lucrează cu "maxim efort pentru a opri războiul continuu împotriva Gazei" şi pentru a preveni agravarea situaţiei, în timp ce "lumea nu vorbeşte despre drepturile omului" acolo, ceea ce a considerat "un dublu standard în criteriile etice" ale comunităţii internaţionale.

"Argumentul nostru este legal, etic, uman şi de securitate bazat pe dreptul internaţional", a concluzionat Safadi.

Marţi, regele Iordaniei, Abdullah al II-lea, a manifestat respingerea "puternică" de către ţara sa faţă de orice scenariu al cărui obiectiv este strămutarea palestinienilor de pe teritoriul lor, precum şi refuzul său de a permite noi valuri de refugiaţi din războiul dintre Israel şi gruparea islamistă Hamas din Fâşia Gaza.

De ani de zile, Iordania s-a impus drept principal apărător al cauzei palestiniene în lume. Dar tensiunile cu gruparea islamistă Hamas complică capacitatea regatului haşemit de a fi un jucător-cheie în soluţionarea conflictului dintre miliţiile islamiste din Gaza şi Israel, scrie EFE într-un comentariu.

Regatul este custodele Esplanadei Moscheilor din Ierusalimul de Est din 1967 - al treilea loc cel mai sfânt pentru musulmani - şi este, de asemenea, principalul aliat al Autorităţii Naţionale Palestiniene (ANP) din Cisiordania, menţinând în acelaşi timp relaţii cu Israelul din 1994.

Cu toate acestea, în ultimii ani, vizitele şi incursiunile protestatarilor, miniştrilor şi cetăţenilor israelieni în acest loc sacru în care doar musulmanilor li se permite accesul au ridicat nenumărate întrebări cu privire la influenţa Iordaniei în apărarea cauzei palestiniene.

În plus, relaţiile sale cu Hamas sunt tensionate, iar regatul nu acţionează ca un mediator între mişcarea islamistă şi ANP, care, la fel ca Iordania, a fost acuzată de colaboraţionism cu Israelul.

Potrivit scriitorului şi politologului iordanian Hosam Gharaibah, "încălcările continue şi încercările de a impune o divizare" pe Esplanada Moscheilor şi de a-i schimba statu quo-ul "sunt un indiciu clar al lipsei de respect (al Israelului - n.r.) faţă de custodia iordaniană", care nu a putut împiedica accesul israelienilor în complex în ultimii ani.

Aceasta este cheia, potrivit analistului, deoarece noul război dintre Hamas şi Israel confirmă că "încercările diplomatice de a apăra Ierusalimul de Est au fost inutile".

Regatul haşemit s-a limitat doar să condamne aceste "infracţiuni", care au provocat mari controverse în lumea arabă, dar incapacitatea sa de a acţiona a evidenţiat lipsa influenţei iordaniene pentru a apăra cauza palestiniană, notează EFE.

Spre deosebire de Autoritatea Naţională Palestiniană a preşedintelui Mahmoud Abbas, Iordania nu menţine relaţii şi nu acţionează ca interlocutor cu Hamas, care guvernează de facto Fâşia Gaza din 2007 şi conduce o "rezistenţă armată" împotriva "ocupaţiei israeliene".

După atacul multiplu al Hamas din 7 octombrie, care a luat Israelul prin surprindere, Iordania nu s-a exprimat în mod explicit împotriva acţiunilor grupării islamiste, amplu condamnate de comunitatea internaţională pentru brutalitatea lor.

"Dar se presupune că Iordania ar trebui să aibă o relaţie cu toate facţiunile palestiniene", a deplâns Gharaibah, care susţine că lipsa relaţiei dintre Hamas şi regatul haşemit este o consecinţă a eforturilor ţării de a împiedica "prezenţa bazelor Hamas" pe teritoriul iordanian în locul unei reprezentări politice.

Analistul Munzer al Huarat a declarat pentru EFE că poziţia iordaniană este "puternică şi fermă" în acest război şi reprezintă o oportunitate pentru Amman de a se afirma ca "reprezentant internaţional al cauzei palestiniene".

O bună gestionare a crizei ar presupune, potrivit lui Al Huarat, ''o întărire a custodiei (Ammanului) asupra Ierusalimului de Est", deşi recunoaşte că poziţia Iordaniei este "complicată" pentru că Israelul "doreşte să scape" de managementul iordanian al Esplanadei, o umilire pe care regatul nu şi-ar putea-o permite.

În aceeaşi linie, cercetătorul politic Abdallah al Yabur a declarat pentru EFE că o escaladare a conflictului ar putea afecta viitorul custodiei haşemite asupra Esplanadei, tot din cauza pierderii încrederii în capacitatea regatului de a menţine statu quo-ul.

Acest lucru se datorează şi faptului că această custodie este legată de ANP, organizaţie care este "în faliment şi lipsită de legitimitate" în faţa "popularităţii crescute a Hamas", care este considerat din ce în ce mai mult adevăratul apărător al luptei palestinienilor de a-şi recupera pământurile, avertizează Al Yabur.

loading...
PUTETI CITI SI...