Bloomberg: Planul lui Putin dă roade. Cresc șansele ca statele UE să nu poată conveni asupra unei interdicții a petrolului rusesc!

Postat la: 24.05.2022 | Scris de: ZIUA NEWS

Bloomberg: Planul lui Putin dă roade. Cresc șansele ca statele UE să nu poată conveni asupra unei interdicții a petrolului rusesc!

Probabilitatea ca summitul UE de săptămâna viitoare să nu poată conveni asupra unui embargo asupra petrolului rusesc este în creștere, în condițiile în care Ungaria continuă să se opună acestui pas, a informat luni Bloomberg.

"Premierul ungar Viktor Orban a declarat în urmă cu câteva săptămâni că un acord privind embargoul asupra petrolului ar putea fi elaborat în cadrul unui summit al liderilor europeni. Dar acum guvernul său clarifică faptul că nu vor exista progrese (n. r.: în a conveni asupra embargoului) cel puțin până în iunie", a declarat agenția. Potrivit unor surse, luni, la Bruxelles, Ungaria a prezentat din nou o listă a solicitărilor sale și a menționat că, înainte de a impune sancțiuni împotriva petrolului rusesc, este necesar să se găsească o soluție la problemele energetice ale părții ungare. În același timp, una dintre surse a menționat că poziția Ungariei pare să fie doar înăsprită.

Pentru a ieși din impas, autoritățile UE au propus amânarea termenului limită pentru ca Ungaria și Slovacia să elimine treptat petrolul rusesc până la sfârșitul anului 2024, iar pentru Republica Cehă - până în iunie 2024. Budapesta, la rândul său, a declarat că ar fi nevoie de cel puțin 770 de milioane de euro pentru a-și reconstrui industria petrolieră. Anterior, autoritățile ungare au insistat, de asemenea, ca Budapesta să sprijine sancțiunile împotriva petrolului rusesc în cazul în care livrările prin conducte sunt retrase din acțiunea lor. Ministrul ungar de externe Peter Szijjártó a declarat că despăgubirile de 15-18 miliarde de euro de la UE ar putea fi o decizie pentru Ungaria în legătură cu planurile de interzicere a importurilor de petrol din Rusia.

Între timp, unele state membre ale UE au propus eliminarea sancțiunilor împotriva petrolului rusesc din viitorul al șaselea pachet de sancțiuni. Alte țări au propus ca cele 26 de state UE să adopte un embargo la care Ungaria nu va participa. Cu toate acestea, una dintre sursele Bloomberg și-a exprimat îngrijorarea cu privire la o astfel de evoluție a evenimentelor, temându-se de o nouă slăbire a potențialului celui de-al șaselea pachet de sancțiuni și de perspectiva ca alte state UE să înceapă să caute o excepție pentru ele însele.

Cu toate acestea, la începutul lunii mai, o propunere de a interzice companiilor europene să furnizeze servicii Rusiei în transportul petrolului său a fost eliminată de pe ordinea de zi din cauza obiecțiilor Greciei. Țările UE nu sunt încă în măsură să ajungă la un acord cu privire la un alt pachet de sancțiuni împotriva Federației Ruse, care să prevadă, în special, un embargo asupra petrolului rusesc. Principalul obstacol este poziția Ungariei, care refuză să sprijine propunerile de sancțiuni în forma lor actuală, notează jurnaliștii de la Bloomberg. Deciziile privind măsurile restrictive în Uniunea Europeană sunt luate în unanimitate. Astfel, fiecare țară are drept de veto în această privință.

loading...