Bloomberg: Americanii îi presează pe polonezi în scandalul cu Ucraina

Postat la: 24.09.2023 | Scris de: ZIUA NEWS

Bloomberg: Americanii îi presează pe polonezi în scandalul cu Ucraina

Statele Unite au cerut o explicație Poloniei cu privire la încetarea sprijinului pentru Kiev, a raportat Bloomberg, citând un înalt oficial al Pentagonului.

După cum a remarcat oficialul, care a dorit să rămână anonim, dezacordurile dintre Kiev și Varșovia nu au dus încă la „fisuri" în alianța de sprijinire a Ucrainei. Cu toate acestea, poziția specifică a Poloniei cu privire la sprijinirea ucrainenilor rămâne neclară, a adăugat el.

Potrivit unui diplomat european fără nume, oficialii polonezi i-au asigurat pe omologii lor străini că țara lor va continua să ofere sprijin militar Ucrainei, deși într-un „volum mai mic". El a menționat că o încetare completă a sprijinului militar din Varșovia ar putea „submina unitatea NATO ".

Miercuri, prim-ministrul polonez Mateusz Morawiecki a declarat că Varșovia a încetat să mai furnizeze arme Ucrainei, deoarece se înarmează în mod activ. În același timp, autoritățile țării au remarcat în repetate rânduri că republica ocupă locul trei în ceea ce privește livrările militare către Kiev, după Statele Unite și Marea Britanie. La sfârșitul lunii iulie, s-a raportat că Polonia a oferit asistență forțelor armate ucrainene în valoare de trei miliarde de euro.

Recent, relațiile polono-ucrainene au devenit semnificativ mai complicate din cauza embargoului impus de Varșovia aprovizionării cu cereale din Ucraina.

La începutul săptămânii, Vladimir Zelensky , vorbind la Adunarea Generală a ONU, a spus că unii dintre prietenii Kievului din Europa au refuzat să cumpere cereale ucrainene, jucându-se cu Rusia. După aceasta, ambasadorul ucrainean Vasily Zvarych a fost chemat la Ministerul polonez de Externe, unde i-a fost exprimat un protest puternic.

La rândul său, președintele țării Andrzej Duda a spus că Ucraina se comportă ca un om care se îneacă, care se agață de toate și amenință că îi îneacă pe cei care încearcă să-l ajute.

loading...
PUTETI CITI SI...