Armata SUA a trimis 4 distrugătoare să întâmpine 11 nave rusești și chineze în largul coastei Alaska

Postat la: 07.08.2023 | Scris de: ZIUA NEWS

Armata SUA a trimis 4 distrugătoare să întâmpine 11 nave rusești și chineze în largul coastei Alaska

Un purtător de cuvânt al Comandamentului de Nord al SUA a declarat pentru CNN că o patrulă navală mixtă ruso-chineză, formată din mai multe nave, a operat în largul coastei Alaska săptămâna trecută, o demonstrație de forță care a determinat un răspuns militar american, dar nu a reprezentat o amenințare pentru SUA sau Canada.

NORTHCOM și Comandamentul de Apărare Aerospațială din America de Nord au desfășurat avioane și nave pentru a monitoriza patrula rusă și chineză, care a rămas în apele internaționale, a spus purtătorul de cuvânt.

Senatorii republicani din Alaska Dan Sullivan și Lisa Murkowski au declarat într-o declarație sâmbătă că un total de 11 nave rusești și chineze au operat în apropierea Insulelor Aleutine și au fost întâmpinate ca răspuns de către patru distrugătoare ale marinei americane.

Purtătorul de cuvânt al Ambasadei Chinei, Liu Pengyu, a declarat pentru CNN într-o declarație că „potrivit planului anual de cooperare dintre armatele chineze și ruse, navele celor două țări au efectuat patrule maritime comune în apele relevante din vestul și nordul Oceanului Pacific" și că „această acțiune nu vizează niciun terț și nu are nimic de-a face cu situația internațională și regională actuală".

Sullivan a spus că cele patru distrugătoare ale marinei americane care au întâmpinat navele ruse și chineze „transmite un mesaj puternic către (președintele chinez) Xi Jinping și (președintele rus Vladimir) Putin că Statele Unite nu vor ezita să protejeze și să ne apărăm interesele naționale vitale din Alaska".

Blake Herzinger, cercetător la Centrul de Studii al Statelor Unite din Australia, a spus că atunci când americanii efectuează operațiuni similare în zona Indo-Pacifică, oficialii chinezi „exagerează amenințările imaginare și transmit răspunsul lor militar ca eforturi de a ejecta invadatorii din apele lor".

Rusia și China și-au intensificat parteneriatul economic și de apărare de când Rusia a invadat Ucraina, potrivit unui raport de informații american din iulie, iar țările s-au angajat în mod repetat să-și întărească legăturile militare.

loading...
PUTETI CITI SI...