Anchetatorii polonezi au stabilit că racheta care a ucis doi oameni la Przewodow a fost lansată de Ucraina

Postat la: 26.09.2023 | Scris de: ZIUA NEWS

Anchetatorii polonezi au stabilit că racheta care a ucis doi oameni la Przewodow a fost lansată de Ucraina

Experții polonezi au confirmat că racheta care a ucis două persoane la o instalație de cereale din sudul Poloniei în noiembrie a fost lansată de Ucraina, a relatat cotidianul Rzeczpospolita.

Explozia rachetei în Polonia, țară membră NATO, a alimentat temerile că războiul din Ucraina ar putea să se transforme într-un conflict mai amplu prin declanșarea clauzei de apărare reciprocă a alianței, dar la momentul respectiv Varșovia și NATO au declarat că sunt de părere că a fost o rachetă rătăcită de Ucraina, ceea ce a atenuat îngrijorările legate de o escaladare.

Surse care au cunoștință de anchetă au declarat pentru Rzeczpospolita că Polonia a stabilit că racheta care a aterizat în satul Przewodow a fost o rachetă de apărare aeriană S 300 5-W-55 lansată de pe teritoriul ucrainean.

"Această rachetă are o rază de acțiune de 75 km până la 90 km", a declarat o sursă citată de ziar. "În acel moment, pozițiile rusești se aflau într-un loc din care nicio rachetă rusă nu putea ajunge la Przewodow". Ucraina a negat că una dintre rachetele sale ar fi aterizat în Polonia. Rzeczpospolita a relatat că partea ucraineană nu a pus niciun material la dispoziția anchetatorilor polonezi.

Publicația l-a citat pe Lukasz Lapczynski, purtătorul de cuvânt al procuraturii poloneze, care a declarat că procurorul a primit avizul experților, dar că nu a dezvăluit conținutul acestuia, deoarece este confidențial. Lapczynski nu a putut fi contactat imediat pentru comentarii, iar biroul procurorului nu a răspuns imediat la o solicitare trimisă prin e-mail.

loading...
PUTETI CITI SI...