Anchetă după sinuciderea generalului croat Slobodan Praljak în faţa judecătorilor de la Haga

Postat la: 30.11.2017 | Scris de: ZIUA NEWS

Anchetă după sinuciderea generalului croat Slobodan Praljak în faţa judecătorilor de la Haga

Slobodan Praljak s-a sinucis în faţa judecătorilor de le Haga imediat după aflarea verdictului în cazul său. Condamnat în apel la 20 de ani de închisoare într-un proces de crime de război, fostul comandant al armatei Republicii Croate Herţeg-Bosnia, o entitate care a existat pe vremea războiului din Bosnia-Herţegovina, s-a ridicat în picioare şi a spus cu o voce puternică: „Slobodan Praljak nu este un criminal de război, vă resping cu dispreţ verdictul".

Apoi a luat o fiolă din buzunar şi a înghiţit brusc conţinutul din ea. A murit puţin mai târziu într-un spital din Haga. Anchetatorii olandezi încearcă să afle dacă Praljak, 72 de ani, a fost ajutat să se sinucidă, în condiţiile în care măsurile securitate la TPI sunt „ca pe aeroport", potrivit unui avocat. „Verifică dacă ai obiecte din metal (...) şi reţin telefoanele mobile. Pilulele şi lichidele în cantităţi mici" nu sunt băgate în seamă, precizează acest avocat citat de The Huffington Post. În Croaţia, sinuciderea lui Praljak a provocat o undă de şoc. Croaţii îl consideră un erou, nu un criminal de război.

La anunţarea morţii sale, preşedinta Kolinda Grabar-Kitarovici şi-a întrerupt „de urgenţă" o vizită în Islanda. În opinia ei, Praljak încarna „adevărul pe care l-a apărat neobosit după război", transmite AFP. Sinuciderea sa „ilustrează mai ales profunda nedreptate morală faţă de cei şase croaţi din Bosnia" condamnaţi miercuri de TPI, a declarat şi premierul Andrej Plenkovici. Iar această „nedreptate se extinde la poporul croat", a apreciat el. Croaţii din Mostar, un oraş din sudul Bosniei-Herţegovina, au aprins miercuri seara lumânări şi i-au adus un omagiu lui Slobodan Praljak.

Ceilalţi croaţi aduşi miercuri în faţa tribunalului de la Haga au fost găsiţi vinovaţi de o „întreprindere criminală comună" vizând impunerea dominaţiei poporului lor. Cel mai răsunător caz este cel al lui Jadranko Prlici, un fost „premier" al Republicii Croate Herţeg-Bosnia. Slobodan Praljak este al treilea fost combatant al războaielor din Balcani care se sincucide la Haga. În iunie 1998, Slavko Dokmanovici, fostul primar sârb al oraşului Vukovar, s-a sincucis în detenţie aşteptându-şi condamnarea pentru rolul său în masacrul care a îngrozit acest oraş din estul Croaţiei. Gestul său a fost urmat şase ani mai târziu de către un alt fost lider al forţelor sârbe din Croaţia, Milan Babici, condamnat la 13 ani de închisoare din cauza atrocităţilor comise în timpul Războiului din 1991-1995 din Croaţia.

loading...
PUTETI CITI SI...