Să recunoaștem adevărul: democrația nu mai poate fi salvată în Occident!

Postat la: 13.10.2022 | Scris de: ZIUA NEWS

Să recunoaștem adevărul: democrația nu mai poate fi salvată în Occident!

Există câteva criterii după care se poate stabili că un stat ar fi democratic sau nu, cele mai uzitate fiind următoarele: organizarea de alegeri periodice și libere, mass-media independentă, birocrație de stat eficientă și orientată în favoarea cetățenilor, societate civilă organizată și independentă, asigurarea drepturilor individuale, partide politice cu ierarhii alese democratic, justiție independentă/stat de drept. Dacă unul sau mai multe dintre aceste criterii nu sunt îndeplinite, atunci se chestionează democrația acelui stat.

N-o să mai găsiți nici un stat din zona euroatlantică care să îndeplinească toate aceste criterii, ba chiar o să sesizați țări (România e una dintre ele) care nu mai îndeplinesc nici unul. În contextul de sărăcire accelerată și proteste violente în Europa, cuplat cu războiul ucrainean unde NATO și UE sunt parte în conflict, e corect să credem că situația democrației în spațiul euroatlantic se va înrăutăți.

Comandamentele specifice războiului ce scot de la decizie Parlamentele, cenzura mass-media pentru a reflecta doar pozițiile guvernelor, mobilizarea trupelor speciale și de polițiști/jandarmi pentru blocarea civismului prin proteste, alegerile trucate pentru asigurarea controlului asupra viitoarelor guvernări, plus multe altele, vor fi elementele ce vor marca realitatea euroatlantică în următorii nu știu cât de mulți ani, dar suficienți pentru ca la finalul acestei perioade să nu mai putem vorbi despre democrație.

Răspunsul corect la întrebarea dacă mai e ceva de făcut este că nu mai e nimic de făcut, în afara faptului că trebuie să vă pregătiți pentru un astfel de viitor fără democrație, rămânând vitală sarcina de a ne prepara tinerii ca să fie în stare pentru a o recâștiga cândva.

Cozmin Gușă

loading...
PUTETI CITI SI...