Război preventiv împotriva Chinei!

Postat la: 11.11.2022 | Scris de: ZIUA NEWS

Război preventiv împotriva Chinei!

Creierele înfierbântate de la Pentagon și nu numai de acolo au ajuns la concluzia că trebuie urgentat un conflict militar major între Statele Unite și China. Practic, se referă în mod expres la necesitatea unui război preventiv. Insistând asupra urgenței acestuia. Oameni politici responsabili încearcă să frâneze acest avânt. Ultimii pierd însă treptat terenul. Deci întrebarea momentului nu este dacă va avea loc sau nu o confruntare, ci când. Și cum se va desfășura ea.

Sub ultimele patru administrații, această temă a fost îndelung dezbătută la Casa Albă și la Pentagon. Și chiar dacă nu s-a întâmplat încă nimic ireparabil, este totuși de reținut că trei din cele patru administrații au înclinat către o soluție tranșantă. În sensul că ascensiunea Chinei în plan economic și militar trebuie oprită cât încă nu este prea târziu. Trebuie oprită înainte ca supremația Statelor Unite în lume să poată fi înfrântă de hegemonia Chinei. Militarii de la Pentagon urmăresc cu multă îngrijorare dezvoltarea exponențială a forțelor militare ale Beijingului. Ei estimează, probabil pe bună dreptate, că forțele armate ale Republicii Populare Chineze au crescut în ultimii ani în mod accelerat și, exceptând arsenalul atomic, au ajuns să depășească puterea forțelor armate de care dispune Pentagonul, luându-i în calcul chiar și pe aliații Statelor Unite. În paralel, China are o dinamică a creșterii economice atât de pronunțată, încât în scurt timp Statele Unite vor fi depășite și apoi copleșite. Washingtonul nu vrea să piardă cu niciun preț supremația.

Dilema care a preocupat ultimele patru administrații este dacă prioritară trebuie să fie consolidarea economică și militară a Statelor Unite, înțelegând prin aceasta și consolidarea unui sistem cât mai solid și mai larg de alianțe, urmând ca abia apoi, după ce se trage linie, să fie declanșată o confruntare cu China, sau dacă o confruntare cu China este necesară mai devreme, nemaifiind timpul necesar pentru consolidare, dată fiind dinamica de dezvoltare a Chinei. În mod fatal, dar sigur, cea de-a doua opțiune are din ce în ce mai mulți partizani și ar putea atinge o masă critică.

În mediile rarefiate de la vârful adminstrației americane se vorbește din ce în ce mai insistent că războiul din Ucraina este pentru Washington doar un joc de încălzire, urmând ca adevărata confruntare, confruntarea decisivă, să fie declanșată împotriva Chinei.

Aceste jocuri strategice, dacă rămân doar pe hârtie, pot fi interesante. Dacă însă se materializează, ele sunt extrem de periculoase pentru întreaga planetă. Dacă se întâmplă așa ceva, atunci omenirea va constata consternată că actuala confruntare cu Federația Rusă, prin procură, respectiv prin intermediul Ucrainei, reprezintă pur și simplu, cu toate consecințele nefaste pe care le are, un simplu joc strategic. Nu este deloc exclus ca viitorul care ne așteaptă să însemne o confruntare majoră Statele Unite-China, care să antreneze în mod fatal, într-un fel sau altul, întreaga planetă. Soarta fiecărei națiuni. Pentru că, în mod cert, se vor consolida o serie de alianțe, altele se vor destrăma, dar, în scurt timp, cele mai multe dintre statele lumii vor trebui să opteze de ce parte a baricadei se vor afla.

Dovada că lucrurile se precipită constă nu numai în afirmațiile de ultimă oră ale șefilor de la Pentagon ori ale unor responsabili de la Casa Albă, ci și sau mai ales în modificările consecutive și dramatice ale strategiei de securitate națională a Statelor Unite. Unde, de la verde, s-a trecut la roșu și lucrurile se apropie de negru. China fiind în prezent percepută ca cel mai periculos inamic, ca cea mai gravă amenințare, iminentă chiar, la adresa puterii globale de care încă dispun Statele Unite. Simțind în ce direcție bate vântul, la ultimul Congres al Partidului Comunist Chinez a fost adoptată o declarație în care, printre altele, China anunță lumii întregi că nu încearcă să devină o hegemonie, așa cum este acuzată. La Pentagon însă nimeni nu crede așa ceva. Și nimeni nu este dispus să împartă puterea cu altcineva.

Sorin Rosca Stanescu

loading...
PUTETI CITI SI...