''MAGA-mișcarea'' de la Washington!

Postat la: 07.11.2022 | Scris de: ZIUA NEWS

''MAGA-mișcarea'' de la Washington!

America se echilibrează politic, deci aliații ei își vor recalibra geopolitica. Singura speranță reală a democraților lui Biden pentru câștigarea alegerilor de mâine era posibilitatea de a frauda votul electronic, lucru ce nu a mai fost permis de către Deep State-ul american de data asta.

În urmă cu zece zile republicanii au reclamat apariția a cca 300 000 de voturi electronice în statul Pennsylvania a căror expeditori nu puteau fi identificați, dar democrații insistau să fie incluse în procesul de numărare. Justiția a deliberat rapid și a decis că acestea nu sunt valide, blocând astfel procedura frauduloasă folosită (și acceptată!) în alegerile Trump-Biden din 2020, speranțele democraților fiind astfel năruite. Tot în aceste ultime zile sondajele publice au început să se recalibreze în favoarea republicanilor, Trump nu a mai fost șicanat nici măcar mediatic, iar comentatorii ce-l proslăveau pe Biden au început să-i enumere gafele și să prezinte efectele proastei sale administrații.

E previzibil deci ca rezultatele alegerilor de mâine să consemneze victoria republicanilor, fapt ce va echilibra politica SUA, după doi ani în care deciziile au fost discreționare, haotice, nocive pentru americani, dar mai ales pentru geopolitica lumii ce se confruntă azi cu un război ale cărui consecințe au stricat echilibrul economico-civilizațional pe planetă, în mod special în Europa. Dacă va fi așa, putem considera că cei care decid în mod real politica Americii au hotărât să încerce stoparea declinului prin punerea sub control parlamentar republican a viitoarelor decizii ale Casei Albe. Cum anume se va face asta poate fi de asemenea previzibil, iar aranjamentele necesare se vor negocia în următoarele două luni, până când noua majoritate republicană își va intra în pâine.

Pentru restul lumii, dar mai ales pentru aliații Americii din Occident, va urma deci o recalibrare a geopoliticii proprii în siajul ''MAGA-mișcării'' din politica de la Washington. Primii pași se vor face legat de războiul ucrainean, politica de finanțare către Zelenskiy&Company, respectiv cea de sancțiuni economice cu incidență în decăderea economiilor vestice, mai ales a Germaniei. Nu se poate prognoza azi cum și cât de eficientă pe termen scurt va fi decizia americană, dar e limpede că în lumea euroatlantică urmează o perioadă cu o dinamică specială și preponderent absconsă, menită să încerce evitarea/amânarea unei Mari Crize, al cărei debut îl experimentăm deja în ultimele luni. Țările cu un ''intelligence'' bine și corect conectat la noul trend american își vor putea racorda mai eficient acțiunile, cu folos rapid, dar celelalte mai dezorientate vor fi perdanții de serviciu. Cine câștigă și cine pierde? Asta este întrebarea acestui sfârșit de an.

Cozmin Gușă

loading...
PUTETI CITI SI...