Execuția politică a lui Trump pare a fi fost singurul scop al alegerilor americane. Concluziile se pot subsuma zicerii ''Am fost un dobitoc!''

Postat la: 10.11.2022 | Scris de: ZIUA NEWS

Execuția politică a lui Trump pare a fi fost singurul scop al alegerilor americane. Concluziile se pot subsuma zicerii ''Am fost un dobitoc!''

În ultimele zile cei interesați am putut afla modul facil prin care alegerile pot fi fraudate în SUA, s-o fi întâmplat de multe ori în decursul ultimelor decenii, dar acest lucru a fost atât de vizibil acum datorită interesului mondial major pentru votul american și consecințe, comentatorii obiectivi din Statele Unite nemaicenzurându-se în a documenta și expune grozăvia.

Chiar ieri la GOLD FM Grigore Culian, jurnalist american de origine română, cu experiență de presă de 30 de ani și votant consecvent, ne-a explicat clar cum poți vota fără prezentarea actului de identitate sau cum voturi anonime (cca 250000 dovedite doar în Pennsylvania!) pot ajunge să fie considerate valabile și numărate ulterior. Nu-i nimic de comentat, treaba e clară, dar dacă rememorez acum toate discuțiile mele din ultimii 25 de ani de vizite în SUA, spre a pune la cale parteneriate și soluții pentru consolidarea democrației în România (două chiar oficiale la Casa Albă, cu consilieri prezidențiali!), pot să mă poziționez, dezamăgit și resemnat, în categoria descrisă prin zicerea din titlu.

Dar nu despre mine sau cei ca mine analizez azi, ci despre Trump și execuția lui politică de ieri. Lui Trump i s-a dat în 2016 șansa nesperată de a salva America de sistemul oligarhico-corporatist și profitor care o sufocă în ultimele decenii, a avut un mandat bun dpdv al eficienței economice, dar a ratat complet misiunea de a elimina din administrație componenții a ceea ce noi numim generic Sistemul SOROS. Nu mai contează dacă a fost trădat, lacom de bani, superficial sau naiv, rămâne doar faptul că nu și-a folosit autoritatea prezidențială în scopul principal pentru care a fost adus la putere, și a plătit pentru asta în mod corespunzător. Sistemul respectiv nu doar că l-a eliminat în 2020 prin proceduri de vot similare celor folosite la alegerile recente, dar s-a și asigurat că, prin impunerea lui Biden, nu se va mai confrunta cu asemenea pericole. Ofensiva din justiție din ultimul an contra lui Trump și ai săi a avut efectul pervers de a-l proiecta din nou ca o speranță pe fostul președinte, și-atunci a fost abandonată recent în favoarea unei execuții politice prin alegeri, care execuție s-a petrecut acum.

Trump și republicanii care-l susțin au înghițit din nou momeala, iar singurul rezultat consolidat și comunicat al alegerilor a fost cel de invalidare a potențialului electoral trumpist, la pachet cu proiectarea ca nou lider republican a lui De Santis, guvernatorul Floridei reales în mod triumfal, despre care se presupune că nu va pune probleme Deep State-ului american. În rest #Alegerile Americane n-au rezolvat nimic din ce se aștepta, Biden iese din scrutin nevătămat, e previzibil că Senatul nu va avea forța de invalidare a sa, și chiar dacă republicanii vor câștiga o majoritate de 1 vot în plus (improbabil), până la momentul reluării alegerilor din statul Georgia, fostul președinte va fi fost deja aruncat în derizoriu chiar prin poziționarea republicanilor care-au intrat deja sub autoritatea informală a lui De Santis, oricum mulți îl considerau mereu pe Trump ca o grefă incomodă în partidul simbolizat prin simpaticul elefant. Desigur că vor exista în viitor și niște poziționări diferite ale statului american în chestiunea războiului planetar instalat, dar ele nu vor fi de natură să ne readucă rapid pacea sau prosperitatea pierdute în mod accelerat în decursul lui 2022.

Așa că, zicerea din titlu ''Am fost un dobitoc!'', i se va potrivi cel mai bine lui Donald Trump, și nici nu mai contează pentru moment cât de mulți mai suntem care ne vom putea autocaracteriza în mod similar.

Cozmin Gușă

loading...
PUTETI CITI SI...