Erdogan pune la grea încercare credibilitatea NATO!

Postat la: 16.11.2022 | Scris de: ZIUA NEWS

Erdogan pune la grea încercare credibilitatea NATO!

Chiar nu știu ce este mai nemaivăzut de grav: ce spune Președintele Erdogan, acuzații de o gravitate excepțională împotriva principalilor săi aliați din NATO, sau faptul că Alianța nu răspunde nicidecum, pusă sub presiunea votului negativ cu care Turcia poate în continuare următoarea etapă de dezvoltare a organizației - deja anunțată ca victorie strategice excepțională - adică eventuala aderare a Finlandei și Suediei.

Nimeni nu vrea, nu poate să-și permită și nici măcar nu se gândește la modul serios că ar putea ridica tonul la Erdogan, șubrezind astfel flancul de sud-est al Alianței, capacitățile sale de reacție în est și în Mediterana și, mai larg, poziția sa în raport cu ce a mai rămas din odinioară extinsa sa zonă de influență printre țările din Orientul Mijlociu. Drept care, făr să vadă măcar începutul unei reacții de condamnare sau măcar o opoziție reală în NATO, Președintele Erdogan a ridicat acum nivelul luptei cu câțiva dintre proprii săi aliați la cote rar întâlnite, cu acuzații extrem de precise și la fel de primejdioase raportate la normele în funcțiune care, cel puțin în principiu, ar trebui să domine relații internaționale.

Printre acestea, de ani de zile, clădită cu mare grijă și la modul intensiv, se află edificiul măsurilor juridice și de colaborare la nivele multiple în lupta împotriva terorismului, fenomen considerat drept o amenințare în evoluție, extrem de concretă și foarte bine structurată, la adresa societăților lumii occidentale. Context în care, firesc, după atentatul de la Istanbul, în primul rând șefii de state și guverne din țările membre NATO au transmis primii mesaje de condoleanțe. Nu putea lipsi mesajul american în care se spune că „stăm umăr la umăr cu Turcia, aliatul nostru în NATO, în lupta împotriva terorismului" - se spune în mesajul Casei Albe.

Numai că, în numele țării sale, Suleiman Soilu, ministrul de Interne al Turciei, a respins cu absolută fermitate mesajul american de condoleanțe spunând, atenție la duritatea și implicațiile răspunsului, „Subliniez din nou că nu acceptăm și respingem condoleanțele SUA Acest mesaj de condoleanțe ar trebui interpretat ca „ucigașul ajunge primul la locul crimei" Cu siguranță că vom da un răspuns clar acestor mesaje". Afirmație condamnată imediat de purtătorul de cuvânt al Departamentului de Stat: „Respingem și suntem pe deplin dezamăgiți de orice comentarii iresponsabile care sugerează că SUA ar avea vreo responsabilitate în atacul condamnabil împotriva cetățenilor turci".

Și așa ar fi grav. Dar este ceva cu mult mai grav: însuși Președintele Erdogan a intrat în scenă spunând că Grecia, SUA și câteva State Membre UE protejează teroriștii, inclusiv pe cei de organizație FETO (adepții lui Gulen): „Cine îi protejează acum? În primul rând Grecia. Au fugit în Grecia, au fugit în Europa. Mereu fug acolo. Trăiesc în Germania, Franța, Olanda, Danemarca, Anglia și America". Adică, în clar, liderul unui Stat Membre NATO acuză, nominalizând în clar, alte câteva state membre din Alianță că acordă azil teroriștilor, ceea ce, în termenii jurisdicției încă valabile în domeniu pe plan internațional, le face state sprijinitoare ale mișcărilor teroriste, eventual posibil de a fi acuzate de sponsorizare directă a terorismului...

Mai mult chiar, la o conferință din Uzbekistan de săptămâna trecută a Organizației islamice de cooperare, Președintele Erdogan acuza fost dur Franța despre care spunea că sprijină organizația Statului Islamic în Siria prin intermediul companiei producătoare de ciment Lafarge care, deja, a admis că a plătit milioane de dolari entității teroriste pentru a putea menține deschisă o fabrică în teritoriul controlat de teroriști: „Atunci când am spus că gigantul Lafarge, producătorul de ciment, sprijinea organizațiile teroriste în nordul Siriei...francezi n-ai înțeles. I-am spus asta și lui Macron... În Adunarea Parlamentară franceză i s-a cerut lui Macron să răspundă de aceste lucruri. A fost cea mai importantă poveste pe agenda politică franceză. Minciuna n-a funcționat. Lafarge a ieșit ca una dintre cele mai importante instituții care sprijină terorismul". Acuzațiile lui Erdogan pun în cauză țări NATO. Cei care ar fi direct interesați tac cu strășnicie și se uită în altă parte. Oare ce urmează?

Cristian Unteanu

loading...
PUTETI CITI SI...