Prigojin și Lukașenko au fost interceptați de servicul secret german în timpul negocierilor din rebeliunea Wagner

Postat la: 08.07.2023 | Scris de: ZIUA NEWS

Prigojin și Lukașenko au fost interceptați de servicul secret german în timpul negocierilor din rebeliunea Wagner

Serviciul Federal de Informații (BND) din Germania a ascultat negocierile dintre Evgheni Prigojin și Aleksandr Lukașenko pe 24 iunie, ziua rebeliunii PMC Wagner, potrivit unei investigații a jurnaliștilor de la grupul media ARD.

Un purtător de cuvânt al serviciului german de informații a declarat că agenția „nu comentează public problemele legate de posibilele rezultate ale informațiilor".

"Serviciul Federal de Informații raportează cu privire la subiecte relevante, în special guvernului federal și comisiilor competente ale Bundestagului german care se reunesc în secret", a mai adăugat purtătorul de cuvânt.

După rebeliunea lui Prigojin, politicienii germani au criticat serviciile secrete germane datorită faptului că, potrivit datelor oficiale, BND a informat Guvernul german despre evenimentele din Rusia abia pe 24 iunie, când mercenarii se îndreptau deja spre Moscova.

De fapt, se spune că BND a avut un indiciu vag despre o posibilă revoltă iminentă a Grupului Wagner împotriva Kremlinului mai devreme, cu aproximativ o săptămână, după cum arată cercetările WDR și NDR. BND a încercat să verifice aceste informații în schimbul cu partenerii săi. Cu toate acestea, acest lucru nu a avut inițial succes. Prin urmare, Cancelaria nu a fost informată despre acest lucru. Un prim avertisment din partea BND cu privire la evenimente ar fi fost trimis guvernului german vineri seara - cu o seară înainte ca trupele Wagner să ocupe facilitățile forțelor armate ruse și orașul rus Rostov.

Cancelarul german Olaf Scholz a declarat după rebeliune că serviciile de informații germane nu au fost la fel de bine informate despre revolta iminentă a lui Prigojin ca serviciile de informații americane.

Fondatorul PMC Wagner, Evgheni Prigojin, a început rebeliunea în seara zilei de 23 iunie. Unități de mercenari, fără a întâmpina rezistență, au intrat în Rostov-pe-Don. Prigojin a spus că mercenarii vor merge într-un "marș al justiției" la Moscova. Rebelii au mărșăluit câteva sute de kilometri spre Moscova, dar în seara zilei de 24 iunie, unități ale PMC Wagner au fost desfășurate în "tabere de câmp" în autoproclamata Lugansk.

Prigozhin a luat această decizie după negocieri cu Alexander Lukașenko, în timpul cărora fondatorului PMC Wagner a primit posibilitatea să "plece" în Belarus. Autoritățile ruse au oferit mercenarilor PMC mai multe opțiuni: să "pleace" în Belarus sau să încheie un contract cu Ministerul Apărării sau cu alte agenții de aplicare a legii din Federația Rusă, părăsesc serviciul militar și "se întorc la rudele lor".

loading...
PUTETI CITI SI...