"De ce nu mai vedem sex în filme?" Ce cred greii cinematografiei de la festivalul de film de la Veneția
Postat la: 01.09.2024 | Scris de: ZIUA NEWS
"E ciudat, nu? De ce nu mai vedem sex în filme?", se întreba regizorul Poor Things, Yorgos Lanthimos, la festivalul de film de la Veneția de anul trecut. În ultimii ani, artiștii, criticii și pasionații de film sunt implicați într-o dezbatere online care poate să pară bizară la prima vedere: de ce avem din ce în ce mai puține scene de sex în filme?
The Economist a analizat top 250 cele mai de succes filme de la Hollywood, din 2000 până în prezent, și a constatat că numărul scenelor de sex din acestea a scăzut cu 40% în această perioadă. În 2000, aproape 20% dintre cele mai de succes filme la box office nu aveau deloc conținut sexual. În prezent, aproape jumătate nu au nicio scenă cu sex.
Dacă ne uităm la genul filmului, cea mai mare diferență, o scădere de aproape 70% a scenelor de sex, se poate observa la filmele de acțiune. În aceeași perioadă, scenele de sex din filmele de dragoste au scăzut cu doar 20%. Ca o comparație, analiza The Economist arată că înjurăturile și violența în filme rămân aproximativ la același nivel ca în 2000.
O altă analiză, publicată în 2019 de Playboy și citată de The Guardian, arată că numărul scenelor de sex din cele mai importante filme ale anilor 2010 a fost la cel mai scăzut nivel din anii 1960. În 2022, The New Yorker a strâns la masă mai mulți critici de film pentru a discuta despre „moartea scenelor de sex". Discuția durează, deci, de câțiva ani. În orice alt domeniu și în celelalte arte, stilurile sau modalitățile de exprimare nu au devenit nicidecum mai pudice sau inhibate. Ce e diferit în cinematografie, deci?
O primă posibilă cauză ar putea să fie prezența tot mai des întâlnită pe platourile de filmare a coordonatorilor de intimitate. Ei sunt cei care colaborează cu regizorii și actorii pentru a crea scenele de sex (sau de violență sexuală). Sunt echivalentul coordonatorilor de cascadorii, însă pentru scenele sexuale. Se asigură că actorii sunt în siguranță în timpul acestor scene și că toată lumea e confortabilă cu ce se întâmplă. Un alt lucru pe care îl fac e să discute dacă e cu adevărat nevoie de acele scene, dacă ajută la dezvoltarea personajelor sau a poveștii, după cum a explicat în The Economist Ita O'Brien, coordonatoare de intimitate pentru Normal People sau Magic Mike's Last Dance.
Până la urmă, dacă oamenii vor să vadă doar sex fără o poveste credibilă în spate, accesul la pornografie nu a fost niciodată mai facil. Drept urmare, miza pentru scenele de sex a crescut.
Un alt factor important a fost și mișcarea #MeToo, care care a dus la prezența mai multor coordonatori de intimitate la filmări și, simultan, a crescut reticența producătorilor de filme privind scenele de sex.
După momentul #MeToo, am avut parte de o serie de filme, cum ar fi Bombshell, The Tale, The Assistant sau Never Rarely Sometimes Always, care au analizat traumele suferite de victimele abuzurilor sexuale și felul în care acestea au încercat să li se facă dreptate. Aceste filme, spune jurnalista specializată în artă de la The Guardian, Adrian Horton, „au dus mai departe cumva ideea că sexul și nedreptatea sistemică sunt legate profund una de alta".
Filmele care erau la un moment dat considerate pentru copii - cele de la Pixar, Marvel sau din seria Star Wars, de exemplu, au ajuns să fie de fapt producțiile cele mai de succes la box office, în ultimul deceniu. Evident, aceste filme, făcute să fie văzute cu toată familia, nu au scene de sex.
Asta ajută marile studiouri să își maximizeze potențiala audiență și să facă, în final, mai mulți bani. Filmele fără scene de sex trec de filtrele de cenzură mult mai dure din țări precum China și India, iar asta le oferă oportunitatea expunerii pe două piețe uriașe.
Și tot pentru că lumea cinematografică a fost acaparată de filme de tipul celor cu supereroi, a scăzut numărul producțiilor în care ar putea fi scene de sex, cele pe care criticul de film Doreen St. Felix le numește „dramele pentru adulți cu un buget nici prea mare, nici prea mic". Cu alte cuvinte, sexul e tot mai absent din filme și pentru că a dispărut contextul în care ar putea să apară.
E o artă căreia îi lipsește curajul și care e făcută doar pentru profit, prin infantilizarea adulților cu filmele Marvel, comenta criticul de film Vinson Cunningham.
Această scădere a scenelor de sex din filme are loc în paralel cu un declin în interesul față de astfel de povești sau scene în rândul celor din Generația Z. Un studiu despre obiceiurile de consum ale tinerilor americani arată că aceștia sunt mult mai interesați să urmărească pe marile ecrane mai degrabă relații platonice, decât unele sexuale sau romantice.
Peste jumătate din cei care au participat la studiul efectuat de University of California Los Angeles au spus că vor mai mult conținut despre prietenii, iar aproape 40% vor mai multe relații non-romantice și personaje asexuale. Majoritatea tinerilor cu vârste între 13 și 24 de ani cred că relațiile romantice apar prea mult în media.
Sunt tipologii promovate intens și de K-dramas, producțiile coreene care au un succes uriaș inclusiv în România și care contribuie la aceste schimbări culturale, în special în rândul publicului tânăr.
E o schimbare care trece de marele ecran. Activitatea sexuală a persoanelor sub 25 de ani e într-un „declin masiv" în mai multe țări, inclusiv în SUA și Marea Britanie, potrivit Psychology Today. Motivele acestui declin documentat în mai multe studii sunt variate, de la dependența de tehnologie, creșterea nivelului de stres, a singurătății și a anxietății și până la probleme de comunicare cu posibilii parteneri.
De altfel, pe TikTok și Instagram s-a născut și trendul „boysober". Se referă la femei care au luat o pauză de la ieșit la întâlniri și de la făcut sex.
Totul ar putea să facă parte și dintr-un trend mai mare, la nivel cultural. Haley Nahman, jurnalistă de cultură care a scris în trecut pentru New York Times, The Guardian sau New York Magazine și care e autoarea newsletterului Maybe Baby , spune, într-un articol numit „Moartea sexului", că, dacă ne uităm la cele mai importante trenduri culturale din ultimii 10 ani, majoritatea dintre ele vin la pachet cu „o lipsă de umanitate": obsesia de branding personal, realitatea virtuală, reality TV, activismul corporatist, minimalismul, NFT-uri, ceasuri smart care îți amintesc când să te miști etc. Fiecare dintre aceste trenduri și tehnologii e „gol de conținut și lipsit de sex", spune ea.
Încercările de a înțelege de ce s-a rărit într-atât prezența sexului în cinematografie au o curiozitate dincolo de interesul în artă. Felul în care ne raportăm în filme nu doar la sex, ci și la violență de orice fel, la relațiile de gen, la drepturile omului are cauze și efecte în „lumea reală".
Regizorul olandez de film Paul Verhoeven spunea că „sexualitatea e cel mai important element al naturii". E cea mai importantă reprezentare pentru plăcerile „lumești": dorința, angoasa, satisfacția, conexiunea, prezența. Astfel, absența graduală a scenelor de sex din filme poate să fie și un simbol pentru o schimbare mai mare la nivel cultural. A vibe shift, cum i s-a spus.
Și deși lucrurile s-au schimbat în ultimele două decenii, nu e cazul, însă, să ne grăbim să cântăm prohodul sexului în filme. Până la urmă, nu mai departe de anul trecut, printre cele mai discutate filme au fost Saltburn, Poor Things, May December sau All of Us Strangers. Toate aceste filme au avut numeroase scene de sex cât se poate de explicite, naturale, provocatoare.
În plus, tot în 2023, au văzut o revenire a comediilor concentrate și pe sex: am avut Joy Ride, Bottoms și No Hard Feelings, toate cu povești care se învârt în jurul sexului.
-
Adrian Năstase a avut cel mai mare deranj din cariera sa: "Când s-a spus că sunt homosexual"
Invitat în podcastul lui Ionuț Vulpescu, fostul premier social-democrat Adrian Năstase a fost întrebat ieri care dintre ...
-
Au peștii sentimente? Oamenii de știință cred că se apropie de un răspuns
Cercetările care sugerează că anumite specii pot învăța, experimenta durere și formează relații au implicații pentru ati ...
-
Val de demisii la Kanal D. Prezentatoarea meteo a explicat motivul: "M-a făcut să pun pe hold"
Kanal D, unul dintre cele mai importante posturi de televiziune din România, se confruntă cu un val de demisii ale unor ...
-
FOTO Premieră în România: O profesoară universitară a obținut schimbarea de sex în instanță; din Florina a devenit Flo
Decizie istorică a Judecătoriei Sectorului , care a încuviințat solicitarea asistentei universitare Florina Botez de a-i ...
-
O femeie de 36 de ani s-a căsătorit cu ea însăși. După un an de căsnicie a luat o decizie la fel de bizară
Suellen Carey, o influenceriță din Marea Britanie, Londra, a captat atenția globală anul trecut când a ales să își jure ...
-
Spaniolii au învățat "metoda românească" de a face plinul la mașină: Este cel mai eficient
Un clip viral în Spania dezvăluie un „truc românesc" (truco rumeno) despre cum să faci plinul la mașină în cel mai efici ...
-
Tudor Chirilă, scandal în plină stradă: I-a fost smuls telefonul din mână
Celebrul cântăreț Tudor Chirilă a avut parte de un eveniment neplăcut. Artistul a intrat într-o dispută verbală cu un șo ...
-
Disperat să scape de armată, un ucrainean s-a căsătorit cu propria soacră pentru a fugi din țară
Un bărbat ucrainean a încercat de două ori să fugă din țară într-un mod inedit. Pentru a reuși să treacă granița către P ...
-
Nutriționist de la Harvard: Alimentul ultraprocesat nr. 1 care duce la căderi de energie, ceață mentală și iritabilitate. Iată ce trebuie mâncat în schimb
Directorul Departamentului de Psihiatrie Nutrițională, a Stilului de Viață și Metabolice de la Harvard, Dr. Uma Naidoo, ...
-
Testamentul lui Alain Delon a fost trimis copiilor săi. Ce a lăsat în urmă marele actor
La aproape o lună de la moartea lui Alain Delon, testamentul acestuia a fost trimis celor trei copii ai săi, printr-o sc ...
-
S-a dus si cu postul intermitent in moda dietelor. Acum noua vedetă de postul fals
Metoda postului fals e mai eficientă decât postul intermitent, iar experții apăruti peste noapte alaturi de influenceri ...
-
Cât de scumpă este berea în Europa. România are printre cele mai mici prețuri, dar o altă țară ia primul loc
Berea este una dintre cele mai consumate băuturi în timpul ieșirilor în oraș. Nici această băutură nu a fost ferită de e ...
-
Au apărut școlile de infractori cu profesori și programă. Ce învață copiii și cât plătesc părinții pentru un astfel de loc
Părinții din satele sărace indiene plătesc mii de dolari pentru a-și trimite copiii la „școli" care îi pregătesc pentru ...
-
Nicole Kidman spune că scenele erotice din noul ei film au făcut-o să se întrebe „Ce am făcut?"
Nicole Kidman afirmă că scenele erotice pe care le-a filmat pentru „Babygirl", noul ei film, au fost cele mai intense pe ...
-
Cum faci o femeie fericită. Actorul Florin Călinescu susține că știe secretul: "Se plictisește foarte repede"
Actorul Florin Călinescu, binecunoscut pentru glumele sale și modul în care abordează cu umor chiar și cele mai serioase ...
-
Nu era cartea lui Ciucă, era Iliada! Un hoț a fost prins după ce s-a oprit din furt ca sa citească
Când, la noi, toata lumea comenteaza (in)existenta cartii lui Nicolae Ciucă, un hoţ din Roma a fost prins după ce s-a op ...
-
Pălăria lui Harrison Ford din Indiana Jones, vândută la licitație cu suma record de 630.000 de dolari
Unul dintre cele mai iconice accesorii din cinematografie, pălăria fedora purtată de Harrison Ford în filmul „Indiana Jo ...
-
O norvegiancă a slăbit 72 kg după ce a renunțat la dietele stricte care o lăsau înfometată. Ea folosește două metode pentru a nu-i fi niciodată foame
Maria Kirkeland s-a confruntat cu dificultăți în pierderea în greutate timp de peste un deceniu, căzând adesea într-un c ...
-
Ea este regina drogurilor pentru VIP-uri: A fost reținută, după ce a murit Matthew Perry - actorul din Friends
Jasveen Sangha, supranumită "Regina Ketaminei, a fost arestată, după moartea actorului Matthew Perry, superstarul serial ...
-
Se complică ancheta în urma morții actorului Mathew Perry din "Friends": Polițiștii fac arestări și extind ancheta
Poliţia din California a arestat joi cel puţin o persoană în cadrul anchetei cu privire la moartea în urma unei supradoz ...
-
O consilieră de-a lui Klaus Iohannis e nemulțumită de impozitarea pensiei speciale: A dat în judecată Casa de Pensii
Lenuța Cobuz, una din cele mai vechi consiliere ale lui Klaus Iohannis, a dat în judecată Casa de Pensii. Cobuz e nemulț ...
-
Cine era tânăra de 18 ani găsită moartă în casă, în Suceava. Trecutul ei este cutremurător. Ce s-a întâmplat cu polițistul cu care avea o relație
Tânăra de 18 ani din Broșteni, județul Suceava, care a fost găsită moartă în casă, s-a aflat în sistemul de asistență so ...
-
Alfred Bulai a fost dat afară din casă de soție după scandalul de la SNSPA: Cei doi s-ar fi cunoscut pe vremea când Ana îi era studentă
Sociologul Alfred Bulai e părăsit de toată lumea după scandalul de la SNSPA. Soția sa, pe care, culmea, a cunoscut-o cân ...
-
O nouă cercetare sugerează că pisicile plâng, chiar și pentru câini
Descoperirile științifice recente contestă concepția greșită conform căreia pisicile sunt animale solitare în mod ineren ...
-
Nicu Covaci a ținut-o departe de ochii lumii pe femeia care i-a fost alături 40 de ani: "Mi-a schimbat viața!"
Solistul trupei Phoenix, Nicu Covaci, a făcut mărturisiri unice despre Iwona, femeia care i-a fost alături 32 de ani și ...
-
Incident neobișnuit: un șoarece a creat haos pe unul dintre cele mai mari aeroporturi din Europa
Un șoarece a provocat haos la Aeroportul din Frankfurt, unul dintre cele mai mari din Germania, după ce a ros un cablu, ...
-
Viagra pentru femei: o tabletă dizolvabilă promite să ajute la creşterea libidoului
Două noi produse ale unei companii de sănătate, direct la cumpărător, cu sediul în California, vizează disfuncţiile sexu ...
-
Hoțul care i-a spart casa lui Gheorghe Hagi a fost împușcat. Bărbatul a furat toate bijuteriile de lux ale Regelui și a fost prins după o cursă ca în filme
„Fantomas", celebrul hoț care reușea să pătrundă cu ușurință în casele oamenilor, se află acum în spatele gratiilor, îns ...
-
Descoperire după 30 de ani de cercetări: Alimentele care scurtează cu mulți ani viața
O echipă de experți condusă de către Harvard T.H. Chan School of Public Health din Boston, Statele Unite, care a efectua ...
-
Clienti sau exponate? Un muzeu francez permite vizitatorilor să vizioneze complet goi o expoziție de nuduri
Primul muzeu dedicat culturilor mediteraneene, Le Mucem (Musée des civilisations de l'Europe et de la Méditerranée) din ...