Un ieşean s-a luptat trei ani in instante cu Primăria şi a obtinut despăgubiri de 8.000 de euro dupa ce un copac i-a distrus masina

Postat la: 06.02.2019 | Scris de: ZIUA NEWS

Un ieşean s-a luptat trei ani in instante cu Primăria şi a obtinut despăgubiri de 8.000 de euro dupa ce un copac i-a distrus masina

Un ieşean a obţinut despăgubiri de la Primărie după ce maşina i-a fost distrusă de un copac, relateaza Ziarul de Iasi. Sentinţa definitivă a fost dată acum câteva zile la Curtea de Apel Iaşi, iar ieşeanul va primi de la municipalitate peste 8.000 de euro.

Acesta a deschis procesul în 2016 şi a obţinut despăgubirile la trei ani după incident. Conform documentelor depuse la dosar, reclamantul a arătat că, în data de 18 ianuarie 2016, în timp se afla la serviciu, a sesizat că un salcâm a căzut peste autoturismul său (un Volkswagen), maşina fiind parcată regulamentar într-o parcare amenajată în vecinătatea copacului.

Ulterior, ieşeanul a apelat la o firmă specializată care a constatat distrugerea maşinii şi a calculat o pagubă de aproape 40.000 lei, sumă ce reprezenta contravaloarea pieselor şi a manoperei necesare reparării bunului. În mai 2017, Judecătoria Iaşi i-a dat câştig de cauză ieşeanului şi a obligat Primăria la plata daunelor constatate. Municipalitatea a făcut recurs la Tribunal şi apoi la Curtea de Apel, iar, pe 31 ianuarie 2019, judecătorii ultimei instanţei menţionate au păstrat sentinţa iniţială. Ieşeanul a depus la dosar mai multe expertize, precum şi fotografii de la momentul incidentului. „După restul de cioată identificat la locul unde a căzut copacul în cauză, s-a stabilit că acesta era uscat, iar trunchiul cu interiorul în stare avansată de putrefacţie, situaţie în care căderea arborelui putea să se producă în orice moment şi fără influenţa unor factori externi. Tot expertul a arătat că asupra vegetaţiei (...) în ultimii 5 ani nu s-au efectuat toaletări sau recoltări de arbori uscaţi", se arată în decizia instanţei.

Primăria Iaşi a încercat să se apere pasând responsabilitatea către Servicii Publice Iaşi, dar judecătorii au respins această idee. „Transferul activităţii de doborâre a arborilor cu risc de prăbuşire denotă tocmai asumarea de către pârâtă (Primăria, n.r.) a obligaţiei generale de întreţinere a parcurilor şi vegetaţiei forestiere din perimetrul acestora", se precizează în sentinţă. În acelaşi timp, juriştii municipalităţii au susţinut în faţa instanţei că „acţiunea apare ca o încercare de mărire a patrimoniului reclamantului". Totodată, ieşeanul nu ar fi făcut dovada împrejurărilor în care s-a produs incidentul şi că reclamantul nu a probat plata sumei de aproape 40.000 lei pentru repararea maşinii. „Dovada acestei plăţi nici nu era necesară pentru a se stabili caracterul cert al prejudiciului", au mai arătat judecătorii. Curtea de Apel a mai decis obligarea municipalităţii şi la plata cheltuielilor de judecată (1.000 lei).

 

loading...
PUTETI CITI SI...