Tensiune maxima între Rusia şi Ucraina. Reuniune de urgenta a Consiliului de Securitate ONU

Postat la: 26.11.2018 | Scris de: ZIUA NEWS

Tensiune maxima între Rusia şi Ucraina. Reuniune de urgenta a Consiliului de Securitate ONU

Ambasadorul Statelor Unite la ONU, Nikki Haley, a anunţat că va avea loc o reuniune de urgenţă a Consiliul de Securitate al Naţiunilor Unite, după ce Rusia a capturat trei nave ucrainene în Marea Neagră, iar Parlamentul Ucrainei se pregăteşte să declare Legea Marţială.

Nikki Haley a preluat aprecierea lui Nolan Peterson, un veteran al războaielor din Afghanistan şi Irak, convertit la meseria de jurnalist şi stabilit în Ucraina: "Este unul din cele mai periculoase momente pe care le-am văzut în Ucraina în ultimii ani," a scris acesta pe twitter duminică seara. "La noapte, un război pe care multă lume în SUA şi-l poate imagina doar din filmele de la Hollywood, riscă să devină real. Totul e pe muchie de cuţit. Mergem la culcare fără să ştim ce ne va aduce dimineaţa."

Parlamentul Ucrainei s-a reunit în această dimineaţă, pentru a decide dacă instaurează Legea Marţială pe teritoriul ţării. Mai mulţi demonstranţi ucraineni, inclusiv membri ai unor grupări naţionaliste, s-au strâns luni dimineaţă în apropierea Consulatului Rusiei de la Liov şi au dat foc la cauciucuri, în semn de protest faţă de confiscarea de către Rusia a trei nave militare ucrainene în Marea Neagră.

Un miting similar s-a desfăşurat şi în apropierea Ambasadei Rusiei de la Kiev, unde protestatarii au aruncat cu fumigene în perimetrul reprezentanţei diplomatice, însă încercarea acestora de a incendia cauciucuri a fost oprită de Poliţie, informează agenţia de ştiri Tass. Cel puţin un vehicul aparţinând ambasadei a fost incendiat, relatează BBC News.

Marina ucraineană a informat că nave de patrulă ale Rusiei au atacat şi capturat trei nave ucrainene în apropierea Peninsulei Crimeea. Cel puţin trei marinari ucraineni au fost răniţi în urma incidentului. Reprezentanţii FSB au demarat această acţiune deoarece navele ucrainene ar fi intrat ilegal în apele sale teritoriale, ignorând avertismentele.

Rusia şi Ucraina s-au acuzat reciproc că au încălcat legile maritime internaţionale duminică, după ce autorităţile ruse au încercat să oprească două nave de luptă şi un remorcher din Ucraina să navigheze în jurul Crimeei în drumul spre un port ucrainean. Ministerul Afacerilor Române transmite profunda îngrijorare legată de conflictul naval ruso-ucrainean.

"Suntem profund îngrijoraţi de evoluţiile din Marea Azov şi Strâmtoarea Kerci. Agresiunea şi încălcarea legislaţiei internaţionale subminează securitatea întregii regiuni. România susţine pe deplin integritatea şi suveranitatea teritorială a Ucrainei şi dreptul de a-şi folosi apele internaţionale", au transmisreprezentanţii Ministerul Afacerilor Externe (MAE), într-un mesaj postat luni pe Twitter.

loading...
PUTETI CITI SI...