Senatul a luat o decizie istorica legata de stationarea fortelor armate straine in Romania

Postat la: 28.05.2015 | Scris de: ZIUA NEWS

Senatul a luat o decizie istorica legata de stationarea fortelor armate straine in Romania

Senatul a adoptat, miercuri, mai multe modificari la legea privind intrarea, stationarea sau tranzitul fortelor armate straine pe teritoriul Romaniei, care prevad ca infiintarea unor comandamente straine pe teritoriul tarii noastre se poate face cu aprobarea Parlamentului sau in baza unor tratate.

Proiectul de lege pentru modificarea si completarea Legii 291/2007 privind intrarea, stationarea, desfasurarea de operatiuni sau tranzitul fortelor armate straine pe teritoriul Romaniei a fost adoptat miercuri in plen, Senatul fiind prima camera sesizata. Astfel, la articolul 2 a fost introdusa litera i, care stabileste faptul ca "prepozitionarea inseamna dispunerea produselor militare, echipamentelor si materialelor din inzestrarea fortelor armate straine si, dupa caz, prezenta personalului de deservire in facilitati apartinand autoritatilor publice, in scopul pregatirii si/sau desfasurarii unor actiuni".

Senatorii au aprobat modificarea articolului 3 din Legea 291/2007 privind intrarea, stationarea, desfasurarea de operatiuni sau tranzitul fortelor armate straine pe teritoriul Romaniei in sensul ca "infiintarea pe teritoriul Romaniei a unor astfel de organisme se face cu aprobarea Parlamentului, la propunerea presedintelui Romaniei, la solicitarea ministrului Apararii Nationale, cu avizul CSAT sau in baza tratatelor internationale la care Romania este parte, cu aprobarea presedintelui, la propunerea ministrului Apararii nationale si cu avizul CSAT".

"Presedintele Romaniei informeaza Parlamentul despre decizie in termen de cinci zile de la luarea acesteia, iar daca Parlamentul este in vacanta, de la inceperea sesiunii ordinare sau extraordinare, dupa caz", se mai arata in textul de lege. Proiectul de lege mai reglementeaza si conditiile in care fortele armate straine pot prepozitiona produse militare, echipamente si materiale si vizeaza, totodata, si optimizarea procedurii de notificare a Ministerului Justitiei cu privire la eventualele fapte cu caracter penal savarsite de un membru al fortelor armate straine care participa la operatiuni executate pe teritoriul Romaniei.

"Ori de cate ori exista o suspiciune rezonabila cu privire la savarsirea unei infractiuni de catre un membru al fortelor armate straine, autoritatile militare ale statului trimitator sau, dupa caz, organele de urmarire penala si cercetare penala romane sesizate pe orice cale notifica autoritatile militare romane. Autoritatile militare romane notificate sau care au luat la cunostinta in orice mod despre savarsirea infractiunii notifica, in termen de 24 de ore, Ministerul Justitiei, care, la randul sau, notifica de indata Parchetul de pe langa ICCJ, in vederea luarii masurilor legale", se mai mentioneaza in proiectul de lege. Procedurile de notificare se stabilesc prin ordin comun al ministrului Apararii Nationale, ministrului Afacerilor Interne si ministrului Justitiei. Proiectul initiat de Guvern are un caracter ordinar.

loading...
PUTETI CITI SI...