Scandal monstru după examenul de rezidenţiat din Capitală: "Aţi izgonit alţi medici din ţară"

Postat la: 20.11.2017 | Scris de: ZIUA NEWS

Scandal monstru după examenul de rezidenţiat din Capitală:

Absolvenți eminenți ai Facultății de Medicină au picat la examenul de rezidențiat desfășurat în Capitală după ce examinatorii au greșit grilele. Ministerului Sănătății de a accepta recorectarea lucrărilor, dar asta nu a calmat spiritele.  Toate tezele din Capitală s-au recorectat după ce examinatorii au greșit grilele, iar absolvenți eminenți de Medicină au picat examentul.

Decizia Ministerului Sănătății de a accepta recorectarea lucrărilor nu a calmat spiritele. Dimpotrivă, mulți candidați au reclamat faptul că reverificarea grilelor s-a făcut în lipsa lor, ceea ce este ilegal. Scandalul a izbucnit după ce mai mulți participanți la examenul de rezidențiat desfășurat ieri în Capitală au reclamat faptul că scanarea lucrărilor a fost făcută greșit, iar ei au obținut punctaje mult mai mici decât ar fi meritat. Așa s-a ajuns ca unii dintre cei mai buni absolvenți de Medicină să pice admiterea la rezidentiat. După ore întregi de bâlbâieli din parte autorităților, Ministerul Sănătății a admis, aseară, că au existat ,,probleme tehnice" în timpul procedurii de scanare a grilelor.

Doar că decizia Ministerului a provocat un nou val de nemulțumiri. Mulți dintre participanții la examen au reclamat faptul că recorectarea grilelor nu se face în prezența lor, așa că principiul transparenței nu este respectat. Pe de altă parte, zeci de rezidenți au protestat la Ministerul Sănătății. Sunt nemulțimiți că le vor scădea salariile de la 1 ianuarie, din cauza modificărilor fiscale, iar de la 1 martie vor rămâne și fără bursa de 600 de lei. În plus, condițiile din spitale sunt din ce în ce mai proaste.

Medicii rezidenți sunt indignați că gărzile nu le sunt plătite și că, începutul de 2018 va însemna o scădere a salariilor, odată cu trecerea contribuțiilor de la angajator la angajat. Umilințele și condițiile proaste de muncă îi împing să aleagă calea străinătății.

Mai multe probleme tehnice au fost întâmpinate, duminică, în timpul examenului de rezidenţiat, organizat în Capitală, grilele de concurs fiind scanate greşit, motiv pentru care lucrările vor fi recorectate, potrivit reprezentanţilor Ministerului Sănătăţii.

Concursul de Rezidenţiat pentru domeniile medicină, medicină dentară şi farmacie a fost organizat, duminică, în mai multe centre universitare, unul dintre acestea fiind cel din Capitală. Mai mulţi participanţi la examen au reclamat faptul că scanarea lucrărilor a fost făcută greşit, motiv pentru care au obţinut punctaje mai mici. O comisie specială verifică problemele ridicate de participanţii la Rezidenţiat, iar lucrările vor fi recorectate.

„Urmare a problemelor tehnice sesizate de Comisia locală de Rezidenţiat Bucureşti în timpul procedurii de scanare grilelor de concurs, Comisia centrală a decis rescanarea tuturor grilelor pentru candidaţii din Centrul Universitar Bucureşti. Ministrul Sănătăţii a fost informat în această după amiază de către coordonatorul de Rezidenţiat, secretarul de stat Corina Pop, despre situaţia creată şi a solicitat recorectarea grilelor, transparent, astfel încât niciun candidat să nu fie nedreptăţit", arată Ministerul Sănătăţii, într-un răspuns la solicitarea Mediafax. Oficialii Universităţii de Medicină şi Farmacie „Carol Davila" din Capitală susţin că toţi studenţii nemulţumiţi de punctaje trebuie să depună contestaţii.

„În momentul acesta se corectează. Nu s-a terminat încă de corectat. Dacă un candidat a reclamat aşa ceva, întrebaţi: ai depus contestaţii? În momentul acesta se corectează, respectivii candidaţi ce să reclame, dacă ei nu au rezultate? Se corectează, o să vină rezultate şi apoi, însă, să depună contestaţiile", a spus, pentru Mediafax, purtătorul de cuvânt al UMF „Carol Davila" Bucureşti, Valentin Mateescu.

Mai mulţi participanţi la concursul de rezidenţiat s-au plâns că au obţinut punctaje mai mici decât se aşteptau.„Au fost nişte probleme cu scanerele, motiv pentru care unii colegii încă sunt la centrul de examen", explică o participantă la concurs.

„Ştiu că a fost un coleg care a luat un punctaj mic, de 400 de puncte, şi, de fapt, scrisese de mai mult. Ştia de cât învăţase şi considera că trebuia să ia 800 şi ceva. Acum vor fi contestaţii, lucrurile se vor clarifica probabil. Poate a fost o eroare de sistem. Nu a fost ceva binevenit", a declarat Nadejda Bârlădeanu, unul dintre participanţii la concursul de rezidenţiat.

Ministerul Sănătăţii a organizat, duminică, concursul de rezidenţiat pentru domeniile medicină, medicină dentară şi farmacie, care a avut loc decentralizat, în şase centre universitare, respectiv în Bucureşti, Cluj-Napoca, Craiova, Iaşi, Târgu Mureş şi Timişoara.

În sesiunea din acest an, au fost scoase la concurs 3.565 locuri şi posturi pentru medicină, 258 locuri pentru medicină dentară şi 136 locuri şi posturi pentru farmacie, potrivit Ministerului Sănătăţii. Conform sursei citate, anul acesta, numărul locurilor şi posturilor de la domeniul medicină a fost suplimentat cu 95. Numărul locurilor si posturilor a fost stabilit în funcţie de cifra de şcolarizare, capacitatea de pregătire a centrelor universitare şi solicitările unităţilor sanitare. Concursul de duminică s-a desfăşurat sub formă de test-grilă cu 200 de întrebări, pe o durată de patru ore.

loading...
PUTETI CITI SI...