Saptamana Patimilor. Miercurea Mare. Ce trebuie sa faca crestinii in aceasta zi

Postat la: 04.04.2018 | Scris de: ZIUA NEWS

Saptamana Patimilor. Miercurea Mare. Ce trebuie sa faca crestinii in aceasta zi

In aceasta perioada, in Biserica Ortodoxa Romana, au loc o serie de slujbe religioase de o importanta deosebita pentru crestini. In aceste zile din Saptamana Mare, crestinii ortodocsi sunt indemnati sa participe la slujbele ce se tin in toata aceasta perioada, anume deniile. Acestea sunt poate cele mai profunde sau frumoase slujbe crestine. Ele au aparut odata cu crestinismul si se tin si in Postul Mare al Pastilor.

Dupa slujbele din Lunea si Martea Mare, astazi deniile continua cu pilda care îl aduce în prim-plan pe Iuda, apostolul tradator. In aceasta zi se face referire si la pomenirea Mariei Magdalena, femeia pacatoasa, cea care, în dorinta de a i se ierta pacatele, a spalat cu lacrimi si a uns cu mir picioarele Mântuitorului, înainte de Patima Sa.

Miercurea Mare este ultima zi în care se mai pot face treburi pe câmp sau se mai spala si calca. Din aceasta zi, se spune ca barbatii trebuie sa stea pe lânga casa si sa îsi ajute nevestele. Deniile se tin seara, dupa ora 18:00, si se deosebesc de priveghere, tot slujbe de seara, prin faptul ca se refera numai la utrenia savarsita seara. In aceasta perioada preotii rostesc rugaciuni rituale, canturi, citesc fragmente liturgice din Vechiul Testament, numite paremii.

Evangheliile sunt randuite astfel ca in fiecare zi din Saptamana Patimilor sa se citeasca o anumita Evanghelie seara, pana tarziu in noapte, scopul lor principal fiind, ca prin rugaciune si cantare, prin citirea Sfintei Scripturi si meditatie, prin pocainta si post, sa se alunge din suflet intunericul pacatelor, iar crestinii sa se umple de lumina cea tainica si nevazuta a prezentei lui Hristos.

loading...
PUTETI CITI SI...