Noua taxa auto. Ce prevede si cand intra in vigoare

Postat la: 25.11.2018 | Scris de: ZIUA NEWS

Noua taxa auto. Ce prevede si cand intra in vigoare

Guvernul are in vedere o noua taxa auto, iar la Ministerul Mediului au loc consultari in cadrul unui grup de lucru din care fac parte cele mai importante intitutii ale statului. Gratiela Gavrilescu a declarat ca nu este vorba efectiv de o taxa. Atfel spus, aceasta va fi atasata unui impozit existent deja.

Ministrul a explicat ca este vorba despre "contributii defalcate care sa duca cu gandul la poluare". Sumele de plata vor fi in functie de poluarea pe care vehiculul o produce. Sursele sustin ca in acest moment sunt in lucru cateva variante. Acestea prevad ca plata acestei sume se va putea face atunci cand proprietarii masinilor isi fac ITP-ul ori la plata impozitului vehiculului. Sursele citate au explicat ca in prezent se insista de prima varianta, mai ales ca ITP va deveni obligatoriu anual.

"Ministerul nu isi doreste sa sara cu penalizarile pe cetateni motiv pentru care s-a decis oferirea de perioade de gratie cetatenilor" a punctat Gratiela Gavrilescu. Totodata, noile reglementari vor face distinctie clara intre persoanele care detin de ani multi o masina si cele care aduc in tara astfel de autovehicule. Ultima categorie va fi mult mai aspru taxata pentru a se descuraja introducerea de rable in tara.

Procesul de taxare va fi etapizat, in asa fel incat cei care decid sa-si schimbe masina sa nu plateasca aceste sume pentru poluare inutil. Despre momentul in care noua prevedere va intra in vigoare, ministrul a declarat ca nu doreste sa spuna precis cand pentru ca nu isi doreste sa se speculeze dar cert este ca deja de la inceputul anului viitor, chiar de la 1 ianuarie, vor exista deja anumite prevederi si ca cel tarziu in luna martie 2019, se va aplica noua lege.

Gratiela Gavrilescu a adaugat ca romanii sunt din ce in ce mai interesati de achizitionarea masinilor noi, nepoluante si a dat exemplul masinilor electrice despre care a spus ca in urma cu 10 ani erau cerere pentru aproximativ 50 de masini electrice sau hibrid iar acum sunt cerute 1100 de masini de acest fel. Innoirea parcului auto national este posibil prin intermediul programului Rabla, cel mai vechi program guvernamental. Prin intermediul programului Rabla plus, romanii pot achizitiona masinile electrice sau hibrid.

loading...
PUTETI CITI SI...