Iata cele mai mari secrete ale Bibliei! Nu se va afla niciodata raspunsul la ele

Postat la: 06.12.2018 | Scris de: ZIUA NEWS

Iata cele mai mari secrete ale Bibliei! Nu se va afla niciodata raspunsul la ele

Biblia sau Sfanta Scriptura reprezinta un izvor de cunoastere si cartea de capatai a peste un miliard de credinciosi din lumea intreaga. Biblia este de departe cea mai cunoscuta si mai publicata carte din istorie, fiind piatra de temelie a crestinatatii.

Fiind o carte atat de veche, de-a lungul timpului au existat numeroase contradictii in ceea ce priveste invataturile transmise de Biblie. S-au purtat razboaie din aceasta cauza, insa, in aceeasi masura, Biblia a adus pace si intelegere intre oameni. Cu toate ca Biblia a fost studiata pe toate partile de sute de milioane de oameni, exista secrete in Biblie, care inca nu au fost deslusite.

In lista de mai jos prezentam 10 dintre cele mai mari mistere ale Bibliei.

10 dintre secretele ingropate ale Bibliei

#10. Triburile Pierdute
Triburile istraelite sunt cele 12 diviziuni traditionale ale poporului evreu vechi. Fiecare dintre cele 12 triburi israelite a intemeiat cate o regiune diferita de o parte si de alta a Raului Iordan. Dupa o perioada indelungata, o monarhie a luat nastere, insa odata cu moartea Regelui Solomon, statul a fost divizat in doua. Triburile s-au despartit pe linii politice si teritoriale, cu Judah si Benjamin in sud, loiali casei Davidiene, si restul triburilor in nord, conduse prin succesiune monarhica. Triburile sudice constituie radacinile istorice ale celor mai multi evrei, asa cum sunt ei cunoscuti astazi. Cele Zece Triburi ale Regatului Nordic au disparut intre anii 722-721 i.Hr., fiind cucerite de regele asirian Shalmaneser al V-lea. Acesta i-a deportat pe israeliti catre Mesopotamia superioara si Biblia nu mai relateaza ce s-a intamplat cu ei. In prezent, exista tot felul de cereri si declaratii din partea unor grupuri cum ca ar apartine acestor triburi pierdute, insa nu au dovezi in acest sens. Cu toate acestea, profetul Ezekiel a spus ca aceste triburi si urmasii lor vor fi gasiti. Deocamdata, acest lucru nu s-a intamplat.

#9. Cum s-au inmultit oamenii pe Pamant?
Stim din cartea Genezei ca Adam si Eva au fost primii oameni facuti de Dumnezeu. Acestia au avut doi copii, Cain si Abel. Invidia l-a facut pe Cain sa-l omoare pe fratele sau, acesta fiind izgonit de Dumnezeu din Eden. Dupa ce l-a ucis pe Abel, Cain s-a dus in tinutul Nod, despre a carui construire de catre Dumnezeu nu se mentioneaza nimic in prealabil. Acolo Cain si-a gasit perechea, o femeie cu care a avut un fiu. Acesta, la randul lui, a devenit parinte, fapt care pune la indoiala unele premise originare. Atat tinutul Nod, care nu avea de ce sa fie catalogat astfel decat daca era populat si format de cineva, cat si sotia lui Cain, sunt doua elemente extrem de controversate, care, oricum ar fi interpretate, avanseaza ideea ca, in afara perechii originare, Adam si Eva, mai existau oameni. Dar, despre existenta acestor oameni nu se mentioneaza nimic in versetele Genezei. Chiar daca ar fi sa acceptam ideea ca populatia tinutului Nod era formata tot din copii ai lui Adam si ai Evei, incrucisarea lui Cain cu o femeie ar fi insemnat o legatura pe care astazi o consideram nefireasca, chiar cu sora sa. Asadar, cum s-au inmultit oamenii pe Pamant?

#8. Faraonul Exodului
Faraonul Exodului se refera la conducatorul Egiptului Antic din momentul in care Moise a despartit apele Marii Rosii si a condus poporul israelit catre libertate, in ceea ce a ramas cunoscut in istorie drept Exodul. Desi perioadele de domnie ale faraonilor egipteni se stiu, necunoscuta din ecuatie o reprezinta momentul Exodului. Unii cercetatori sunt de parere ca anul 1445 i.Hr. este cel al Exodului. Daca informatia este corecta, Exodul s-a petrecut in cel de-al treilea an de domnie al faraonului egiptean Amenhotep al II-lea. Conform informatiilor din Biblie reiese ca predecesorul lui Amenhotep, Thutmose al III-lea, ar fi singurul faraon din intervalul cronologic specificat in Biblie, in Iesirea 6:1. Doar acesta ar fi stapanit suficient de mult Egiptul, circa 54 de ani, incat sa fie pe tron in momentul plecarii lui Moise si sa moara la scurt timp dupa intoarcerea acestuia in Egipt. Asta ar insemna ca Thutmose III ar fi faraonul care i-a oprimat pe evrei, iar Amenhotep al II-lea ar trebui sa fie faraonul Exodului. Cu toate acestea, cea mai comuna imagine inchipuita in cultura populara este cea a lui Ramses cel Mare. Acesta se crede ca ar fi faraonul la care se face referire in Vechiul Testament, desi nu este indicat niciun nume in acest sens.

#7. Chivotul Legamantului
Chivotul Legamantului sau Chivotul Legii, este artefactul mentionat in cartea Exodului din Biblie. Acesta reprezinta cea mai importanta comoara a „Poporului Ales". Pentru israeliti, Chivotul constituia cel mai sacru obiect de pe Pamant, creat de Dumnezeu Insusi, prin intermediul lui Moise, pe Muntele Sinai. Chivotul era un cufar masiv, poleit cu aur, cu o lungime de 118 centimetri, inalt si lat de 78 centimetri. Acesta avea o pereche de manere din lemn de o parte si de cealalta. De asemenea, doi heruvimi din aur, dispusi fata in fata, cu aripile intinse, erau fixati deasupra capacului. Cufarul trebuia sa adaposteasca relicvele sacre, printre care si cele doua table de piatra pe care erau scrise Cele Zece Porunci. Chivolul era asezat in Sfanta Sfintelor, din Templului lui Solomon, acolo unde accesul era interzis credinciosilor de rand. Chivotul ar fi disparut in anul 607 i.Hr., cand israelitii au fost luati in robia babiloniana. Din acest moment, Chivotul apare doar in unele legende. Se spune ca ar fi fost ascuns de catre israeliti chiar inainte de a fugi din oras sau ca insusi Dumnezeu a ascuns chivotul si ca acesta va fi gasit doar de catre cei drepti. Totusi, exista cateva mentionari in Biblie, potrivit carora israleitii ar fi folosit acest Chivot al Legamantului la vreme de razboi. O alta legenda spune ca de fapt acest artefact ar fi fost un fel de arma sau o baterie cu puteri uriase.

#6. Sodoma si Gomora
Sodoma si Gomora au fost doua cetati mentionate in Biblie, fiind cunoscute in special pentru faptul ca au fost distruse de Dumnezeu din cauza desfranarii. Atat in crestinism cat si in islamism, numele celor doua cetati au devenit similare cu un loc al pacatelor, care starneste mania lui Dumnezeu . Totusi, existenta istorica a Sodomei si a Gomorei inca reprezinta un subiect de dezbatere in randul arheologilor. Biblia le pozitioneaza in apropierea Marii Moarte. Dar orasele candidate sunt mult mai numeroase: Bab edh-Dhra, Numeira, es-Safi, Feifeh si Khanazir. Toate prezinta urme de arsuri si de sulf pe multe dintre pietre. Urmele rezultate indica o incetare subita si imediata a popularii catre finalul Epocii timpurii a Bronzului. Desi nu putem sti daca acestea sunt celebrele orase biblice sau care dintre ele, cert este ca ele erau niste orase infloritoare. Arheologii au gasit aici chiar si urmele unui ziggurat, alaturi de constructii similare ca forma Sfinxului din Egipt. Din punct de vedere stiintific, „ploaia de pucioasa si foc din cer", cum este descrisa in Biblie distrugerea Sodomei si Gomorei, poate fi rezultatul unei eruptii vulcanice sau a unei explozii a acumularilor de gaze naturale si de petrol din pamant.

#5. Arca lui Noe
Ramasitele acestui artefact au fost cautate de toate civilizatiile. Multi considera ca locul in care s-ar afla Arca lui Noe ar fi muntele Ararat din Turcia. Dar nu exista prea multe dovezi istorice pentru care ar trebui sa credem acest lucru. Desi Biblia mentioneaza ca Arca ar fi ajuns la Urartu, un vechi imperiu din estul Turciei, nu exista nicio dovada care sa indice existenta unui potop urias care sa fi afectat vreodata aceasta zona. Totusi, de curand, un grup de exploratori chinezi si turci aflati in cautarea relicvelor biblice a anuntat ca este posibil sa fi descoperit Arca lui Noe. Aceasta s-ar afla la altitudinea de 4.000 de metri, pe Muntele Ararat din Turcia. Echipa sustine ca a colectat specimene din lemn dintr-o structura de pe Muntele Ararat. Datarea cu radiocarbon a stabilit originile fragmentului in urma cu 4.800 de ani. Aceasta perioada coincide cu cea in care se crede ca a avut loc Potopul din vremea lui Noe. Structura descoperita avea cateva compartimente, dintre care unele contineau custi din lemn, in care se crede ca erau tinute animalele. Conform povestii biblice cuprinse in Vechiul Testament, Dumnezeu a decis sa reverse un potop asupra Pamantului dupa ce a vazut cat era de decazut. Dumnezeu i-ar fi spus lui Noe sa construiasca o arca, unde sa ofere adapost cate unei perechi din fiecare specie de animal. Dupa ce apele potopului s-au retras, spune Biblia, arca a ramas incremenita pe un munte.

#4. Unde a fost crucificat Iisus?
Crucificarea lui Iisus Hristos reprezinta unul dintre cele mai importante momente din istoria crestinismului. Dupa ce a fost condamnat la moarte, Iisus si-a purtat crucea pana pe Dealul Golgota (Dealul Capatanii), impreuna cu alti doi condamnati ce isi duceau crucile lor. Se stie despre Golgota ca era un loc din afara Ierusalimului, insa pozitia exacta nu este cunoscuta. Unii cercetatori considera ca Golgota ar putea fi zona denumita azi „Gordon's Calvary", in apropiere de Ierusalim, descoperita de britanicul Charles Gordon la sfarsitul secolului al XIX-lea. Istoricii subliniaza totusi ca pentru evrei termenul aramaic „Golgota" desemna nu numai un singur astfel de loc de executie a condamnatilor, ci orice loc de executie situat in afara orasului Ierusalim. Asadar, unde este locul Crucificarii lui Iisus?

#3. Cine a scris Evangheliile?
Evangheliile sunt, probabil, cele mai importante componente ale Noului Testament. Exista patru Evanghelii recunoscute de Biserica, respectiv: Evanghelia dupa Matei, scrisa intre anii 70-100. Unii cercetatori conservatori sustin ca a fost scrisa inainte de anul 70, in special cei care nu accepta teza ca prima evanghelie care a fost scrisa a fost cea a lui Marcu; Evanghelia dupa Marcu, scrisa intre anii 68-73; Evanghelia dupa Luca, scrisa intre anii 80-100. Cei mai multi istorici sustin ca a fost scrisa in jurul anului 85; Evanghelia dupa Ioan, scrisa intre anii 90-100. Opinia majoritara este ca aceasta a fost scrisa pe etape, deci nu are o singura data a scrierii. Desi inainte de sec. XIX oamenii nu au pus mare pret pe acest lucru, istoricii moderni au constatat ca Evangheliile nu au fost scrise de catre apostolii Matei, Marcu, Luca si Ioan, ci de alte persoane, posibil cunoscuti ai acestora. Nu exista niciun indiciu despre autorii Evangheliilor si se pare ca acest lucru va ramane un mister pentru totdeauna.

#2. Gradina Edenului
Gradina Edenului este o asezare descrisa in Cartea Genezei ca fiind locul unde primul om, Adam, si femeia lui, Eva, au trait dupa ce au fost creati de Dumnezeu. In timp ce majoritatea teologilor considera ca pasajul biblic care istoriseste despre Gradina Edenului este simbolic, altii sunt de parere ca locul a existat intr-adevar, chiar aici, pe Pamant. Mai mult, Biblia ar oferi unele indicii destul de clare cu referire la locatia exacta a Gradinii Edenului. Versetele din Cartea Genezei mentioneaza amplasarea geografica atat a Edenului, gradina celor patru rauri biblice: Pison, Gihon, Tigru si Eufrat, cat si a celor trei regiuni biblice: Havila, Asiria si Kush. Asadar, exista ipoteze ce indica pozitia Edenului in zona izvoarelor raurilor Tigru si Eufrat sau in Golful Persic. Altii au amplasat aceasta gradina in Africa, ca sa fie mai apropiata de teoriile mai recente ale evolutiei umane. Cu toate acestea, locul exact al Gradinii Edenului ramane un mister.

#1. Sfantul Graal
Conform mitologiei crestine, Sfantul Graal ar fi vasul sau cupa folosita de catre Iisus Hristos la Cina cea de Taina. Despre acest recipient se spune ca ar poseda puteri miraculoase. Conform unei legende, Iosif din Arimateea, un apropiat al lui Iisus si cel care i-a ingropat trupul lipsit de viata, ar fi cel care a intrat in posesia Graalului. Se credea ca acest vas ar fi fost facut dintr-o singura piatra pretioasa si ca ar fi fost inzestrat cu puteri miraculoase. Unele izvoare avanseaza ideea ca membrii secreti ai unei linii de sange oculte protejeaza Graalul. Aceasta idee a fost sustinuta si de Dan Brown, cunoscutul scriitor american, in bestsellerul „Codul lui Da Vinci". Cea mai sumbra suspiciune care planeaza in jurul acestei idei, nascuta de la forma latina a termenului „San Graal" - „Sang real", ce inseamna „sange regal", vizeaza existenta unor posibili urmasi ai lui Iisus Hristos. Acesti urmasi ar fi mentionati in unele scrieri apocrife, scrieri care nu au fost incluse in mod intentionat in alcatuirea Bibliei. Dar ideea urmasilor lui Iisus ramane la stadiul de legenda, fara a exista probe in acest sens.

loading...
PUTETI CITI SI...