Descoperirea medicala inedita care schimba ce stiai despre scheletul uman

Postat la: 23.01.2019 | Scris de: ZIUA NEWS

Descoperirea medicala inedita care schimba ce stiai despre scheletul uman

Cercetatorii germani au descoperit un nou secret despre corpul uman care ii va face pe medici sa priveasca altfel scheletul uman.

O echipa de cercetatori din Germania a descoperit un vas de sange in interiorul tibiei (os al piciorului), despre care niciun medic si niciun om de stiinta nu a mai scris vreodata. Pentru ca nu exista o documentatie certa despre acest vas sangvin, este foarte posibil sa fie vorba de o noua descoperire inedita in lumea medicinei. Cel mai interesant este ca acea "vena" se regaseste atat la om, cat si la celelalte animale vertebrate (cel putin, la cele care au fost studiate pana acum).

La orele de anatomie din scoala erai invatat ca oasele alcatuiesc cea mai solida structura din organism, mai ales stratul superior al acestora, denumit corticala osoasa. Din acest motiv, in cazul amputarilor, chirurgii taie cu multa siguranta oasele ca pe lemne, pentru ca stiu ca sunt formatiuni extrem de dure, dar lipsite de sange. Se pare, ca nu e chiar asa. Imunologul Matthias Gunzer a observat la microscop, atunci cand studia un soarece de laborator, ca tibia acelui rozator prezenta niste canale, iar in interiorul lor ar exista acest vas sangvin. L-a denumit vas de sange transcortical.

Gunzer explica unicitatea acestei descoperiri stiintifice, dar, in acelasi timp, crede ca se explica si eficienta medicamentelor administrate prin infuzie direct in anumite oase ale soldatilor raniti, pe front (in epoca de pionierat a medicinei, evident). In cazuri de urgenta, doctorii de front n-au destul timp ca sa urmeze procedura standard de salvare a vietii soldatilor si sunt nevoiti sa le administreze unele seruri direct in maduva osului.

In literatura de specialitate, nu a putut gasi nicio referinta despre acest vas sangvin transcortical. Insa, el nu poate fi identificat decat folosind microscopia cu raze X. Conform cercetatorilor germani, tibia unui soarece contine peste 1.000 de vase capilare si, se pare, ca peste 80% din sangele arterial si 59% din sangele venos circula prin acele vase minuscule. Prin urmare, scheletul mamiferelor este mai "irigat" cu sange decat s-a crezut. Aceeasi structura a fost identificata si la tibia umana, dupa ce un voluntar s-a oferit sa fie studiat.

loading...
PUTETI CITI SI...