Ce i s-a intamplat unei tinere care a mers sa faca o operatie banala. Totul a fost un esec si au urmat alte 16 interventii chirurgicale

Postat la: 21.05.2018 | Scris de: ZIUA NEWS

Ce i s-a intamplat unei tinere care a mers sa faca o operatie banala. Totul a fost un esec si au urmat alte 16 interventii chirurgicale

La varsta de 36 ani, Aura P. a fost internata pentru o operatie de hernie de disc. Nici prin cap nu i-a trecut ca o interventie chirurgicala banala, zilnic se fac zeci de astfel de operatii numai la Iasi, avea sa se transforme intr-un cosmar.

Dupa operatie nu a mai putut merge si a fost obligata sa suporte inca 16 interventii chirurgicale, dintre care 14 numai la coloana lombara, intervetii efectuate de medici din Bucuresti si Cluj Napoca. Are dureri insuportabile care nu cedeaza la niciun calmant. A aflat ca Spitalul "Prof. Dr. Nicolae Oblu" (Neurochirurgie) din Iasi este singura unitate medicala din tara care face interventii de implant de neurostimulator medular si cu ajutorul acestei tehnologii de varf bolnavii scapa de durerea neuropata. Aura P., din Bucuresti, a cerut ajutorul medicilor ieseni si de cateva zile este internata la unitatea medicala mentionata.

Totul a inceput in anul 1993, cand Aura avea 36 de ani si s-a operat la un spital din Bucuresti de hernie de disc. "Interventia chirurgicala a fost un esec. Am indurat dureri nestiute si am fost tintuita la pat, intrucat nu am mai putut merge. Doctorul care a incercat sa ma trateze a spus ca nu ma pot deplasa din cauza unei discite (infectii care afecteaza discurile intervertebrale - n.r.) intre vertebre. Am urmat tratament medicamentos si am fost transferata la sectia de recuperare. Dupa 3 luni petrecute in spital, am reusit sa merg cativa pasi sustinuta. Am fost externata cu dureri pe care nu le pot descrie, la ambele membre inferioare si cu imposibilitatea de a sta in picioare fara ajutor", a spus pacienta.

Aura P. a mers la alt spital, tot din Bucuresti, pentru a gasi solutii sa rezolve noua problema de sanatate: discita. Medicii de specialitate sustin ca discita postoperatorie este o complicatie rara a operatiilor pe coloana vertebrala care creeaza o suferinta importanta pacientilor.

"Am cautat rezolvarea noii boli intr-un alt spital si o echipa de medici mi-a propus sa ma operez. Durerile si dificultatea de a ma deplasa au persistat si dupa aceasta interventie. Asa a inceput un sir de alte 8 operatii pana in anul 1999. Astazi am ajuns sa am 16 interventii chirurgicale, dintre care numai doua nu sunt pe coloana. Medicii au incercat sa inchida acea fistula care a aparut in urma primei operatii. In perioada 1993 si 2000, timp de 7 ani, au aparut curenti electrici si fulguratii ce au facut ca picioarele sa tresara fara a le putea controla si sa simt ca si cum cineva incearca sa mi le smulga. Incet, dar sigur m-am asezat pe «scaunul electric» de la brau in jos. Dupa operatia din 1999, am fost la toate spitalele de specialitate din Bucuresti pentru a-mi cauta vindecarea. Niciun medic nu a avut curajul sa intervina chirurgical si au incercat sa mentina durerea la un nivel suportabil, cu calmante. Durerile s-au acutizat si au inceput sa apara alte probleme. Am inceput sa am dificultati la urinare si dureri ca de nastere in incercarea de a defeca", a spus Aura P.

Disperata, in urma cu trei ani, bolnava a cerut si ajutorul medicilor de la Cluj. "Dupa un sir de investigatii, medicii de la Cluj au concluzionat ca o noua interventie ar putea fi benefica pentru a rezolva stenoza de canal si hernia de disc. Interventia a fost efectuata in doua etape, fiind bilaterala. Dupa cele doua operatii, impulsurile electrice au persistat la intensitate maxima. In anul 2016 am facut un examen RMN si am fost reoperata pentru radiculopatie (afectiune a radacinilor nervilor spinali - n.r.) cronica pe fond de compresiune cronica si obstructie totala de canal rahidian, cicatrice discala si decompesiune a sacului dural. Timp de 10 zile m-am simtit bine, durerile s-au estompat, dar am facut o colectie de lichid cu extensie pana la nivel subcutanat si a urmat inca o operatie. De aceasta data fistula a fost lipita, insa impulsurile electrice pe care le simt la ambele picioare au ramas. Durerile nu mai cedeaza la niciun medicament", a declarat bolnava. Aceasta are pareza la piciorul drept, iar pe cel stang nu il simte de la glezna in jos. Aura P. se deplaseaza acum cu ajutorul unui cadru.

Aura P. este in perioada de testare a stimularii. Deocamdata este prematur ca medicii de la Spitalul "Prof. Dr. Nicolae Oblu" (Neurochirurgie) din Iasi sa se pronunte daca bolnava va beneficia de interventia de implant de neurostimulator medular. "Dupa etapele de preselectie, pacientei i s-a propus implant de neurostimulator medular cu perioada de testare. In functie de eficienta stimularii se va deduce urmatoarea etapa de tratament", a declarat medicul neurochirurg Ion Streltov, care se ocupa de implementarea subprogramului de tratament al durerii neuropate prin implant de neurostimulator medular la Spitalul "Prof. Dr. Nicolae Oblu" din Iasi.

Metoda terapeutica in care se foloseste tehnologie de varf consta in introducerea unui electrod langa maduva spinarii si un generator de impulsuri, programabil, care va fi atasat de abdomen si va emite curenti electrici de joasa intensitate si ii va transmite maduvei spinarii. Cu ajutorul unei telecomenzi pacientul genereaza impulsuri ori de cate ori simte durere. Neurostimulatoarele implantate la nivelul coloanei blocheaza transmiterea durerii catre creier.

loading...
PUTETI CITI SI...