Bebelușul din Botoșani născut cu câte șase degete la mâini a murit

Postat la: 21.11.2018 | Scris de: ZIUA NEWS

Bebelușul din Botoșani născut cu câte șase degete la mâini a murit

Bebelușul născut cu câte șase degete la mâini și la picioare, precum și o malformație pe cord, a murit în urma unui stop cardio-respirator. Medicii au fost rezervați, încă de la început, în privința șanselor de supraviețuire ale băiețelului care nu putea să respire singur din cauza unei anomalii.

Copilașul a venit pe lume, la Maternitatea din Botoșani, la sfârșitul lunii octombrie, cântărind 2.300 de grame. La scurt timp după naștere, starea bebelușului s-a agravat, iar medicii au decis să-l transfere la Iași. În urma testelor genetice realizate de medicii Maternității din Iași, s-a confirmat că bebelușul născut cu câte șase degete la mâini și la picioare suferea de sindromul Patau. Este vorba despre o anomalie cromozomială, cunoscută după numele de trisomia 13.

De asemenea, medicii au confirmat că micuțul avea o malformație la nivelul inimii care nu îi permitea să respire singur. Ce este Sindromul Patau, o boală genetică extrem de rară Medicii de la Iași au fost de la început rezervați. „Este o malformaţie care este incompatibilă cu viaţa. 99% dintre nou-născuţii cu acest sindrom mor în primul an de viaţă, durata de viaţă este în medie şase-şapte luni, conform statisticilor. Este un caz trist", spunea la începutul lunii dr. Bogdan Doroftei, directorul medical al Maternităţii „Cuza Vodă", conform sursei citate.

La două săptămâni de la naștere, bebelușul a intrat în stop cardio-respirator și a murit. Medicii susțin că incidența cazurilor de sindrom Patau este foarte mică, fiind înregistrate șapte cazuri la mie. Boala genetică rară este mai des întâlnită în rândul bebelușilor de sex masculin. De asemenea, sindromul Patau este cea mai gravă boală din rândul trisomiilor.

Copiii care au acest sindrom au defecte la nivelul inimii, ochii mici sau slab dezvoltaţi, malformaţii cerebrale, degete în plus sau în minus, alte caracteristici ale acestui sindrom fiind capul mic, defecte ale scalpului, retard mintal sau anomalii ale scheletului.

Complicaţiile acestui sindrom includ probleme de alimentaţie, dificultăţi în respiraţie, insuficienţă cardiacă, probleme de vedere sau de auz.
Citește și Secretele Colectiv: În timp ce marii arși au fost lăsați acasă, în primul avion a fost îmbarcat un ziarist fără răni grave, afectat doar pe mâini, cu recomandarea „continuarea tratamentului și kinetoterapie"!

loading...
PUTETI CITI SI...