Armata Română nu mai are comandant. Curtea de Apel București a suspendat prelungirea mandatului generalului Nicolae Ciucă

Postat la: 31.01.2019 | Scris de: ZIUA NEWS

Armata Română nu mai are comandant. Curtea de Apel București a suspendat prelungirea mandatului generalului Nicolae Ciucă

Armata Română a rămas pentru scurt timp fără comandant, în urma unei decizii a judecătorilor Curții de Apel București. Judecătorii CAB au decis suspendarea decretului emis de președintele României, Klaus Iohannis, prin care mandatul şefului Statului Major al Apărării, generalul Nicolae Ciucă, fusese prelungit.

Chiar dacă decizia CAB nu este definitivă, ea este executorie, ceea ce înseamnă că trebuie imediat pusă în aplicare. În consecință, Nicolae Ciucă nu mai poate îndeplini funcția de șef al Statului Major al Apărării.

Decizia de suspendare operează până la judecarea dosarului pe fond, adică a cererii principale de anulare a decretului înaintată de ministerul Apărării. Dosarul principal are termen de judecată pe 12 februarie.

„Respinge cererea de repunere pe rol ca nefondată. Respinge excepţia inadmisibilităţii cererii de suspendare, excepţia lipsei calităţii procesual active a reclamantului şi excepţia lipsei calităţii procesuale pasive a pârâtei Administraţia Prezidenţială ca nefondate. Ia act de renunţarea reclamantului la judecata capătului de cerere privind anularea Decretului nr. 1.131/2018. Admite cererea în parte. Dispune suspendarea executării Decretului nr. 1.131/2018 până la pronunţarea instanţei de fond. Cu recurs în termen de 5 zile de la comunicare. În cazul declarării, cererea de recurs se va depune la Curtea de Apel Bucureşti. Pronunţarea hotărârii se face prin punerea soluţiei la dispoziţia părţilor prin mijlocirea grefei instanţei", se arată în decizia CAB, potrivit Agerpres.
Risc de a periclita misiunile Armatei

„Dacă nu se prelungea mandatul generalului Nicolae Ciucă, exista riscul de a se periclita misiunile din străinătate ale Armatei Române şi se perturba grav continuitatea conducerii structurilor de forţă ale Armatei. MApN nu dovedeşte prin ce a fost vătămat. Şeful Statului Major exercită conducerea de forţă a Armatei Române şi are gradul cel mai înalt, fiind numit de preşedintele României. Actele care ţin de securitatea naţională nu pot fi suspendate de instanţele de contencios. Demersul MApN este unul politic. MApN a introdus o acţiune în instanţă înainte de a primi un răspuns la plângerea prealabilă depusă la Administraţia Prezidenţială. MApN nu era îndreptăţit să introducă acţiunea în instanţă, deoarece interesul decretului este de a asigura continuitatea la conducerea Armatei", a spus marţi reprezentantul Administraţiei Prezidenţiale.

De cealaltă parte, consilierul MApN a invocat motive de nelegalitate privind prelungirea mandatului generalului Ciucă, subliniind că se creează falsa imagine că Armata rămâne fără conducător, de vreme ce sunt şi alţi ofiţeri care pot îndeplini funcţia de şef al SMAp.

Pe 28 decembrie 2018, preşedintele Klaus Iohannis a anunţat că a semnat decretul prin care îi prelungeşte mandatul generalului Nicolae Ciucă la conducerea SMAp. Tot atunci, Iohannis preciza că nu a fost aprobată propunerea făcută de ministrul Apărării, Gabriel Leş, privind numirea generalului Dumitru Scarlat la şefia Statului Major al Apărării.

loading...
PUTETI CITI SI...