Ai fost diagnosticat cu diabet? Iată care sunt semnalele de alarmă trimise de piciorul tău

Postat la: 18.05.2018 | Scris de: ZIUA NEWS

Ai fost diagnosticat cu diabet? Iată care sunt semnalele de alarmă trimise de piciorul tău

Din cauza prevalenţei crescute a diabetului zaharat şi a speranţei de viaţă prelungite a persoanelor cu diabet, creşte şi incidenţa complicaţiilor la nivelul piciorului.

În acest context, atenţia acordată picioarelor în cazul persoanelor cu diabet este esenţială pentru prevenirea apariţiei complicaţiilor care pot duce chiar la amputaţii.

Iată care sunt semnele la nivelul picioarelor care ar trebui să determine o persoană cu diabet să meargă urgent la medic (de familie sau diabetolog):

• Există senzaţia de amorţeală şi/sau de furnicături în picioare? Acestea se simt mai accentuat pe timpul nopţii sau în repaus? (acesta este un semn care poate indica o neuropatie deja avansată!)

• Există senzaţia de arsură?

• Există o durere accentuată/înţepătoare la nivelul picioarelor?

• Există durere sau slăbiciune la mersul pe jos, durere care dispare la repaus? (semn de posibilă arteriopatie obliterantă)

• Există o rană deschisă?

• Există o tumefiere la nivelul piciorului?

• La atingere, picioarele sunt reci?

Foarte importantă este şi identificarea unor posibile afecţiuni ale pielii la nivelul piciorului:

calozităţi (hiperkeratoza sau bătături)
ulceraţii (leziuni deschise)
răni infectate
înroşire, umflare, durere sau miros neobişnuit
fisuri (crăpături) în pielea piciorului
pielea uscată
Au apărut puncte fierbinţi care indică zone de presiune ridicată fie pe suprafaţa plantei, fie pe faţa laterală sau dorsală din cauza purtării unei încălţăminte neadecvate sau a stresului repetitiv determinat de mersul pe jos?

„În vederea prevenţiei apariţiei oricăror complicaţii la nivelul piciorului, persoana cu diabet, încă de la diagnosticare trebuie să solicite, atât de la medicul de familie, cât şi de la medicul diabetolog, toate informaţiile referitoare la cum trebuie urmărit şi îngrijit piciorul la persoana cu diabet. În situaţia în care piciorul este deja afectat, pacientul, împreună cu echipa de specialişti trebuie să ţină sub control oricecomplicaţie şi să îşi îngrijească membrul afectat pentru a preveni o posibilă amputaţie", a declarat Conf. Univ. Dr. Ioan Andrei Vereşiu, Preşedintele Asociaţiei de Podiatrie.

Îngrijirea la domiciliu nu este recomandată, fiind necesară asistenţă specializată. Asociaţia de Podiatrie promovează înfiinţarea profesiei de podiatru în România. Experienţa internaţională ne arată importanţa pe care podiatria o are în îngrijirea picioarelor şi în stoparea evoluţiei uneia dintre cele mai grave complicaţii ale diabetului zaharat şi a neuropatiei diabetice, respectiv piciorul diabetic.

loading...
PUTETI CITI SI...