Ce zice Erdogan despre un referendum privind reintroducerea pedepsei cu moartea

Postat la: 17.04.2017 09:18 | Scris de: ZIUA NEWS

Ce zice Erdogan despre un referendum privind reintroducerea pedepsei cu moartea

Recep Erdogan anunţă că ar putea convoca un referendum privind reintroducerea pedepsei cu moartea. Turcia a luat o decizie istorică privind sistemul de guvernare", a spus preşedintele turc. Erdogan a ţinut să precizeze totodată că tabăra "da" a obţinut 25 de milioane de voturi la referendumul de duminică, la o diferenţă de 1,3 milioane de voturi de tabăra "nu".

Într-o conferinţă de presă organizată la reşedinţa sa oficială din Istanbul, el a subliniat că referendumul a închis uşa istoriei lungi a Turciei de intervenţii militare în Guvern, arată sursa citată. De la balconul reşedinţei sale, după discursul rostit în sala de presă, Erdogan s-a adresat mulţimii care agita drapele ale Turciei şi scanda sloganuri în favoarea sa. Şeful statului a anunţat că, în urma victoriei de duminică, ar putea convoca un referendum pentru reintroducerea pedepsei cu moartea.

"Dacă (un proiect de lege aprobat de Parlament - n.r.) ajunge în faţa mea, îl voi aproba. Dar dacă nu există susţinere, atunci ce ar trebui să facem? Atunci ar trebui să organizăm un nou referendum pentru aceasta", a afirmat Erdogan. De asemenea, el le-a cerut guvernelor străine să respecte rezultatul votului. Recep Erdogan a revendicat victoria în referendumul de extindere a prerogativelor sale, însă opoziţia contestă rezultatul. Preşedintele turc a declarat, duminică seară, că naţiunea şi-a arătat voinţa liberă, iar Turcia a luat o decizie istorică privind sistemul de guvernare.

Premierul turc Binali Yildirim a revendicat la rândul său victoria la referendumul pentru modificarea Constituţiei. "Vom avea întotdeauna puncte de vedere diferite şi soluţii diferite, dar vom onora şi păstra întotdeauna unitatea noastră. Aceasta este forţa democraţiei noastre", a spus premierul, a cărui funcţie va fi desfiinţată în urma referendumului.