Complot de asasinare a președintelui Zelenski. Gruparea avea legătură cu serviciile secrete

Postat la: 19.04.2024 | Scris de: ZIUA NEWS

Complot de asasinare a președintelui Zelenski. Gruparea avea legătură cu serviciile secrete

Ofiţerii ucraineni de aplicare a legii, în cooperare cu organele de aplicare a legii din Republica Polonă, au reţinut un cetăţean polonez, suspectat că ar fi fost dispus să acţioneze în favoarea serviciilor speciale ale Federaţiei Ruse şi s-ar fi oferit să îl asasineze pe preşedintele Ucrainei.

Potrivit anchetei, suspectul, din proprie iniţiativă, a stabilit contacte cu reprezentanţi ai Comandamentului Forţelor Armate Ruse şi i-a informat cu privire la disponibilitatea sa de a lucra pentru serviciile secrete militare ruseşti.

Printre sarcinile sale se numărau colectarea şi transmiterea către partea rusă a unor informaţii privind securitatea aeroportului Rzeszów-Jasionka din Polonia. Între altele, aceasta urma să ajute serviciile speciale ruseşti să planifice o posibilă tentativă de asasinat asupra preşedintelui ucrainean Volodimir Zelenski în momentul în care ar fi venit în vizită în Polonia.

Procurorii ucraineni şi ofiţerii SBU (serviciul de securitate ucrainean) i-au informat pe omologii lor polonezi cu privire la posibila comitere a unei infracţiuni penale şi au predat probe-cheie în acest caz, ca parte a asistenţei juridice internaţionale.

Datorită schimbului prompt de informaţii între cele două ţări, agentul recrutat de serviciile speciale ruseşti a fost identificat şi reţinut în Polonia. Procurorii polonezi l-au acuzat pe deţinut de intenţia de a acţiona în numele unui serviciu de informaţii străin.

Tribunalul districtual din Varşovia a decis, joi, arestarea sa. Ancheta, în curs de desfăşurare, este condusă de Agenţia de Securitate Internă sub supravegherea Parchetului Naţional al Republicii Polone.

loading...
PUTETI CITI SI...