Amintiri răzlețe: Un om care ştia să îmbrace cămăşi albe

Postat la: 02.10.2015 | Scris de: ZIUA NEWS

Amintiri răzlețe: Un om care ştia să îmbrace cămăşi albe

Într-o seară dintre Crăciun şi Anul Nou din 1990, plimbându-mă prin Cotroceni cu un prieten, peste drum de Facultatea de Medicină am văzut firma unui restaurant particular la parterul unei case de raport, cum se numeau clădirile interbelice cu un etaj sau mai multe, cu garsoniere şi apartamente de închiriat. Era primul local de acest fel care îmi ieşea în cale.

Înjghebat de o pereche de oameni tineri în odăile propriei locuinţe, aşa-zisul restaurant era o improvizaţie, însă am mâncat cu plăcere purcel la tavă, bând un vin roşu vărsat. Interiorul era luminat difuz, iar dintr-un casetofon se scurgea în surdină o muzică nocturnă.
Apoi, localurile particulare au început să se înmulţească.

Mergeam adesea la unul deschis de un fost chelner pe strada Eminescu, lângă intersecţia cu Toamnei, într-o casă veche, spaţioasă, de pe la începutul secolului trecut, care avea şi o grădină cu oţetari, tufe de liliac şi iarbă grasă. Într-o seară din mai 1992 l-am întâlnit acolo, aşezat la o masă cu soţia şi cu o pereche de prieteni, pe Alexandru Paleologu. Oprindu-mă să-l salut, pe când schimbam câteva cuvinte, m-a frapat cămaşa sa albă, cu gulerul scrobit, călcată impecabil, amintindu-mi de o remarcă a lui Arghezi despre poetul George Tutoveanu: „Un om care ştia să îmbrace cămăşi albe".

În aceeaşi primăvară şi în aceeaşi grădină, l-am revăzut într-o seară pe istoricul M. Brâncoveanu, secretarul Regelui Mihai I. Era la câteva săptămâni după Paştele prăznuit de rege şi însoţitorii săi la Mânăstirea Putna, după ce regele fusese primit la aeroportul Salcia de lângă Suceava cu Evanghelia şi Crucea de către Arhiepiscopul Pimen. Fusesem de faţă la primire şi luasem parte, în stăreţie, la masa de prânz din Sâmbăta Mare, la care s-au adus 29 de feluri de mâncare de post.

Dan Ciachir

loading...
PUTETI CITI SI...