Washington Post: Pentagonul vrea să restabilească programele top-secret în Ucraina!

Postat la: 10.02.2023 | Scris de: ZIUA NEWS

Washington Post: Pentagonul vrea să restabilească programele top-secret în Ucraina!

Pentagonul cere Congresului să restabilească finanțarea pentru două programe extrem de secrete din Ucraina care au fost oprite înainte de invazia rusă de anul trecut.

O decizie pozitivă a legislativului american va permite Forțelor Speciale de Operațiuni ale SUA să angajeze agenți ucraineni pentru a monitoriza mișcarea trupelor ruse și a combate dezinformarea, scrie Washington Post, citând actuali și foști oficiali americani.

Este puțin probabil ca acordul să vină până în toamnă. Înalți oficiali ai apărării pregătesc un proiect pe care congresmanii americani îl pot lua în considerare în lunile următoare, când vor începe discuțiile asupra bugetului Pentagonului pentru anul următor. Dacă se va aproba finanțarea, programele secrete se vor relua în 2024. Deși rămâne neclar dacă administrația Joe Biden va permite forțelor speciale americane să se întoarcă în Ucraina pentru a gestiona aceste operațiuni. Va putea armata americană să facă asta de pe teritoriul uneia dintre țările vecine? Forțe americane nu a fost active în Ucraina de la începutul războiului ruso-ucrainean, cu excepția unui mic grup care păzește ambasada de la Kiev.

Washington Post notează că este dificil de prezis care va fi decizia, mai ales având în vedere că republicanii sunt împărțiți în privința cheltuielilor mari privind ajutorul acordat Ucrainei. Alții susțin că programele în cauză sunt ieftine - 15 milioane de dolari pe an pentru finanțarea activităților din întreaga lume. Și acesta este un fleac în comparație cu zeci de miliarde de dolari alocați pentru a antrena și înarma armata ucraineană, precum și pentru a umple stocul american de arme.

Armata vrea să reia operațiunile secrete în Ucraina cât mai curând posibil, astfel încât relațiile greu de construit să nu se piardă în timpul războiului prelungit, a declarat generalul în rezervă Mark Schwartz, care a condus operațiunile speciale ale SUA în Europa când au fost lansate programele în 2018.

„Când suspenzi astfel de lucruri pentru că amploarea conflictului s-a schimbat, pierzi accesul. Și asta înseamnă că pierzi informații despre ceea ce se întâmplă cu adevărat în conflict", a explicat Schwartz.

Forțele speciale ale SUA, folosind fonduri similare, plătesc de mulți ani grupări militare și paramilitare străine selectate din Orientul Mijlociu, Asia și Africa, pe care le folosesc drept „surogat" în operațiunile de combatere a terorismului împotriva Al-Qaida, Statul Islamic, și altele grupuri legate de acestea. Noile astfel de programe, precum cele care au funcționat în Ucraina, sunt considerate „metode neconvenționale de război". Acestea vizează inamici precum Rusia și China, dar fără a se angaja într-un conflict deschis.

Criticii, inclusiv din Congres, spun că astfel de activități riscă să atragă SUA mai direct în războiul în curs din Ucraina. Oficialii apărării subliniază că, spre deosebire de eforturile mult mai mari și mai deschise ale Pentagonului de a înarma armata ucraineană, programele secrete nu măresc capacitățile de luptă ale Ucrainei. Pentru că operatorii și omologii lor americani au îndeplinit doar sarcini non-violente până când programele au fost suspendate anul trecut.

Generalul în rezervă Kenneth Tovo, care a condus Forțele de Operațiuni Speciale ale Armatei SUA atunci când au fost propuse și aprobate programele, a explicat că armata este îngrijorată de pierderea surselor utile de informații în Ucraina din cauza unor astfel de restricții.

„Acesta este deja obiceiul nostru. Oprim lucrurile, scoatem oamenii după ani de investiții într-un răspuns imediat la schimbările din conflict și apoi suntem surprinși când obținem mai puține informații și mai puțină înțelegere a ceea ce se întâmplă ", a spus Tovo.

Oponenții deciziei susțin că Rusia poate considera reluarea programului drept o provocare și poate răspunde la aceasta prin extinderea sferei războiului. Un oficial informat cu privire la detaliile discuției de la Washington a spus că, din aceste motive, Pentagonul va avea dificultăți în a câștiga congresmenii sceptici.

Ceea ce începe ca o misiune de recunoaștere se poate transforma rapid în luptă. Cred că o astfel de posibilitate este reală în Ucraina, a declarat un oficial care a dorit să-și păstreze anonimatul, pentru ziar.

Susținătorii, care includ actuali și foști oficiali ai apărării și membri ai Congresului, spun că programele 1202 par mai agresive decât sunt în realitate din cauza caracterului secret. Cu toate acestea, Secțiunea 1202 diferă de - Secțiunea 127e, care permite Forțelor de Operațiuni Speciale ale SUA să plătească trupe străine, precum și să le trimită în misiuni pentru a ucide sau captura terorişti. În schimb, „surogații" efectuează ceea ce armata americană numește misiuni „non-cinetice" sau non-violente. Un oficial al apărării a spus ziarului că Congresul este mai familiarizat cu programele de combatere a terorismului, deoarece a fost informat mai des de-a lungul anilor despre o astfel de activitate. Este mai greu să le explici că programele mai noi sunt folosite „într-un mod complet diferit".

loading...
PUTETI CITI SI...