Cum au fost folosite ca spioni de către agențiile de informații animalele și animalele false
Postat la: 08.01.2025 | Scris de: ZIUA NEWS
CIA și alte agenții de informații au folosit animale, precum porumbei, pisici, balene și pești pisică robotizați, ca spioni de-a lungul istoriei.
CIA a dezvoltat, de asemenea, o dronă asemănătoare unei păsări numită Proiectul Aquiline și o dronă asemănătoare unei insecte numită insectothopter, care au fost precursorii dronelor moderne. Agențiile de informații au folosit, de asemenea, obiecte inanimate, cum ar fi pietre false, pentru a transmite informații.
Cu toate acestea, improvizația umană, cum ar fi extragerea clandestină a lui Oleg Gordievsky în 1985, s-a dovedit adesea mai eficientă în meseria de spion decât bugetele de cercetare costisitoare și progresele tehnologice.
Moartea unui spion este rareori demnă de știri, din cauza secretului care o înconjoară. Însă atunci când o balenă beluga albă suspectată de spionaj pentru Moscova a fost găsită moartă în apele norvegiene în septembrie, animalul a devenit în scurt timp o mică celebritate.
Hvaldimir (un joc de cuvinte între cuvântul norvegian pentru balenă, hval, și prenumele președintelui rus) a beneficiat chiar de o autopsie oficială din partea Direcției norvegiene pentru pescuit.
Balena fusese descoperită ca spion în 2019 și face parte dintr-un lung șir de animale care au fost folosite de serviciile de informații. Printre acestea s-a numărat un program sovietic de formare a animalelor marine ca spioni și asasini, care s-a prăbușit în 1991.
SUA au desfășurat experimente similare cu animale, unele datând din anii 1960. Una dintre cele mai neobișnuite încercări ale CIA de a folosi animale ca spioni a fost Operațiunea Acoustic Kitty.
Ideea era de a implanta un microfon și o antenă în pisică și de a o folosi pentru a trage cu urechea la conversații potențial interesante. Testarea „prototipului" a mers îngrozitor de prost, când pisica s-a rătăcit și a fost călcată de un taxi, ceea ce a dus la abandonarea rapidă a programului.
Un exemplu mai reușit a fost utilizarea porumbeilor spioni. Echipați cu camere mici, porumbeii puteau accesa cu ușurință zone restricționate și puteau „face fotografii" fără să trezească suspiciuni, înainte de a se întoarce în siguranță la bază, folosindu-și capacitatea extraordinară de localizare.
Ceea ce a devenit un program CIA de mare succes în timpul Războiului Rece s-a inspirat din eforturile britanice din timpul celui de-al Doilea Război Mondial.
De-a lungul timpului, tehnologia a creat oportunități de a exploata caracterul invizibil al animalelor, eliminând în același timp imprevizibilitatea acestora. Proiectul Aquiline urmărea să creeze o dronă asemănătoare unei păsări, complet echipată în stilul avioanelor spion mai tradiționale, dar mai mică și mai versatilă, astfel încât să se poată apropia mai mult de țintele sale.
O altă versiune, și mai miniaturală, a fost insectopterul dezvoltat de CIA în anii 1970. Deși nici proiectul aquilin, nici cel al insectopterului nu au devenit niciodată complet operaționale, acestea sunt recunoscute ca precursori ai dronelor de astăzi.
În anii 1990, peștele pisică robotizat Charlie al CIA apare ca făcând parte dintr-un șir mai lung de drone subacvatice operaționalizate cu succes, care sunt mai eficiente și mai puțin vulnerabile decât nefericitul Hvaldimir.
Dar eficiența nu este întotdeauna măsurată cel mai bine prin succesul unei metode neobișnuite de spionaj.
Un plan britanic din cel de-al Doilea Război Mondial de a utiliza carcase de șobolani pline cu explozibil și de a le distribui în sălile cazanelor din fabricile germane, unde ar fi explodat odată introduse într-un cazan, părea să fie sortit eșecului atunci când primul transport de aproximativ 100 de șobolani morți a fost interceptat de germani.
Dar descoperirea șobolanilor și ingeniozitatea din spatele planului au dus la o paranoia atât de mare, încât „necazul cauzat acestora a fost un succes mult mai mare... decât dacă șobolanii ar fi fost folosiți".
În timp ce lucrul cu animalele s-a dovedit adesea problematic, încercările de a obține avantaje prin deghizarea dispozitivelor în obiecte inanimate s-au dovedit, de asemenea, o sursă de jenă. Un astfel de efort a implicat stația MI6 din Moscova, care a încercat să îmbunătățească tehnica „dead letter drop" de obținere a informațiilor secrete de la spionii din Rusia.
În loc să riște să lase informații secrete într-un loc prestabilit, versiunea MI6 a lui Q al lui James Bond a venit cu ideea că informațiile ar putea fi transmise electronic către un receptor ascuns într-o stâncă falsă plasată în apropierea ministerului în cauză, care ar putea fi apoi descărcată printr-o trecere ulterioară.
Totuși, activitatea concentrată a mai multor bărbați în costume într-o parte a acestui parc a dus la descoperirea stâncii. Dezvăluirea operațiunii în 2006 a provocat o jenă uriașă guvernului britanic. Faptul că acesta nu a fost cel mai bun moment al MI6 a fost sugerat de titlurile care ridiculizau piatra de spionaj de la Moscova ca fiind „mai mult Johnny English decât James Bond".
În timp ce organizațiile de informații sunt mereu în căutarea unor mijloace inovatoare pentru a-și îmbunătăți meseria de spion, probabil că cea mai reușită aplicare a informațiilor vine sub forma improvizației umane. Un exemplu notabil în acest sens a fost extracția clandestină a lui Oleg Gordievsky în 1985, după ce acoperirea unuia dintre cei mai valoroși agenți dubli occidentali care lucrau pentru serviciile secrete britanice a fost descoperită.
Echipa formată din doi diplomați britanici și soțiile lor a trebuit să treacă prin trei puncte de control sovietice și două finlandeze. Când s-a apropiat primul câine de pază, unul dintre membrii echipei i-a oferit alsacianului care adulmeca o crocantă cu brânză și ceapă, luându-l astfel pe alsacian de la mirosul lui Gordievski, care se ascundea în portbagajul mașinii.
Când un alt câine a început să adulmece portbagajul, a fost pusă în aplicare o metodă de spionaj foarte ingenioasă și de succes. Soția unuia dintre diplomați și-a așezat bebelușul de 18 luni în portbagajul mașinii, i-a schimbat scutecul și apoi a aruncat depozitul proaspăt umplut și aburind pe jos, reușind astfel să distragă atenția câinelui și a conductorului său.
Aceste acțiuni nu au făcut niciodată parte din planul de extracție a lui Gordievski, ci au fost o improvizație la fel de instinctivă și ingenioasă a celor obișnuiți să opereze în medii ostile și exersați în a înșela atenția nedorită a agenților inamici.
Bugetele de cercetare costisitoare și progresele tehnologice promițătoare oferă un avantaj în anumite circumstanțe, dar cele mai eficiente tehnici de spionaj se pot baza în continuare pe aplicarea unei gândiri rapide și a unei acțiuni îndrăznețe, fără teamă.
David Hastings Dunn a beneficiat anterior de finanțare din partea ESRC, a Fundației Gerda Henkel, a Fundației Open Democracy și a fost anterior bursier NATO și Fulbright.
-
Șocante și îngrozitoare - 44 de statistici din 2024 care sunt aproape prea nebunești pentru a fi crezute
Autorul american Michael Snyder rezumă statisticile din 2024 care sunt șocante. De la mărimea datoriei naționale a Ameri ...
-
Marea Aliniere începe în 21 ianuarie si se incheie pe 28 februarie când șapte planete se vor vedea pe cerul noptii
În seara zilei de 28 februarie 2025, toate celelalte șapte planete din sistemul solar vor apărea pe cerul nopții în acel ...
-
Elon Musk îl ia la woke pe Justin Trudeau: "Fată, nu mai are importanță ceea ce spui!"
Miliardarul Elon Musk, unul dintre apropiații lui Donald Trump, i s-a adresat premierului canadian demisionar Justin Tru ...
-
Ce spune un medic cunoscut despre metapneumovirusul care a creat panică în ultimele zile. Cât de grav este și cum ne tratăm
Într-o postare recentă pe Facebook, medicul specialist Mihai Craiu clarifică situația virusului care a atras atenția în ...
-
Provocările tehnice ale jocurilor de noroc online
Știi momentul acela când stai pe canapea și n-ai chef de nimic altceva decât să deschizi laptopul sau telefonul și să-ți ...
-
SUA deschide o anchetă asupra a 2,6 milioane de vehicule Tesla, din cauza funcţiei de conducere la distanţă
Administraţia Naţională pentru Siguranţa Traficului pe Autostrăzi (NHTSA) a anunţat marţi deschiderea unei investigaţii ...
-
Numărul imigranților români în Spania a scăzut cu 30% într-un deceniu: „Nu mai este paradisul muncii, cum era cândva"
Comunitatea românească din Spania, cândva cea mai mare comunitate străină din țară, este în scădere semnificativă. Potri ...
-
CNN: De ce este atât de interesat Trump de cea mai mare insulă din lume
Groenlanda este cea mai mare insulă din lume şi adăposteşte peste 56.000 de oameni, având o poziţie strategică şi resurs ...
-
România a ajuns la populația de acum 60 de ani! Care sunt cauzele scăderii populației într-un ritm accelerat
În ultimii zece ani, România a înregistrat o scădere semnificativă a populației rezidente, ajungând de la aproximativ 19 ...
-
Au fost declasificate documente CIA despre "Experimentul Gateway". Informații tulburătoare despre reîncarnare și mijloace folosite pentru alterarea minții
Documente declasificate arată că, de-a lungul celei de-a doua jumătăți a secolului al XX-lea, CIA a avut unele idei „int ...
-
Reuters: OMV din Austria este de acord să furnizeze gaze românești Germaniei în situația de criză energetică
Compania austriacă OMV a încheiat un acord pentru a furniza companiei germane Uniper gaze din proiectul său din Marea Ne ...
-
ANAF pune lupa pe conturile Revolut. Ce se întâmplă cu banii tăi
ANAF pune tunurile pe conturile românilor. Conturile Revolut se vor supune legislației românești, astfel că afacerile ce ...
-
Bulgaria a devenit paradisul benzinei pentru greci, după extinderea Schengen
Grecii se înghesuie să treacă granița în Bulgaria pentru a profita de prețurile semnificativ mai mici la carburanți, ca ...
-
Grupul Rockefeller face profeții spectaculoase: "Națiuni considerate fără speranță, precum Portugalia și Grecia, sunt acum luminile continentului"
Șeful fondului de investiţii Rockefeller Capital Management's, Ruchir Sharma, a realizat într-un articol publicat în Fin ...
-
Descoperire colosală: Adam și Eva chiar au existat; la fel și Grădina Edenului. E mai aproape decât credeam
Povestea lui Adam și Eva este una familiară pentru majoritatea creștinilor: conform Bibliei, ei sunt primii bărbat și fe ...
-
Ce cunoaștem despre icoane? Câteva date despre aceste obiecte de cult
Toate obiectele de cult au un istoric unic si fascinant. Știți în ce secol au apărut icoanele pentru prima dată? Cunoașt ...
-
Cercetătorii atrag atenția: Un virus banal ar putea declanșa boala Alzheimer
Un virus comun, cu care majoritatea oamenilor vin în contact încă din copilărie, ar putea fi responsabil pentru apariția ...
-
Dovezi ciudate dintr-o carieră din Europa ale unor "autostrăzi" vechi de 166 de milioane de ani ar putea schimba cursul istoriei
Niște denivelări ciudate dintr-o carieră din Europa s-au dovedit a fi „autostrăzi" vechi de 166 de milioane de ani pentr ...
-
A fost descifrat cel mai vechi semnal radio primit din spațiu: Ne dezvăluie lucruri noi despre forțele ascunse ale universului
O explozie radio detectată în 2022 și-a dezvăluit în sfârșit secretele. Semnalul, care a călătorit timp de 200 de milioa ...
-
Un șofer din Craiova a mușcat un polițist rutier și i-a dat altuia în cap cu aparatul Drugtest
Un șofer în vârstă de 24 de ani, din Craiova, i-a agresat, duminică, pe poliţiştii care l-au oprit în trafic pentru vite ...
-
Ce să NU faci de Sfântul Ioan Botezătorul, pe 7 ianuarie. Tradițiile care țin ghinionul la distanță
În data de 7 ianuarie este prăznuit Sfântul Ioan Botezătorul. În această zi, aproape două milioane de cetățeni români îș ...
-
Globurile de Aur 2025. Actorul român Sebastian Stan a câștigat premiul pentru cel mai bun actor într-o categorie majoră
Actorul de origine română Sebastian Stan a câștigat la Globurile de Aur 2025 premiul pentru cel mai bun actor într-un fi ...
-
Modelele AI au rezultate mai bune decât experţii în imagistică cu ultrasunete în diagnosticarea cancerului ovarian
Un studiu internaţional desfăşurat de cercetători de la Institutul Karolinska din Suedia arată că modelele bazate pe int ...
-
Un nou trend în SUA: Bărbații tineri, singuri, părăsesc bisericile tradiționale pentru alternativa mai „masculină" reprezentată de biserica Ortodoxă
Bărbații tineri și singuri se îndreaptă către Biserica Ortodoxă după ce au descoperit religia creștină „masculină" prin ...
-
Bill Gates și alți lideri din domeniul tehnologiei își împărtășesc previziunile pentru 2025: "Cel puțin 100.000 de roboți personali AI vor fi precomandați"
Discuțiile despre inteligența artificială au dominat anul 2024, iar liderii din tehnologie prezic că următoarea etapă a ...
-
Primele produse alimentare care se scumpesc la începutul acestui an. Cu cât cresc prețurile
La începutul anului 2025, Guvernul României a decis înghețarea salariilor bugetarilor, pensiilor și alocațiilor, în para ...
-
Legătura neștiută dintre inima câinelui și inima stăpânului său: Ce a descoperit cel mai recent studiu
Între câini și stăpânii lor există o legătură fiziologică profundă: ritmul cardiac al patrupedelor se sincronizează cu c ...
-
Ce este Sindromul Kessler care amenință viața pe Pământ? Oamenii de știință cred că scenariul dezastrului spațial a început deja
Experții în trafic spațial avertizează asupra unui fenomen periculos numit Sindromul Kessler, care ar putea transforma o ...
-
Inamicul nevăzut al omenirii: Va ucide 40 de milioane de oameni în următorii 25 de ani
Rezistența la antibiotice devine o amenințare globală tot mai gravă, care ar putea face 40 de milioane de victime în urm ...