Vinerea Mare: ce e permis si ce e interzis sa faci azi

Postat la: 03.05.2024 | Scris de: ZIUA NEWS

Vinerea Mare: ce e permis si ce e interzis sa faci azi

Creștinii țin post negru pentru iertarea păcatelor. Cu o zi înainte, în Joia Mare, se spovedesc. Tinerii din unele zone ale țării au avut grijă toată noaptea ca focurile să nu se stingă.

Există credința străveche printre români că, în aceste zile, sufletele se întorc acasă și au nevoie de căldură. Vor rămâne alături de familii până la Rusalii, la Pogorârea Sfântului Duh. În tradiția populară, obiceiul se cheamă "Focurile din Joimari."

Cei care n-au ținut aceste obiceiuri, din grabă sau neglijență, mai pot fi mântuiți? Marele Învățător ne-a învățat că fiecare ființă rătăcită are o șansă. Chiar și sinucigașul poate fi iertat, în ultima clipă de viață. Așa ne spun Scripturile și pildele de viață.

Săptămâna Patimilor nu este doar perioada de durere și lacrimi, ci și despre purificarea trupului și încercările sufletului.

Cei care au ținut postul de 40 de zile se simt mai ușori, mai tonici și mai plini de viață. În zadar respectăm regulile creștine ale hranei, dacă sufletul e încărcat de ură și înecat în venin.

Săptămâna Patimilor este despre taină și împărtășire. Vinile trebuie mărturisite pentru a fi iertate. Trupul poate fi primenit, dar sufletul?

Spovedania e și despre despovărare. Despre iertarea păcatelor. Părintele îți dă binecuvântarea pentru că "nu există om fără prihană."

Să plecăm la noul drum cu sufletul împăcat!

Cât despre suflet? Cum îl oblojești? Are nevoie de taină sau de hrană spirituală?

Sigur că Învierea reprezintă cea mai mare minune a lumii. Trupul e zămislit de părinți. Dar sufletul vine de la Dumnezeu. Deci el este un dat divin. Ca orice dar, trebuie îngrijit.

Ce poți face în Vinerea Mare? - se întreabă colegul nostru Marius Oprea, care a reușit să dezgroape 77 de oseminte ale martirilor noștri de la Periprava și să le așeze pe tăblițe de lemn, străjuite de candelă și cruce, sub Altarul Mănăstirii Derveni din Dobrogea.

În iadul de stuf și vânt, sub nisipul plumburiu al lagărului de la Periprava, mai sunt alți creștini, uciși de liftele străine și îngropați fără cruce și lumânare.

Putem dona în contul Fundației Doina Cornea, IBAN: RO83BTRLRONCRT0582391401, cu mențiunea "pentru săpături," astfel încât cei jertfiți să se reîntoarcă în Casa Domnului, spre veșnică pomenire.

"Nu eu vă mulțumesc acum, în pragul Săptămînii Mari de dinaintea Învierii, ci Iisus din cer, care-și va vedea robii aduși acasă, sub crucea suferinței Lui și a mîntuirii noastre," a scris Marius Oprea pe pagina sa de facebook.

Cunoaștem rațiunea expresiei „să plecăm cu sufletul împăcat?"

loading...
PUTETI CITI SI...