Viitura din Ucraina se îndreaptă direct spre România: vom avea imagini de coșmar pe Litoral

Postat la: 14.06.2023 | Scris de: ZIUA NEWS

Viitura din Ucraina se îndreaptă direct spre România: vom avea imagini de coșmar pe Litoral

Ruperea barajului de la Kahovka a generat o viitură uriașă, iar apele care se revarsă sunt aduse de curenți direct spre România.

Florin Timofte, cercetător-biolog la Institutul Național de Cercetare si Dezvoltare Marina „Grigore Antipa" din Constanța a explicat că acești curenți vor aduce cu sine toate rezidurile din apele ucrainene, iar pe Litoralul românesc și în Dunăre se vor vedea efectele în aproximativ 10 zile. La Marea Neagră cu greu se va mai putea face baie, din cauza rezidurilor care vor fi în apă.

„În momentul de față se poate vedea o imagine satelitară din data de 10 iunie: se vede zona de vărsare a Niprului, se vede Golful Odessa, se vede zona afectată. Vorbim de o zonă cu o lungime de peste 50- 60 de kilometri, pe o suprafață considerabilă, de peste 100 de kilometri pătrați, care, în momentul de față este afectată de viitură. Vorbim de cantități foarte mari de apa dulce care vin din baraj, vorbim de sedimente, vorbim de nutrienți, care sunt spălați de apă din toată lunca inundabilă a Niprului, vorbim de mizerie, gunoaie, materie organică, crengi, lemne, gândiți-vă, totul a fost luat în calea viiturii. Aceasta spală în continuare, cât timp vine apa din bazin și totul se deversează în mare", a explicat Timofte, conform Adevărul.

Timofte aproximează că aceste reziduri vor ajunge în România în aproximativ 10 zile și se vor deversa în Marea Neagră și în Dunăre.

„Imaginea cu viitura este de acum câteva zile, din 10 iunie. Gândiți-vă că, dacă în trei zile de la ruperea barajului, aceasta a ajuns deja la o distanță de aproximativ 50- 60 de kilometri, cum urmează o perioada de furtună în următoarele două- trei zile, furtună care va reuși să împingă apa și mai la sud, probabil în 10 zile vă ajunge și pe litoralul românesc. Pentru început viitura va ajunge în zona gurilor Dunării, ulterior, în, funcție de condițiile meteo, furtună sau curenți, apa va fi împinsă către sud, către zona litoralului turistic, Constanța, Mamaia și celelalte stațiuni.

"De asemenea, toată viitura din Ucraina se va combina și cu Dunărea, pentru că în momentul de față am avut ploi suficiente pe continent și debitul Dunării va crește în următoarea perioadă. Împreună cu viitura se vor crea niște condiții neprielnice, nu vom avea acea apă limpede, clară pe care toți turiștii o așteaptă pe litoral, probabil că apa își va schimba culoarea, vor apărea sedimentele, iar apa mării va fi tulbure un pic, practic va scădea calitatea apei", a precizat biologul Florin Timofte.

Adrian Bâlbă, președintele Asociației Eco Dobrogea, arată faptul că apele vor aduce cu sine toate rezidurile războiului din Ucraina, inclusiv substanțe toxice, dat fiind că apele acestui baraj alimentau centrala de la Zaporojie.

"Activitatea umană înseamnă și război uman, din păcate. Vor veni de toate pe mare, din cauza acestui accident. Pe lângă viruși, vor veni cadavre de animale, substanțe chimice, toxice unele, fertilizanți. Firește că Marea Neagră va primi acest val de inundare, însă vom fi protejați, în zona litorală, de salinitate. În zona Odessei s-a interzis scăldatul nu din cauza bacteriei care provoacă holeră ci din cauza riscului apariției acestui virus. Bineînțeles că trebuie să fim cu toții atenți și la ce ne spun autoritățile vis a vis de calitatea apei și de activitățile pe care le putem realiza. După părerea mea nu există niciun pericol pentru turiști, firește că autoritățile sanitare vor avea ultimul cuvânt de spus și bineînțeles că ei sunt cei monitorizează calitatea apei. Eu cred că diluția și salinitatea vor fi suficient de mari pentru a preveni o concentrația acestei bacterii să genereze o doză infectată", a declarat președintele Asociației Eco Dobrogea.

loading...
PUTETI CITI SI...