Vietnamezii, chinezii, israelienii și rușii cumpără Ungaria la bucată. Ungurii nu reușesc sa se opună acestei tendinte de instrăinare a proprietătilor

Postat la: 06.09.2024 | Scris de: ZIUA NEWS

Vietnamezii, chinezii, israelienii și rușii cumpără Ungaria la bucată. Ungurii nu reușesc sa se opună acestei tendinte de instrăinare a proprietătilor

Majoritatea cumpărătorilor de pe piața imobiliară din Ungaria, cu precădere in Budapesta, sunt în prezent vietnamezi, urmați de cumpărători și investitori israelieni și chinezi.

Expertul Biroului Imobiliar Central Home Ben-Ezra Orran a declarat, printre altele, pentru ziarul ungar "Világgazdaság" că în Ungaria există tot mai multe companii israeliene de administrare imobiliară, în timp ce germanii preferă să-și investească banii în clădiri de birouri, iar apartamentele de 150 de milioane de forinţi (1.897.545 lei) din capitală au atras interesul ucrainenilor. Expertul a mai spus că primirea statutului de investitor străin, care va intra în vigoare anul viitor, poate fi mixtă, ceea ce ar putea favoriza în primul rând investitorii din China.

În urmă cu opt ani, în 2016, un număr semnificativ de chinezi și vietnamezi au emigrat la Budapesta, astfel mulți ani la rând ei au fost cel mai important grup de cumpărători. Ei au cumpărat atât în ​​scop personal, cât și pentru investiții. În același timp, în perioada pandemiei, așteptarea era mai caracteristică, însă la acea vreme a crescut și prezența israelienilor, unul dintre motivele principalele fiind existenţa multor companii israeliene de administrare imobiliară în Ungaria, care au făcut investiții în continuare. Chiar și după Covid, ei au fost cei din urmă, sunt prezenți mai proeminent pe piață, la fel ca și investitorii germani, care preferă să investească în clădiri de birouri sau să ia parte la finisarea acestora, a declarat pentru "Világgazdaság" directorul Biroului Imobiliar Central Home, Ben-Ezra Orran.

Societatea este un jucător cheie pe piața imobiliară din centrul orașului Budapesta de un deceniu și jumătate. Potrivit experienței Central Home, podiumul imaginar pentru străini pe piața imobiliară internă este următorul: vietnamezii sunt urmați de israelieni, iar apoi de chinezi.

"În linii mari se schimbă ordinea, însă aceste trei țări sunt permanent în fruntea listei părților interesate", a subliniat expertul, care a adăugat: De la izbucnirea războiului ruso-ucrainean, cea mai mare cerere a fost pentru apartamente cu prețuri în jur de 150 milioane de forinţi, astfel de proprietăți au atras interesul unui număr mare de chiriași și cumpărători ucraineni. În opinia sa, în ultimii ani și jumătate până la doi ani și jumătate sunt închiriate în principal apartamentele mai mari de lux, dar mulţi ar cumpăra şi astfel de apartamente.

"Între investitorii străini, chinezii sunt întotdeauna menționați pe primul loc, deși sunt mulți vietnamezi pe piața internă de ani de zile. De exemplu, proprietarul unuia dintre birourile de franciză ale companiei Central Home este vietnamez, motiv pentru care în ultimii cinci sau șase ani a primit multe solicitări de la parteneri și clienți vietnamezi. În preferinţele lor sunt în principal spațiile comerciale și sistemul de rezervare online Airbnb, în tot felul de categorii de preț", a explicat Ozran.

Conform datelor Oficiului Central de Statistică (KSH), o treime din toate achizițiile de locuințe de către străini au avut loc la Budapesta în 2022. Potrivit KSH, în capitala Ungariei cel mai popular a fost sectorul XIII, dar un mare interes au prezentat şi sectoarele interioare Pestei. Însă, potrivit societăţii Central Home, cel mai puternic a fost sectorul VII (sectoarele V și VI fiind limitate din cauza lipsei autorizaţiilor Airbnb).

Conform Central Home, străinii caută porpiretăţi imobiliare mai ales în sectoarele V, VI, VII, VIII, IX şi XIII. Printre acestea, își doresc în principal proprietăți nou construite, închiriere pe termen scurt și proprietăți de lux.

La solicitarea ziarului "Világgazdaság", Ben-Ezra Orran a elaborat o listă despre cele mai populare zone ale pieței imobiliare din centrul orașului - care curpinde șase sectoare din Budapesta. Potrivit acestuia, uneori cererea de locuinţe situate pe anumite străzi este mai mare decât oferta. Asemenea zone sunt: îmrejurimile Parlamentului și Piaţa Kossuth Lajos din sectorul V, în principal cu proprietăți pe malul Dunării cu vedere panoramică asupra Dunării, precum și Piata Elisabeta, Piaţa Libertăţii și străzile adiacente; în sectorul VI: porţiunea dintre strada Andrássy şi Király; în sectorul VII: zona din jurul Curţii Gozsdu şi Piaţa Klauzál; în sectorul VIII: în jurul Muzeului Naţional şi Cartierul Palatului, precum şi strada Bródy Sándor şi strada Szentkirályi; în sectorul IX: strada Ráday, zona Pieţei Ferenc; în sectorul XIII: Strada Pozsonyi şi Parcul Szent István (acestea două zone fiind întotdeauna foarte solicitate).

Cumpărătorii chinezi și ruși sunt jucători cheie pe piața imobiliară din Budapesta, a spus Ben-Ezra Orran. „Cumpărătorii chinezi sunt interesați de apartamente premium din centrul orașului - categoria lux sau renovate la o calitate ireproșabilă, cu cel puțin 2-3 dormitoare - și proiecte de construcții noi", a spus specialistul, adăugând că interesul ruşilor a fost oarecum fluctuant în ultimii ani din cauza războiului şi a situaţiei politice şi economice cauzate de război.

Ben-Ezra Orran a amintit şi de statutul de investitor străin, care va intra în vigoare anul viitor, menţionând că noua categorie legală - care, potrivit acestuia, este de fapt sinonimă cu un program de stabilire a rezidenţei - le oferă cetățenilor țărilor din afara Uniunii Europene posibilitatea de a obține statul de investitor străin, respectiv un permis de ședere în Ungaria timp de zece ani şi paşaport UE prin achiziționarea unei proprietăți imobiliare în valoare de 500.000 de euro sau prin investiţii de cel puțin 250.000 de euro.

Orran consideră că primirea în rândul jucătorilor din industria autohtonă va fi destul de mixtă: interesul este de așteptat să crească din partea investitorilor și cumpărătorilor străini, dar beneficiile economice pentru piața ungară încă nu sunt cunoscute. "Este posibil ca această schimbare să crească interesul străinilor, mai ales în cazul proprietăților de lux. Deși, în principiu, nu este necesară efectuarea unei achiziții reale, este suficientă şi cumpărarea unui certificat de investiție, deoarece condiţiile pot fi îndeplinite şi astfel", a menționat Ben-Ezra Orran.

Proprietățile în valoare de 500.000 de euro, adică aproximativ 200 de milioane de forinţi, acoperă locația bună, renovarea la calitatea de lux și amenajarea spațioasă, cu mai multe camere. "De altminteri, oferta acestora nu a fost foarte abundentă în ultima perioadă, deoarece costurile de renovare au crescut semnificativ din cauza inflației din ultimii ani, costurile de renovare au crescut semnificativ din cauza lipsei de specialişti și a costului în creștere al materiilor prime. Investitorii chinezi caută astfel de apartamente de ani de zile, astfel că nu există o schimbare majoră în acest sens, dar prețurile în locații privilegiate vor crește cu siguranță ca urmare a statutului de investitor străin", a conchis Ben-Ezra Orran.

loading...
PUTETI CITI SI...