Vaticanul dezvăluie în premieră secrete din celebrele Arhive Apostolice: detalii uluitoare din ultimele 12 secole

Postat la: 19.02.2024 | Scris de: ZIUA NEWS

Vaticanul dezvăluie în premieră secrete din celebrele Arhive Apostolice: detalii uluitoare din ultimele 12 secole

Vaticanul încearcă de ani de zile să demonteze ideea că celebrele sale arhive nu sunt chiar atât de secrete și pentru a demonstra aceasta a deschis dosarele controversatului papă Pius al XII-lea din timpul celui de-al Doilea Război Mondial.

De asemenea, Papa Francisc a decis schimbarea numelui oficial al arhivelir și a scos cuvântul "Secret" din titlu. Cel care se ocupă de păstrarea Arhivelor Apostolice de la Vatican, arhiepiscopul Sergio Pagano, dezvăluie pentru prima dată unele dintre secretele pe care le-a descoperit în cei 45 de ani în care a lucrat în unul dintre cele mai importante și mai neobișnuite depozite de documente din lume.

Într-un interviu de lungimea unei cărți intitulat "Secretum", care urmează să fie publicat marți, Pagano dezvăluie unele dintre detaliile necunoscute, mai puțin cunoscute și din culisele cunoscute ale poveștii Vaticanului și relațiile sale cu lumea exterioară de-a lungul ultimelor 12 secole.

În conversațiile purtate pe parcursul unui an cu jurnalistul italian Massimo Franco, Pagano intră în detalii despre întâmplări de la jefuirea arhivei de către Napoleon în 1810 până la afacerea Galileo și ciudatul conclav - adunarea cardinalilor pentru alegerea unui papă - din 1922, care a fost finanțat din donații de ultim moment ale catolicilor americani.

"Este prima dată și va fi și ultima, pentru că sunt pe cale să plec", a spus Pagano, în vârstă de 75 de ani, într-un interviu acordat Associated Press, înainte de pensionarea sa așteptată în acest an.

Papa Leon al XIII-lea a deschis pentru prima dată arhiva pentru savanți în 1881, după ce fusese folosită exclusiv pentru a servi Suveranului Pontif și pentru a conserva documentația papală, a consiliilor ecumenice și a birourilor Vaticanului datând din secolul al VIII-lea.

Cu 85 de kilometri de rafturi, multe dintre ele subterane, într-o clădire cu două etaje, protejată împotriva incendiilor, din beton armat, arhiva găzduiește, de asemenea, documentația de la ambasadele Vaticanului din întreaga lume, precum și colecții specifice de la familii aristocratice și ordine religioase.

Deși adesea sursa unor conspirații de tip Dan Brown, documentele funcționează în mare parte ca orice arhivă națională sau privată: cercetătorii solicită permisiunea de a vizita și apoi solicită documentele specifice pentru a le revizui în sălile dedicate de lectură.

Cei mai mulți cercetători au intrat în arhivă pentru a citi documentele pontificatului Papei Pius al XII-lea, din timpul războiului, care a fost criticat pentru că nu a vorbit destul despre Holocaust.

Papa Francisc a ordonat deschiderea documentelor pontificatului său mai devreme, în 2020, astfel încât savanții să poată avea în sfârșit o imagine completă asupra situației.

Vaticanul l-a apărat mult timp pe Pius, spunând că a folosit diplomație discretă pentru a salva vieți și nu a vorbit public despre crimele naziste pentru că se temea de represalii, inclusiv împotriva Vaticanului însuși.

Pagano nu este un apărător al lui Pius și se deosebește printre ierarhii Vaticanului prin disponibilitatea sa de a critica tăcerea lui Pius. În mod specific, Pagano spune că nu poate reconcilia lucrarea lui Pius de a condamna public atrocitățile naziste chiar și după încheierea războiului.

"Știm că în timpul războiului papa a făcut o alegere: nu putea și nu voia să vorbească. Era convins că ar fi avut loc un masacru și mai mare", a spus Pagano. "După război, m-aș fi așteptat la un cuvânt în plus, pentru toți acești oameni care au mers în camerele de gazare."

Pagano atribuie tăcerii postbelice a lui Pius îngrijorarea legată de crearea unui stat evreiesc. Vaticanul avea o lungă tradiție de sprijinire a poporului palestinian și era preocupat de soarta locurilor religioase creștine din Țara Sfântă dacă teritoriile ar fi fost predate noului stat creat, Israel.

Orice cuvânt din partea lui Pius despre Holocaust chiar și după război "ar fi putut fi citit în termeni politici ca un sprijin pentru înființarea unui nou stat", a spus Pagano.

În cartea sa, Pagano nu se sfiește să-și arate disprețul față de cercetările incomplete din spatele cauzei de sfințenie a lui Pius, care acum pare să fie în așteptare pe măsură ce savanții disecă documentele proaspăt disponibile.

Cei doi cercetători iezuiți care au compilat dosarul de sfințenie a lui Pius, părinții Peter Gumpel și Paolo Molinari, s-au bazat doar pe compilația parțială, în 11 volume, a documentelor papale care a fost publicată în 1965, a dezvăluit Pagano.

"Fie că Părintele Gumpel, fie că Părintele Molinari nu au pus vreodată piciorul în Arhiva Apostolică", spune el în carte. El crede că sfințenia lui Pius ar fi trebuit să aștepte până când întreaga arhivă a pontificatului ar fi fost catalogată și disponibilă, iar savanții ar fi avut timp să tragă concluzii.

"Documentele scrise trebuie să cântărească greu asupra vieții unui slujitor al lui Dumnezeu, nu poți ignora arhivele", a spus Pagano. "Dar postularea făcută de iezuiți a vrut să o ocolească."

În afara poveștilor bine cunoscute despre intrigile Vaticanului, cartea dezvăluie și câteva noutăți, inclusiv originile importante ale relației financiare dintre biserica americană și Vatican care continuă și astăzi și care datează de la conclavul din 1922.

Pagano a spus că după moartea Papei Benedict al XV-lea, camerlengo - cardinalul responsabil cu tezaurul papal și conturile - a mers la seiful său și a descoperit că era "literalmente gol. Nu era niciun document, bancnotă sau monedă". S-a dovedit că Benedict nu a fost prea responsabil din punct de vedere fiscal și a lăsat Sfântul Scaun în datorii când a murit la 22 ianuarie a acelui an.

Cofrele papale au fost întotdeauna folosite pentru a finanța conclavul pentru alegerea unui nou papă, ceea ce înseamnă că Sfântul Scaun era într-un impas financiar într-un moment în care Europa se afla încă în criză financiară din cauza Primului Război Mondial.

Cartea reproduce pentru prima dată telegramele criptate în care secretarul de stat al Vaticanului își pune ambasadorul din Washington să transmită urgent "ce aveți în seif", astfel încât votul să poată avea loc.

Potrivit telegramelor, ambasada Vaticanului a trimis ceea ce au strâns bisericile americane de la credincioșii americani, până la cenți: 210.400,09 dolari, permițând votul care în cele din urmă l-a ales pe Papa Pius al XI-lea.

Pagano sugerează că decizia lui Francisc din 2019 de a elimina cuvântul "Secret" din numele arhivei și de a o redenumi "Arhiva Apostolică a Vaticanului" a fost, poate, încă o indicație financiară pentru biserica americană bogată - o rebranduire pentru a elimina orice conotații negative și, astfel, a încuraja donațiile potențiale, în principal prin "Comorile Istoriei", o nouă fundație cu sediul în SUA care susține arhiva.Citește și: Misiva din arhiva secretă a Vaticanului. Cum a ajuns ortodoxul Ştefan cel Mare să fie înnobilat de Papa de la Roma cu distincţia „atlet al creştinătăţii".

La sfârșitul interviului, Pagano s-a mândrit cu una dintre posesiunile de preț ale arhivei, pe care o păstrează într-un dulap de lemn, altfel neînsuflețit, lângă intrarea în biroul său. Acolo, în spatele sticlei și iluminat cu lumini speciale, se află scrisoarea originală din 1530 a nobililor britanici care îl îndemnau pe Papa Clement al VII-lea să acorde un anulment regelui Henric al VIII-lea pentru a se putea căsători cu Anne Boleyn.

Așa cum este bine cunoscut, papa a refuzat și regele și-a urmat drumul și s-a căsătorit, rupând legătura cu Roma.

"Se poate spune că asistăm aici la nașterea Bisericii Anglicane", spune Pagano.

Pagano dezvăluie cum a supraviețuit documentul: Când Napoleon Bonaparte a confiscat faimoasele arhive Vaticanului în 1810 și le-a dus la Paris, predecesorul lui Pagano ca șef arhivar a rulat scrisoarea din 1530 și a ascuns-o într-un sertar secret dintr-un scaun din antecamera arhivei.

"Francezii nu l-au găsit niciodată", spune cu mândrie Pagano, conștient în mod clar că principala muncă a unui arhivar este de a păstra arhiva.

loading...
PUTETI CITI SI...