Universitatea Oxford a început testarea vaccinului AstraZeneca sub formă de spray nazal

Postat la: 11.08.2021 | Scris de: ZIUA NEWS

Universitatea Oxford a început testarea vaccinului AstraZeneca sub formă de spray nazal

La Universitatea Oxford a început deja un studiu clinic pe voluntari privind eficiența vaccinării intranazale cu serul AstraZeneca, după ce un studiu recent pe animale a arătat că sprayul nazal a protejat hamsterii și mai maimuțele împotriva unei forme grave de boală și a redus cantitatea de virus din nas.

De asemenea, două vaccinuri anti-COVID-19 dezvoltate în Thailanda administrate sub formă de spray nazal urmează să intre în etapa studiilor clinice pe oameni până la sfârşitul anului după rezultate promiţătoare înregistrate la testele pe şoareci. Toate vaccinurile anti-Covid folosite în acest moment în lume sunt administrate intramuscular. Injecția intramusculară produce anticorpi care circulă în sânge pentru a recunoaște virusul. Dar această cale de administrare nu produce automat anticorpi și în căile nazale.

Asta înseamnă că există posibilitatea în continuare ca oamenii vaccinați să se poată infecta prin intermediul căilor respiratorii și să împrăștie virusul, chiar dacă nu știu că sunt infectați. Cercetătorii au propus vaccinuri administrate prin nas pentru că acest lucru ar putea bloca SARS-CoV-2 să intre în căile nazale și apoi în sânge. Cercetătorii de la Institutul Național pentru Alergii și Boli Infecțioase din cadrul National Institutes of Health au testat administrarea vaccinului AstraZeneca intranazal la hamsteri și maimuțe.

Rezultatele au fost publicate pe 27 iulie în Science Translational Medicine. Echipa a comparat mai întâi vaccinul intranazal cu cel intramuscular la hamsteri. Ambele modalități de administrare au produs niveluri înalte de anticorpi împotriva SARS-CoV-2 în sânge după o singură doză. Nivelurile de anticorpi din sânge erau de fapt chiar mai mari după administrarea intranazală. Hamsterii vaccinați și și un grup de animale nevaccinate au fost expuse la coronavirus fie prin administrarea directă în nas, fie prin contact cu hamserii infectați.

Ambele căi de administrare a vaccinului au protejat hamsterii de boli grave. Hamsterii nevaccinați au slăbit și au prezentat semne de leziuni pulmonare, dar hamsterii vaccinați nu. Animalele care au primit vaccin intranazal au avut, de asemenea, o cantitate virală mai mică în pasajele nazale decât animalele nevaccinate. Cercetătorii au testat apoi două doze de vaccin intranasal la patru maimuțe. La fel ca la hamsteri, anticorpi s-au găsit în sânge după a doua doză, la niveluri similare cu cele observate la persoanele care s-au recuperat de COVID-19.

Maimuțele au fost expuse la SARS-CoV-2. Comparativ cu patru maimuțe nevaccinate, cele care au primit vaccin intranazal au avut cantitate virală mai mică în nas și în țesutul pulmonar. Trei dintre animalele nevaccinate testate au dezvoltat simptome de pneumonie, în timp ce niciuna dintre maimuțele vaccinate nu a făcut-o. "Este nevoie de mai multă muncă pentru a înțelege diferențele dintre răspunsurile imunitare între cele două căi de administrare. Dar aceste rezultate justifica teste suplimentare de administrare nazală pentru vaccinuri COVID-19 la oameni" spune Vincent Munster, care a condus cercetarea pe animale.

Guvernul din Thailanda a anunțat că două vaccinuri împotriva COVID-19 administrate sub formă de spray nazal şi dezvoltate în Thailanda urmează să intre în etapa studiilor clinice pe oameni până la sfârşitul anului după rezultate promiţătoare înregistrate la testele pe şoareci. Dezvoltate de Centrul Naţional pentru Inginerie Genetică şi Biotehnologie, vaccinurile au la bază un adenovirus şi virusul gripei, a precizat purtătoarea de cuvânt adjunctă a guvernului, Ratchada Thanadirek.

După finalizarea testelor pe şoareci, prima etapă a testelor umane ar trebui să demareze până la finalul anului, după ce vor primi autorizare din partea autorităţii de reglementare în domeniul medicamentelor şi alimentelor, a mai spus ea. Studiile vor testa totodată protecţia împotriva variantei Delta, a spus Ratchada, cea de-a doua fază fiind preconizată pentru martie anul viitor, iar începerea producţiei pentru utilizare pe scară largă este prevăzută pentru mijlocul anului 2022, dacă rezultatele sunt bune, a precizat aceasta.

Alte vaccinuri produse pe plan local în Thailanda, un vaccin pe bază de ARN mesager realizat de Universitatea Chulalongkorn şi unul cu virus inactiv, dezvoltat de Universitatea Mahidol, urmează să intre în cea de-a doua etapă a testelor pe oameni luna aceasta. Campania de vaccinare din Thailanda s-a bazat până în prezent pe serurile chinezeşti Sinovac, AstraZeneca şi Sinopharm. Vaccinurile Pfizer/BioNTech sunt administrate ca cea de-a treia doză pentru lucrătorii din domeniul medical care au primit două doze de Sinovac.

loading...
PUTETI CITI SI...