Un porumbel gras și rupt de beat este noua "Pasăre a anului"! VIDEO

Postat la: 04.12.2023 | Scris de: ZIUA NEWS

Un porumbel gras și rupt de beat este noua

Kererū, cunoscut și sub numele de porumbel dolofan în Noua Zeelandă, este o pasăre minunată cu un penaj frumos și iridescent. Cu toate acestea, este cunoscută și pentru un obicei mai puțin convențional: este considerată cea mai beată pasăre din țară.

Pasiunea pentru fructe este motivul principal al acestui "viciu". Kererū se hrănește cu fructe, iar ulterior se expune la soare cu gușa plină de materie organică, predispusă la fermentare. Acest comportament neobișnuit poate determina pasărea să ajungă într-o stare de ebrietate, făcându-l astfel cunoscut drept cea mai beată pasăre din Noua Zeelandă.

Gușa reprezintă o componentă a sistemului digestiv al unor păsări, iar toți porumbeii, inclusiv kererū, au una. Kererū, fiind recunoscut pentru rotunjimea sa, are o gușă extensibilă și elastică, o adaptare anatomică care îi permite să consume o cantitate mare de hrană într-un interval scurt și să o stocheze temporar în timp ce sistemul digestiv continuă procesarea.

Atunci când kererū se confruntă cu o sursă excesivă de fructe, acestea se hrănesc din belșug, iar gușa lor devine plină. Însă, aici apare provocarea: aceste păsări își doresc să stea în locuri însorite, iar gușa plină de fructe se poate fermenta, producând alcool. Kererū devine astfel cunoscută drept cea mai beată pasăre din Noua Zeelandă, întrucât dimensiunile lor mici le fac extrem de sensibile la efectele alcoolului.

Un incident notoriu din 2010 a dus la recuperarea a aproximativ 60 de kererū beți de către Centrul de Recuperare a Păsărilor Autohtone din Whangarei, în urma căruia acestea au devenit subiectul unor povești amuzante. Cu toate acestea, beția lor nu a afectat dragostea neozeelandezilor pentru aceste păsări, care au fost chiar desemnate Pasărea Anului în 2018.

Kererū joacă un rol esențial în ecosistemul Noii Zeelande, fiind recunoscuți ca "grădinari ai cerului". Datorită ciocului lor suficient de mare, aceste păsări sunt singurele capabile să mănânce cele mai mari fructe cu semințe din țară, contribuind la dispersarea speciilor de plante. Deși păsările moa, care aveau un rol similar, au dispărut de mult, kererū continuă să își îndeplinească funcția ecologică crucială. Porumbelul Kereru tocmai a fost votat "Pasărea anului" în Noua Zeelandă de către organizația de conservare Forest & Bird.

loading...
PUTETI CITI SI...