Un misterios avion american de lux, echipat și adaptat de către armata americană, zărit în vestul României

Postat la: 20.04.2024 | Scris de: ZIUA NEWS

Un misterios avion american de lux, echipat și adaptat de către armata americană, zărit în vestul României

Un avion de lux a fost echipat și adaptat de către armata americană pentru a efectua misiuni de apărare antiaeriană. În prezent, acest avion se angajează în operațiuni de colectare a informațiilor deasupra vestului României.

Conform rapoartelor furnizate de serviciile de monitorizare a zborurilor, un avion francez de spionaj a fost detectat operând de mai multe zile deasupra regiunii Kosovo, în apropierea frontierei cu Serbia. În același timp, un alt avion de spionaj, de fabricație americană, efectuează misiuni de supraveghere deasupra Bosniei și a vestului României.

Aceste operațiuni de supraveghere și colectare a informațiilor indică o intensificare a activităților de monitorizare în aceste regiuni, reflectând preocupările și interesele de securitate ale actorilor implicați în aceste zone geopolitice.

Acestea sunt zboruri SIGINT (SIGnals INTelligence), care presupun colectarea de informații prin interceptarea și analiza semnalelor, fie că acestea sunt între persoane (cum ar fi comunicațiile radio) sau mașini (ca în cazul ELINT, electronic signals intelligence), sau o combinație a ambelor.

Deoarece multe dintre comunicațiile clasificate sunt criptate, operațiunile SIGINT implică adesea instrumente de criptanaliză. Avionul Bombardier Artemis, operat de compania militară privată americană Leidos, este echipat cu senzori pentru a îndeplini acest tip de misiuni. El a fost zărit în vestul României.

În imaginea de mai sus, s-a compilat zborurile din ultimele zece zile efectuate de un Beech 350 ALSR al Forțelor Aeriene Franceze (reg. F-RACH) și de un Bombardier ARTEMIS al Armatei SUA (reg. N488CR - c/s BRIO68), ambele echipate cu instrumentar pentru efectuarea de misiuni SIGINT.

Beech-ul francez pare să opereze din Croația, mai exact din Zadar, în timp ce aeronava americană are baza la Constanța, în România. Anterior, am văzut avionul francez Beech angajat în România în misiuni legate de conflictul din Ucraina, în timp ce ARTEMIS, activ atât pe frontul estic, cât și pe cel libian, a operat deja în februarie în Balcani.

Interiorul acestui avion (fost) de lux Bombardier Artemis a fost dotat cu routere, computere și echipamente IT pentru a monitoriza frontiera cu Ucraina. Este unul dintre numeroasele avioane de afaceri care intră în dotarea serviciilor de spionaj americane. El a fost, ulterior, modificat pentru misiuni de spionaj.

loading...
PUTETI CITI SI...