Un film românesc a câștigat premiul pentru pelicule cu teme LGBT la Festivalul de la Cannes. "Am vrut să întruchipez societatea românească"

Postat la: 25.05.2024 | Scris de: ZIUA NEWS

Un film românesc a câștigat premiul pentru pelicule cu teme LGBT la Festivalul de la Cannes.

Filmul românesc "Trei kilometri până la capătul lumii" a obținut vineri, 25 mai, premiul Queer Palm la renumitul Festivalul Internaţional de Film de la Cannes. Premiul este decernat începând cu 2010 pentru cele mai bune lungmetraje care abordează teme legate de comunitatea LGBT.

Filmul, regizat de Emanuel Pârvu, spune povestea lui Adi, un adolescent de 17 ani care îşi petrece vacanţa de vară în satul natal din Delta Dunării. Într-o seară, este atacat violent în stradă, transmite Agerpres. A doua zi, lumea lui este complet bulversată, părinţii săi nu se mai uită la el ca înainte şi aparenta linişte a satului începe să fie afectată. Filmul a fost inițial selectat în competiția oficială pentru Palm D'or. Queer Palm este un premiu alternativ, sponsorizat independent de Olivier Ducastel și Jacques Martineau, doi regizori francezi care formează un cuplu.

În această dramă, "am vrut să întruchipez societatea românească, aşa că avem biserica cu preotul, legea cu poliţistul şi mica societate cu familia. Mi-am dorit ca mama să întruchipeze societatea în sens larg, iar tatăl sfera familiei", a declarat pentru AFP regizorul, de asemenea actor. Juriul Queer Palm a fost prezidat anul acesta de regizorul belgian Lukas Dhont ("Close", "Girl"), care a trebuit să decidă între 18 lungmetraje din toate secţiunile.

O platformă de filme din Olanda a realizat recent un interviu cu regizorul Pârvu și actorii Ciprian Chiujdea și Bogdan Dumitrache. Regizorul a vorbit inclusiv despre cum a fost tratat social un caz de viol în România și despre perspectiva lui, ca părinte, care a condus la ideea filmului. Videoclipul, care conține și scene din film, poate fi urmărit mai jos.

loading...
PUTETI CITI SI...