Un angajat SRI în război juridic cu instituția. Vrea să fie pensionat anticipat pe motiv că este "apt limitat pe timp de pace și război"

Postat la: 14.09.2021 | Scris de: ZIUA NEWS

Un angajat SRI în război juridic cu instituția. Vrea să fie pensionat anticipat pe motiv că este

Un angajat al Serviciului Român de Informații (SRI) din Alba Iulia a dat în judecată unitatea militară pe motiv că reprezentanții acesteia refuză să îi aprobe pensionarea anticipată.

Reclamantul este locotenent-colonelul (B. Cezar), cadru militar activ operativ și a fost clasat „apt limitat pe timp de pace și război" de către Comisia de Expertiză Medico-Militară a SRI începând cu data de 19 martie 2021. Ulterior, acesta a formulat un raport către directorul SRI și a cerut "trecerea în rezervă cu drept de pensie de serviciu anticipată parțială".

În aprilie 2021, comandantul unității SRI din Sibiu a refuzat întocmirea propunerii de trecere în rezervă și înaintarea acesteia directorului SRI pentru emiterea ordinului care ar fi permis pensionarea anticipată a acestuia. Prin urmare, a decis să își caute dreptatea în instanță.

Potrivit legislației, trecerea în rezervă se face la propunerea comandantului unității după realizarea unei analize detaliate pentru a stabili concordanța dintre atribuțiile prevăzute în fișa postului și capacitatea de muncă. Angajatul a precizat în plângere că, în urma discuțiilor, reprezentanții serviciului de resurse umane din cadrul UM Sibiu au lăsat să se înțeleagă că "dacă nu îi convine situația vor proceda la mutarea sa pe o altă funcție din zona neoperativă a SRI, dacă nu găsesc la nivel de unitate îl vor muta în altă unitate a SRI fără consimțământul său sau vor crea o funcție astfel încât să fie nevoit să rămână pe cea pe care o ocupă acum".

Acesta a oferit instanței de judecată informații potrivit cărora la nivelul SRI au fost trecute în rezervă cu drept de pensie de serviciu anticipată parțială conform legislației un număr de 266 cadre militare clasate „apt limitat pe timp de pace și război".

De cealaltă parte, reprezentanții SRI au susținut că în urma analizei medicale a rezultat că angajatul este încadrat "apt limitat", cu reevaluare de către comisie peste 3 luni în funcție de evoluția bolii, "ceea ce presupune ca posibilitate o îmbunătățire a stării de sănătate ce se poate traduce într-o recuperare a capacității de muncă, situația medicală prezentă a acestuia fiind una temporară, nicidecum definitivă".

Au mai precizat că angajatul următoarele recomandări: "va evita ridicarea și purtarea de greutăți, efortul fizic intens, ortostatismul prelungit; scutire de aplicații, tabere de instrucție, serviciu de zi pe unitate, ședințe de tragere, alte forme de pregătire specifică, probe sportive"

"Pe cale de consecință, în condițiile în care reclamantul nu desfășoară activitățile mai sus menționate, scutit fiind de acestea și conform celor consemnate de medicul de medicina muncii, concluzia rezultată este că cel în cauză poate desfășura activitățile aferente atribuțiilor cuprinse în fisa postului, postul ocupat de acesta permițând integral conformarea la recomandările medicale", au mai precizat cei de la SRI.

Au mai spus că afirmațiile acestuia referitoare la numărul de cadre militare pentru care a fost promovată și aprobată propunerea de trecere în rezervă ori direct în retragere din SRI ca urmare a clasării "apt limitat" sunt total eronate.

Tribunalul Alba a decis în 8 septembrie 2021 că dosarul a fost greșit înregistrat pe secția de contencios administrativ și a decis declinarea cauzei în favoarea secției civile a instanței de judecată.

loading...
PUTETI CITI SI...