UE vrea să plătiți și mai mult pentru "salvarea planetei": Din 2027 se introduce o taxă de carbon la pompa de combustibil si una pentru căldura din case!

Postat la: 19.12.2022 | Scris de: ZIUA NEWS

UE vrea să plătiți și mai mult pentru

În acest weekend, Parlamentul European s-a reunit pentru a reforma piața europeană a carbonului, sistemul care reglementează emisiile de CO2 pe întregul continent pentru toate industriile.

Acest mecanism este cel care obligă producătorii de automobile să cumpere "permise de poluare" prin achiziționarea de "credite de carbon" de la companii precum Tesla. Care este obiectivul Comisiei Europene? extinderea semnificativă a domeniului de aplicare a impozitării emisiilor de dioxid de carbon în cadrul Uniunii, care până în prezent a fost limitat la aproximativ 40% din totalul emisiilor de pe continent. Adoptat duminică dimineață, în urma unor negocieri dure, noul text prevede eliminarea treptată a "dreptului de a polua" acordat industriilor sub formă de cote de CO2.

Aceste cote vor fi reduse din ce în ce mai mult, cu o reducere de 62% până în 2030 față de nivelurile din 2005 (în loc de obiectivul anterior de 43%). Industria europeană va trebui să își reducă emisiile de CO2 cu 62%. Cel puțin 48,5% din certificatele gratuite vor fi eliminate treptat până în 2030 și trebuie să fie eliminate complet până în 2034. Textul prevede introducerea unei taxe pe carbon la frontiere și se va extinde și la sectoarele maritim și aerian. Cel mai important este că, începând cu 2027, vor fi taxate și emisiile de CO2 provenite din combustibilii rutieri și taxe pentru caldura din case si apartamente.

Prin urmare, automobiliștii europeni vor trebui să plătească o nouă taxă atunci când își vor alimenta autovehiculele cu combustibili fosili începând cu această dată. Comisia Europeană precizează că această taxă va fi plafonată până în 2030 și că, în funcție de evoluția prețurilor la carburanți, implementarea ei ar putea fi amânată cu un an. Veniturile din aceste noi taxe vor fi folosite pentru a finanța un "fond social pentru climă" de aproape 87 de miliarde de euro, care ar trebui să ajute companiile și gospodăriile în "tranziția energetică". După interzicerea mașinilor cu combustie internă în 2035, Europa vrea să meargă mai departe în descurajarea combustibililor fosili din mașini, se mai arata in textul adoptat.

loading...
PUTETI CITI SI...