UE îi leagă pe bebeluși de cipuri încă de la naștere motivând că astfel să poată circula ușor prin Europa. Guvernul Ciucă s-a supus necondiționat!

Postat la: 01.02.2023 | Scris de: ZIUA NEWS

UE îi leagă pe bebluși de cipuri încă de la naștere motivând că astfel să poată circula ușor prin Europa. Guvernul Ciucă s-a supus necondiționat!

Guvernul Ciucă a adoptat, în şedinţa de marţi, o Ordonanţă care creează cadrul normativ pentru buletinele cu cipuri pentru bebeluși. Potrivit noii legi, părinții din România pot opta să primească o carte de identitate electronică pentru copiii lor încă de la naștere, beneficiul fiind faptul că aceștia vor putea circula mult mai ușor în Uniunea Europeană. Noile cărți de identitate nu vor avea imprimat domiciliul deținătorului și vor avea dimensiunile unui card bancar.

„Guvernul a adoptat astăzi Ordonanţa pentru modificarea şi completarea unor dispoziţii referitoare la evidenţa persoanelor şi cartea electronică de identitate. Principalele modificări vizează, pe de o parte, crearea cadrului normativ pentru plata de către stat, suportarea de către stat, din fonduri alocate prin PNRR, a costului cărţii electronice de identitate pentru minim cinci milioane de cărţi electronice emise. Primele cinci milioane vor fi cu siguranţă suportate prin PNRR", a transmis chestorul de poliţie Cătălin Giulescu, șef al Direcţiei Generale pentru Evidenţa Persoanelor.

Taxa pentru eliberarea unui buletin cu cip este în prezent de 67 de lei, însă banii din PNRR ar trebui să acopere nevoile românilor pentru următorii trei ani de zile „Un alt element esenţial este faptul că vom pune în circulaţie cartea electronică de identitate opţională pentru minori chiar începând de la naştere, de la zero la 14 ani, părinţii având opţiunea să solicite acest document de călătorie pentru a putea să-şi exercite dreptul la liberă circulaţie în spaţiul Uniunii Europene", a subliniat Giulescu importanța acestor buletine cu cip pentru bebeluși.

Potrivit aceleiaşi surse, statul român nu va obliga niciun român să opteze pentru buletin cu cip, existând în continuare varianta unei cărți de identitate obişnuite, totul pentru a respecta interesele sau credința fiecărui cetățean. „Totuşi, recomandarea noastră este, pentru a beneficia de serviciile de e-guvernare, pentru a putea accesa serviciile electronice de la distanţă, să se opteze pentru cartea electronică de identitate", a completat reprezentantul MAI.

loading...
PUTETI CITI SI...