UE amenință că va "închide definitiv X" dacă Elon Musk nu interzice presa alternativă!

Postat la: 19.12.2023 | Scris de: ZIUA NEWS

UE amenință că va

UE a anunțat că lansează o "procedură formală de încălcare a dreptului comunitar" împotriva X din cauza unei legi implementate recent, menită să reprime presa independentă.

Anunțul privind ancheta vine la câteva săptămâni după ce X (fostul Twitter) a fost rugat să dea asigurări că respectă termenii Legii privind serviciile digitale a blocului european. În conformitate cu această lege, care a intrat în vigoare în august, o companie poate fi amendată cu până la 6% din venitul său global anual sau i se poate interzice să opereze în UE dacă se constată că a încălcat această legislație de amploare.

"Astăzi deschidem o procedură oficială de încălcare a legii împotriva X", a scris luni Thierry Breton, comisarul UE responsabil cu aplicarea legii, într-o postare pe rețeaua de socializare. Breton a adăugat că această măsură a fost luată ca răspuns la o "presupusă încălcare a obligațiilor de combatere a conținutului ilegal și a dezinformării; presupusă încălcare a obligațiilor de transparență" și "presupusă concepție înșelătoare a interfeței utilizatorului".

Ancheta va examina, de asemenea, eficiența "notelor comunității" de pe X, în care utilizatorii pot verifica faptele sau pot oferi comentarii cu privire la acuratețea anumitor postări. Răspunzând luni la acuzație, X a declarat că "cooperează cu procesul de reglementare" și a adăugat că este "important ca acest proces să rămână liber de influențe politice și să respecte legea".

Platforma, care a făcut obiectul unei preluări de mai multe miliarde de dolari de către Elon Musk anul trecut, a declarat că se concentrează pe "crearea unui mediu sigur și incluziv" pentru utilizatorii săi, pe care a spus că îl pune în balanță cu "protejarea libertății de exprimare". La momentul preluării, Musk s-a catalogat drept un "absolutist al libertății de exprimare".

La 10 octombrie, UE a avertizat X, într-o scrisoare oficială, că a primit "indicii" că platforma de socializare a fost "utilizată pentru a difuza conținut ilegal și dezinformare în UE" în legătură cu atacul Hamas din Israel din 7 octombrie.

Într-o scrisoare adresată lui Breton, directorul executiv al X, Linda Yaccarino, a răspuns spunând că firma "lucrează pentru a răspunde nevoilor operaționale ale acestui conflict care evoluează rapid". Ea a adăugat că X a eliminat din serviciu sute de conturi afiliate la Hamas.

La începutul acestui an, X s-a numărat printre mai mulți giganți din domeniul tehnologiei care au aderat la un cod de conduită al UE pentru a pregăti lansarea Legii serviciilor digitale în luna august. Cu toate acestea, X s-a retras din acest acord în luna mai, ceea ce a provocat reacții din partea lui Breton. "Puteți fugi, dar nu vă puteți ascunde", i-a avertizat el pe Musk și X.

loading...
PUTETI CITI SI...