Transumanism eugenic: A modificat genetic 3 copii și a ajuns la pușcărie. Singurul lui regret: Am făcut-o prea devreme!

Postat la: 06.02.2023 | Scris de: ZIUA NEWS

Transumanism eugenic: A modificat genetic 3 copii și a ajuns la pușcărie. Singurul lui regret: Am făcut-o prea devreme!

Cercetătorul care a modificat genetic trei copii spune că s-a grăbit. Dar nu-și cere scuze. Omul de știință este în mijlocul unui scandal în legătură cu primii copii modificați genetic din lume. Ulterior, el a fost demis de la universitatea din Shenzhen și a primit o pedeapsă de trei ani de închisoare.

În 2018, He Jiankui a șocat lumea științifică după ce a anunțat că a editat genele a două fete gemene, Lulu și Nana, înainte ca embrionii să fie implementați în uterul mamei. El a fost condamnat atunci de lumea științifică pentru procedura controversată din punct de vedere etic și nejustificată din punct de vedere medical, dar și riscantă, cu acordul obținut inadecvat al familiilor implicate.

El a vorbit acum pentru The Guardian într-unul dintre primele sale interviuri de la reapariția sa în viața publică, anul trecut. „M-am gândit de mult timp la ceea ce am făcut în trecut. Pentru a rezuma într-o singură propoziție: am făcut-o prea devreme", a spus He. Totuși, el nu a spus că-i pare rău și nu și-a cerut scuze pentru asta. „Am nevoie de mai mult timp să mă gândesc la asta", a răspuns el la întrebarea jurnalistului.

El a refuzat să detalieze ce ar trebuit să se întâmple înainte de a continua cu editarea genelor, dar a spus că va oferi mai multe detalii la o conferință pe care urmează să o susțină la Universitatea Oxford, luna viitoare.

He a studiat fizica în China înainte de a se muta în SUA, unde a studiat pentru un doctorat la Universitatea Rice și un post-doctorat în secvențierea genomului la Universitatea Stanford.

În 2012 s-a întors în China, pentru a continua cercetările Crispr-Cas9 privind editarea genelor, lansând mai multe afaceri în domeniul biotehnologiei. Celulele modificate genetic începeau deja să fie folosite în tratamentele clinice pentru adulți. Dar modificarea genetică a embrionilor a fost - și este - o procedură controversată și mai intens din punct de vedere etic, deoarece schimbările sunt făcute în fiecare celulă din organism și sunt transmise generațiilor ulterioare. Unii se întreabă dacă un astfel de pas ar putea fi vreodată justificat medical.

Pe acest fundal, He a aruncat bomba la o conferință internațională din Hong Kong în urmă cu patru ani, spunând că a modificat doi embrioni înainte de a fi introduși în pântecele mamei lor.

Ulterior s-a aflat că s-a născut și un al treilea copil modificat genetic. Editarea unei gene numită CCR5 a vizat o cale folosită de virusul HIV pentru a pătrunde în celule și s-a susținut că le oferă copiilor imunitate la HIV.

Mai mulți oameni de știință și-au exprimat șocul după ce au aflat că a utilizat această procedură controversată, riscante, netestate în circumstanțe în care nu a existat nicio nevoie medicală. Datele lui, nepublicate, sunt indicate cu privire la dovezi ale efectelor „în afara țintei", modificări genetice nedorite care pot prezenta un risc de defecte cardiace, cancer și probleme de dezvoltare.

He a fost găsit vinovat de „practici medicale ilegale" și condamnat la trei ani de închisoare.

El a refuzat să spună unde a executat pedeapsa sau să ofere detalii despre experiența sa. He susține că a menținut contactul cu familia gemenelor, dar nu a vrut să spună dacă a fost implicat în urmărirea lor clinică sau când le-a văzut ultima dată. „Lulu și Nana duc o viață normală, pașnică, netulburată și ar trebui să respectăm asta", a spus el. „Respectăm intimitatea pacientului și pun fericirea familiei pe primul loc și descoperirea științei pe al doilea", a adăugat He. El a spus că și cel de-al treilea copil „este bine", dar a refuzat să dea detalii.

loading...
PUTETI CITI SI...