The Lancet, prestigioasa publicatie medicala: COVID-19 nu este o pandemie, ci o sindemie!

Postat la: 04.07.2021 | Scris de: ZIUA NEWS

The Lancet, prestigioasa publicatie medicala: COVID-19 nu este o pandemie, ci o sindemie!

Pe măsură ce lumea se apropie de milioane de decese cauzate de COVID-19, trebuie să ne confruntăm cu faptul că avem o abordare mult prea îngustă a gestionării acestui focar al unui nou coronavirus.

Am privit cauza acestei crize ca pe o boală infecțioasă. Toate intervențiile noastre s-au concentrat pe tăierea liniilor de transmitere virală, controlând astfel răspândirea agentului patogen. "Știința" care a ghidat guvernele a fost condusă în principal de modelatorii de epidemii și de specialiștii în boli infecțioase, care, în mod normal, încadrează actuala urgență sanitară în termenii secolelor de ciumă. Dar ceea ce am aflat până acum ne spune că povestea COVID-19 nu este atât de simplă.

Două categorii de boli interacționează în cadrul unor populații specifice - infecția cu coronavirusul 2 al sindromului respirator acut sever (SARS-CoV-2) și o serie de boli netransmisibile (NCD). Aceste afecțiuni se grupează în cadrul grupurilor sociale în funcție de modelele de inegalitate adânc înrădăcinate în societățile noastre. Agregarea acestor boli pe un fond de disparitate socială și economică exacerbează efectele negative ale fiecărei boli în parte. COVID-19 nu este o pandemie. Este o sindemie. Natura sindemică a amenințării cu care ne confruntăm înseamnă că este necesară o abordare mai nuanțată dacă vrem să protejăm sănătatea comunităților noastre.

Noțiunea de sindemie a fost concepută pentru prima dată de Merrill Singer, un antropolog medical american, în anii 1990. Scriind în The Lancet în 2017, împreună cu Emily Mendenhall și colegii săi, Singer a argumentat că o abordare sindemică dezvăluie interacțiuni biologice și sociale care sunt importante pentru prognostic, tratament și politici de sănătate. Limitarea daunelor provocate de SARS-CoV-2 va necesita o atenție mult mai mare față de NCD și inegalitatea socio-economică decât s-a admis până acum.

O sindemie nu este doar o comorbiditate. Sindemiile se caracterizează prin interacțiuni biologice și sociale între afecțiuni și stări, interacțiuni care sporesc susceptibilitatea unei persoane la daune sau agravează rezultatele în materie de sănătate. În cazul COVID-19, atacarea bolilor netransmisibile va fi o condiție prealabilă pentru a reuși să le stăpânească. După cum a arătat recent publicația noastră NCD Countdown 2030, deși mortalitatea prematură cauzată de NCD este în scădere, ritmul de schimbare este prea lent. Numărul total de persoane care trăiesc cu boli cronice este în creștere.

Abordarea COVID-19 înseamnă abordarea hipertensiunii, a obezității, a diabetului, a bolilor cardiovasculare și respiratorii cronice și a cancerului. Acordarea unei atenții sporite bolilor netransmisibile nu este o agendă doar pentru națiunile mai bogate. Bolile netransmisibile sunt o cauză neglijată a problemelor de sănătate și în țările mai sărace.

În lucrarea Comisiei Lancet, publicată săptămâna trecută, Gene Bukhman și Ana Mocumbi au descris o entitate pe care au denumit-o NCDI Poverty, adăugând rănile la o serie de NCD - afecțiuni precum mușcăturile de șarpe, epilepsia, bolile renale și anemia secerătoare. Pentru cel mai sărac miliard de oameni din lume, cele mai sărace din prezent, CNDI reprezintă peste o treime din povara bolilor. Comisia a descris modul în care disponibilitatea unor intervenții accesibile și eficiente din punct de vedere al costurilor în următorul deceniu ar putea evita aproape 5 milioane de decese în rândul celor mai săraci oameni din lume. Și asta fără a lua în considerare riscurile reduse de a muri din cauza COVID-19.

Cea mai importantă consecință a considerării COVID-19 ca fiind o sindemie este sublinierea originilor sale sociale. Vulnerabilitatea cetățenilor în vârstă; a comunităților de culoare, asiatice și a minorităților etnice; și a lucrătorilor cheie care sunt de obicei prost plătiți și beneficiază de mai puține protecții sociale indică un adevăr abia recunoscut până acum - și anume că, indiferent cât de eficient ar fi un tratament sau cât de protector ar fi un vaccin, urmărirea unei soluții pur biomedicale pentru COVID-19 va eșua. Dacă guvernele nu concep politici și programe pentru a inversa disparitățile profunde, societățile noastre nu vor fi niciodată cu adevărat sigure în privința COVID-19.

După cum au scris Singer și colegii săi în 2017, "O abordare sindemică oferă o orientare foarte diferită a medicinei clinice și a sănătății publice, arătând cum o abordare integrată a înțelegerii și tratării bolilor poate avea mult mai mult succes decât simpla combatere a bolii epidemice sau tratarea pacienților individuali". Aș adăuga un avantaj suplimentar. Societățile noastre au nevoie de speranță. Criza economică care avansează spre noi nu va fi rezolvată de un medicament sau de un vaccin. Este nevoie de nimic mai puțin decât de o renaștere națională. Abordarea COVID-19 ca pe o sindemie va invita la o viziune mai largă, una care să cuprindă educația, ocuparea forței de muncă, locuințele, alimentația și mediul înconjurător. Privind COVID-19 doar ca pe o pandemie exclude o astfel de perspectivă mai largă, dar necesară.

Richard Horton
editorialist "The Lancet" (prestigioasa publicatie medicala internationala)

loading...
PUTETI CITI SI...