Suntem acum în etapele inițiale ale următoarei revoluții, care va defini interacțiunea noastră cu chiar fibra realității
Postat la: 20.12.2023 | Scris de: ZIUA NEWS
În narațiunea amplă a progresului tehnologic, Dr. Michio Kaku, un luminar în fizica teoretică, anunță zorii unei noi ere - era calculului cuantic. În viziunile sale profunde, Dr. Kaku nu doar că trasează călătoria evoluției computaționale, dar și pictează un viitor în care calculul cuantic modifică fundamental existența și înțelegerea noastră asupra universului.
Calculatoarele cuantice vor schimba totul, economia, modul în care rezolvăm problemele, modul în care interacționăm cu Universul. Numiti orice domeniu, calculatoarele cuantice vor fi acolo. Sunt Dr. Michio Kaku, profesor de fizică teoretică la City University of New York, și autorul cărții „Supremacia cuantică", despre ascensiunea calculatoarelor cuantice.
„Suntem acum în etapele inițiale ale următoarei revoluții," declară Dr. Kaku intr-un articol pe platofrma Big Think , poziționând calculul cuantic ca o schimbare seismică care depășește revoluția digitală. El introduce calculatoarele cuantice ca fiind „calculatorul suprem, un calculator care calculează pe atomi, constituenții ultimi ai materiei însăși." Această afirmație îndrăzneață cuprinde esența calculului cuantic - o tehnologie care nu operează doar pe coduri binare, ci pe atomii care formează țesătura realității.
Căutarea calculului cuantic este o cursă universală, cu „toată lumea" implicată, conform lui Dr. Kaku. Aceasta nu este doar o curs tehnologică; este o cursă în care „Silicon Valley ar putea deveni următoarea Rust Belt (n.r. Rust Belt sau Centura de rugină este o regiune din nord-estul și mijlocul vestului Statelor Unite care a cunoscut o declin industrial semnificativ în ultimele decenii)" dacă rămâne în urmă. Implicațiile se extind dincolo de simpla putere de calcul - atingând securitatea națională, deoarece aceste computere pot „sparge aproape orice cod bazat pe tehnologia digitală."
Întrebarea este: Cine este implicat în această cursă pentru a perfecționa calculatoarele cuantice? Iar răspunsul este: toată lumea. Toți jucătorii mari sunt parte a acestei curse, deoarece dacă nu, Silicon Valley ar putea deveni următoarea Centură de Rugină. De asemenea, oricine este interesat de securitate este interesat de calculatoarele cuantice. Ele pot sparge aproape orice cod care se bazează pe tehnologia digitală. De aceea, FBI, CIA și toate guvernele naționale urmăresc acest lucru foarte atent.
Calculatoarele cuantice, așa cum notează Dr. Kaku, vor „schimba totul, economia, modul în care rezolvăm problemele, modul în care interacționăm cu Universul." Viziunea sa transcende convenționalul, indicând un viitor în care calculul cuantic este integral în domenii diverse ca economia, rezolvarea problemelor și chiar înțelegerea noastră cosmică.
Dr. Kaku urmărește evoluția calculului de la începuturile sale analogice primitive, marcate de primul calculator analog proiectat pentru a cartografia corpuri cerești, la venirea mașinii complexe a lui Charles Babbage. Apoi ne conduce spre era digitală, subliniată de contribuțiile lui Alan Turing, și în final, spre era cuantică, inițiată de vizionari precum Richard Feynman.
„In prezent, revoluția digitală se bazează pe tranzistoare. Funcționează pe zerouri și unu, zerouri și unu la viteza electricității. Fiecare calculator digital este o mașină Turing. Trebuie să trecem la calculatoare cuantice, calculatoare care funcționează pe atomi în loc de tranzistoare. Tranzistoarele sunt bazate pe zerouri și unu, zerouri și unu. Realitatea nu este așa. Realitatea este bazată pe electroni și particule, iar aceste particule, la rândul lor, acționează ca niste unde. Deci, trebuie să ai un nou set de matematici pentru a discuta despre undele care alcătuiesc o moleculă, și acolo apar in scena calculatoarele cuantice."
Calculul cuantic nu este doar despre viteză sau putere; este despre un nou mod de calcul. Dr. Kaku explică acest lucru folosind analogia cu pisica lui Schrodinger - un paradox al mecanicii cuantice în care o pisică într-o cutie este simultan vie și moartă. Acest paradox se afla in inima calculului cuantic, unde electronii posedă o putere computațională imensă deoarece „pot fi în două locuri în același timp."
Să luăm o cutie. În cutie, pui o pisică, iar întrebarea este: Este pisica moartă sau vie? Ei bine, până nu deschizi cutia, nu știi. Este vie și moartă simultan. Este într-o superpoziție de două stări. În alte cuvinte, universul s-a despărțit în două. Într-o jumătate, pisica este vie. În cealaltă univers, pisica este moartă. Această este baza teoriei cuantice, care spune că până nu faci o măsurătoare, pisica poate exista în ambele stări simultan, de fapt, în orice număr de stări simultan.
Pisica ar putea fi moartă, vie, jucând, sărind, lateral, bolnavă, orice număr de stări. Acum, de ce menționez asta? Pentru că asta rezumă puterea calculatoarelor cuantice. Calculatoarele cuantice calculează în universuri paralele. De aceea sunt atât de puternice. Deci, cât de mult este mai rapid un calculator cuantistic decât un calculator digital? În principiu, Când vorbim despre calculatoare digitale, putem măsura puterea lor în termeni de biți.
De exemplu, spin up, spin down(nr. Spin up și spin down sunt concepte din mecanica cuantică care descriu proprietățile de rotație intrinsecă ale particulelor elementare, cum ar fi electronii.), un zero și un unu ar constitui un bit. Pentru un calculator digital mare, vorbim acum despre miliarde de biți care sunt modelati de tranzistoare, cu excepția cazului în care acum, calculatoarele cuantice vorbesc nu numai despre sus sau jos, ci despre tot ce se află între aceste puncte - acesta este numit qubit. Un qubit reprezintă toate posibilitățile unui obiect care se rotește între sus și jos. Mii de qubiți pot fi modelati in prezent cu cea mai recentă generație de calculatoare cuantice. În cele din urmă, sperăm să atingem un milion. Și deci, vorbim despre depășirea puterii calculatoarelor digitale obișnuite. Acesta este punctul în care un calculator cuantistic poate depăși și performanței unui calculator digital la o anumită sarcină. Am trecut de asta cu câțiva ani în urmă, dar dorim o mașină care ar putea depăși puterea oricărui calculator digital. Nu suntem încă acolo, dar suntem foarte aproape de el.
Cu toate acestea, calea către calculul cuantic este presărată cu provocări, în special ‘incoerența' - pierderea stărilor cuantice. Abordarea aceasta necesită reducerea temperaturilor aproape de zero absolut (-273.15°C), o realizare de inginerie și fizică. Dr. Kaku rămâne optimist, văzând aceste obstacole ca fiind minore în comparație cu potențialul deblocat de calculul cuantic.
„Cel mai mare obstacol cu care se confruntă calculatoarele cuantice este problema incoerenței. Totul se bazează pe particule ca electronii, iar electronii au unde asociate cu ei. Când aceste unde vibrează în armonie, se numește coerență, si atunci se pot face calcule de natură cuantică. Dar dacă ieșim din coerență, atunci totul vibrează la o frecvență diferită. Și cum se numește asta? Zgomot.
Trebuie să reducem temperatura aproape de zero absolut, astfel încât totul să vibreze încet în armonie - asta e greu. Natura rezolvă această problemă: este baza întregii vieți pe pământ. De exemplu, fotosinteza este un proces cuantistic mecanic. Mama Natură poate crea coerență la temperatura camerei. Uimitor. Mama Natură este încă mai deșteaptă decât noi când vine vorba de teoria cuantică."
Dr. Kaku își imaginează calculul cuantic transformând medicina prin modelarea bolilor la nivel molecular, potențial „răsturnând medicina cu susul în jos." Speranța sa supremă este că calculul cuantic va dezlega misterele universului, răspunzând la întrebări care l-au eludat chiar și pe Einstein.
Medicina: Calcularea cuantică ar putea revoluționa descoperirea de medicamente și metodele de tratament prin înțelegerea bolilor la nivel molecular. De exemplu, calculatoarele cuantice ar putea simula reacții biochimice complexe și procese de pliare a proteinelor, care sunt în prezent de neînlocuit pentru computerele tradiționale. Această capacitate ar putea accelera dezvoltarea de noi medicamente și terapii, în special pentru boli precum cancerul sau Alzheimer, unde înțelegerea moleculară este crucială (Institutul Național al Sănătății).
Știință mediului: Aceste calculatoare ar putea oferi modele avansate pentru schimbările climatice, ajutând la strategii de mediu mai eficiente.
Sectorul energetic: Calculul cuantic ar putea accelera dezvoltarea de surse de energie durabile, cum ar fi îmbunătățirea designurilor reactorilor de fuziune.
Finanțare și economie: Abilitatea de a procesa cantități mari de date ar putea duce la modele economice mai avansate și strategii financiare.
Speranța mea personală pentru calculatoarele cuantice este că vom putea crea o teorie a întregului Univers, teoria care i-a scăpat lui Einstein, teoria care ar explica găurile negre, supernovele și evoluția galactică. Dar ecuațiile sunt atât de complexe încât nimeni, nimeni nu a reușit să le rezolve. Poate, vor fi rezolvate în memoria unui calculator cuantistic.
În narațiunea lui Dr. Michio Kaku, calculul cuantic apare nu doar ca un progres tehnologic, ci ca o revoluție care redefinește granițele cunoașterii, calculului și realității în sine. Este o călătorie de la particulele fundamentale ale materiei până la vastitatea universului, o călătorie unde fiecare provocare duce la o oportunitate fără precedent, o odisee în viitorul umanității.
-
Pentru că guvernul Ciolacu a politizat Hidroelectrica, Nuclearelectrica și Romgaz, ni se vor tăia 300 de milioane de euro din PNRR
Pentru că guvernul Ciolacu a politizat Hidroelectrica, Nuclearelectrica și Romgaz, ni se vor tăia 300 de milioane d euro ...
-
Ultimul update de iOS 18.3 pentru iPhone a facut legatura device-urilor Apple la Starlink-ul lui Elon Musk
Cea mai recentă actualizare Apple iOS 18.3 a introdus discret conectivitatea prin satelit Starlink pentru anumite iPhone ...
-
Zelenski a început să dea din casă: Au dispărut peste 100 de miliarde din banii trimisi de americani in Ucraina VIDEO
"Auzim din SUA că America a dat Ucrainei sute de miliarde, 177 ca să fiu mai precis, aceasta a fost suma care a fost vot ...
-
Agenda Woke face ravagii peste tot in lume omorând oameni nevinovati in numele diversitatii LGBTQ
Acestea sunt rezultatele agendei Woke Progresiste DEI (diversitate, echitate și incluziune), adică în loc să angajezi oa ...
-
Kaufland cedează în Croatia şi micşorează preţurile în urma boicotului consumatorilor care s-au unit şi au prabuşit vânzările marilor retaileri cu 50% într-o zi
Consumatorii din Balcani boicotează supermarketurile pentru a protesta împotriva creşterii preţurilor. Campania a fost l ...
-
Două femei au organizat și executat un jaf de peste 100.000 de euro. Au furat un seif și l-au îngropat în pădure
Polițiștii din Bacău au anunțat că au reușit să găsească seiful cu 100.000 de euro și bijuterii, dispărut pe 23 decembri ...
-
Metoda prin care Rusia a păcălit SUA și a transferat bani prin băncile de la Washington: Departamentul de Justiție american a luat urma miliardelor de dolari
O anchetă a Departamentului de Justiţie al SUA a descoperit că Rusia a transferat miliarde de dolari prin intermediul bă ...
-
Panama renunță la Drumul chinezesc al Mătăsii după vizita lui Rubio
Președintele Panama, Jose Raul Mulino, a declarat, după discuții cu secretarul de stat american Marco Rubio , că guvernu ...
-
Călin Georgescu a fost dat pe mâna procurorilor. Dosarul cheltuielilor din campanie a ajuns la Parchetul General
La începutul anului 2025, ANAF a început verificările legate de campania electorală a fostului candidat la prezidențiale ...
-
De ce a intrat Nordis în insolvență. Suma creanțelor depășește 720 de milioane de lei
Nordis Management SRL se confruntă cu un blocaj financiar, întrucât nu a reușit să asigure nivelul de lichiditate necesa ...
-
Românii plătesc cele mai mari taxe pe salarii, deși au printre cele mai mici venituri din UE. Un cunoscut economist arată de ce este vina Guvernului
Profesorul universitar Cristian Păun explică de ce românii au printre cele mai mari taxe pe salarii, în contextul în car ...
-
Călin Georgescu lansează acuzații cu iz penal - Predoiu cu SRI, Vlase cu afaceri ilegale, MRU cu Black Cube, Hellvig cu resursele SRI în campanie
Călin Georgescu, candidat independent la alegerile prezidențiale, lansează amenințări în direct la adresa unor lideri po ...
-
Un anticomunist arestat de Ceaușescu a cerut la CNSAS dosarul lui Călin Georgescu de dinainte de 1989
Arestat de multe ori în regimul Ceaușescu, ultima oară chiar după evenimentele de la Timișoara, luptătorul anticomunist ...
-
Provocarea de pe TikTok care dă fiori medicilor. Avertisment: Produce leziuni ireversibile
PMai multe cantoane din vestul Elveţiei avertizează cu privire la periculoasa "Provocare Paracetamol" care face ravagii ...
-
Numărul persoanelor cu demență va crește dramatic: cercetătorii au descoperit însă un remediu banal
În zilele noastre, populaţia din întreaga lume trăieşte mai mult, iar acest lucru va face ca numărul persoanelor cu deme ...
-
Profeția lui Elon Musk, din urmă cu un an, s-a adeverit recent: Va fi nevoie de un accident aviatic grav
Elon Musk spunea în urmă cu aproximativ un an că ar fi nevoie de un accident aviatic grav pentru ca guvernul să pună cap ...
-
Unde misterioase, detectate la 165.000 km distanță de Pământ. Explicațiile astronomilor
Semnale electromagnetice cunoscute sub numele de „unde chorus" au fost detectate la o distanță de 165.000 de kilometri d ...
-
Alerta internationala: O bucată uriașă de gheață, cât Parisul, s-a desprins din cel mai mare aisberg din lume
Pentru prima dată, o bucată imensă, aproape la fel de mare ca Parisul, s-a desprins din cel mai mare aisberg din lume, a ...
-
Administrația Biden a trimis prezervative în valoare de 50 milioane de dolari în Fâșia Gaza
Președintele Donald Trump a acuzat administrația Joe Biden că trimite prezervative în valoare de 50 de milioane de dolar ...
-
Șefii FBI au primit ordin să se pensioneze, să demisioneze sau vor fi concediați până luni (CNN). FBI a refuzat să comenteze informațiile
Cel puțin șase șefi ai FBI au primit ordin să se pensioneze, să demisioneze sau să fie concediați până luni, potrivit un ...
-
Cum Să-ți Mobilezi Bucătăria Cât Mai Prietenos Cu Bugetul
Amenajarea bucătăriei este o provocare care combină creativitatea și planificarea atentă, mai ales când vrei să respecți ...
-
Birourile Congresului american, avertizate să nu utilizeze aplicaţia chineză de inteligenţă artificială DeepSeek
Birourile Congresului SUA au fost avertizate să nu utilizeze aplicaţia chineză de inteligenţă artificială DeepSeek, a re ...
-
O piramidă necunoscută intrigă cercetătorii
O structură submersă în formă de piramidă a fost identificată în apropierea Insulelor Azore din Oceanul Atlantic, generâ ...
-
Concurență acerbă în lumea AI - A apărut modelul care surclasează DeepSeek-V3
Compania chineză de tehnologie Alibaba a lansat miercuri o nouă versiune a modelului său de inteligenţă artificială (AI) ...
-
Afacerile care se prăbușesc după intrarea României în spațiul Schengen. "Unii intenționează să își vândă imobilele și să se mute"
Intrarea României în spațiul Schengen nu este privită cu bucurie de toată lumea. La Nădlac, localnicii sunt disperați, d ...
-
Mii de cetățeni români vor fi expulzați din SUA: Trump vrea să trimită migranții la Guantanamo
Un document publicat de presa din SUA arată faptul că, începând cu 24 noiembrie 2024, există 1.445.549 de persoane care ...
-
Călin Georgescu a făcut plângere la CPI, împotriva lui Iohannis și a CCR: Anularea alegerilor sare în aer
Verdictul Comisiei de la Veneția privind anulare alegerilor din România a fost unul clar: CCR și autoritățile din Români ...
-
Celebrul economist american Nouriel Roubini îl atacă pe Trump: Toate ne vor lovi drastic, vești triste pentru oameni
În ciuda creșterii scurte a piețelor la știrile confirmate despre o a doua președinție a lui Donald Trump, analiștii nu ...
-
Bilanț tragic al accidentului aviatic de la Washington -Se pare că toti cei aflați aflați la bordul aeronavelor au murit. 18 cadavre au fost recuperate din râu
Un avion de pasageri al companiei American Airlines care transporta 60 de pasageri și patru membri ai echipajului care a ...
-
O nouă speranță pentru inimile bolnave: descoperirea medicală care ar putea schimba vieți
Progresele în tratamentul insuficienței cardiace avansate se remarcă prin dezvoltarea unui plasture biologic care ar put ...