Studiu. Niveluri ridicate de metale toxice descoperite în băuturile de larg consum!

Postat la: 08.05.2023 | Scris de: ZIUA NEWS

Studiu. Niveluri ridicate de metale toxice descoperite în băuturile de larg consum!

Un nou studiu a constatat că unele băuturi consumate în mod obișnuit, cum ar fi sucurile de fructe și sucurile artificiale, conțin niveluri de metale toxice, inclusiv arsenic, cadmiu și plumb, care depășesc standardele privind apa potabilă.

Cercetătorii de la Universitatea Tulane, Louisiana, au măsurat 25 de metale toxice și oligoelemente diferite în 60 de băuturi răcoritoare, inclusiv sucuri de fructe simple, sucuri mixte de fructe, lapte vegetal, sucuri artificiale și ceai.

Cercetătorii au descoperit că cinci dintre cele 60 de băuturi testate conțineau niveluri ale unui metal toxic peste standardele federale privind apa potabilă.

Două sucuri mixte aveau niveluri de arsenic peste standardul de 10 micrograme/litru. Între timp, un suc de afine, un suc mixt de morcovi și fructe și un lapte de ovăz aveau fiecare niveluri de cadmiu care depășeau standardul de trei părți pe miliard.

Arsenicul este un element chimic natural, fără gust, incolor și inodor, care poate fi găsit în mediul înconjurător, inclusiv în alimente și apă, potrivit Centrelor pentru Controlul și Prevenirea Bolilor (CDC). Elementul persistă în mediul înconjurător și nu se deteriorează.

Agenția pentru Protecția Mediului din SUA (EPA) a adoptat în 2001 un standard de 10 părți pe miliard (ppb), sau 10 micrograme/litru, pentru arsenic în apa potabilă publică, înlocuind vechiul standard de 50 micrograme/litru.

Cu toate acestea, expunerea pe termen lung la niveluri ridicate de arsenic poate duce la afecțiuni ale pielii, un risc crescut de diabet, hipertensiune arterială și mai multe tipuri de cancer, potrivit CDC.

Cadmiul, între timp, este un alt element natural utilizat în produse precum baterii, pigmenți, acoperiri metalice și materiale plastice, dar care se găsește și în alimente de origine vegetală și animală, potrivit CDC.

Atunci când este consumat în cantități mari, cadmiul poate provoca probleme stomacale, iar atunci când este inhalat la niveluri ridicate, poate duce la afectarea plămânilor sau la moarte. Cadmiul este considerat un agent care cauzează cancer.

"Expunerea la niveluri scăzute de cadmiu în aer, alimente, apă și, în special, în fumul de tutun, de-a lungul timpului, poate acumula cadmiu în rinichi și provoca boli renale și oase fragile", notează CDC.

În total, 7 din cele 25 de elemente măsurate de cercetători în studiul lor au depășit standardele pentru apa potabilă în unele dintre băuturi, inclusiv nichel, mangan, bor, cadmiu, stronțiu, arsenic și seleniu, în timp ce plumbul a fost detectat în peste 93% din cele 60 de probe, deși majoritatea conțineau niveluri sub o parte pe miliard.

Cel mai ridicat nivel (6,3 micrograme/kg) a fost găsit într-o băutură sportivă cu lămâie, deși acest nivel este totuși sub standardele pentru apa potabilă stabilite de EPA și de Organizația Mondială a Sănătății.

În general, sucurile mixte de fructe și laptele pe bază de plante, inclusiv laptele de ovăz și de migdale, conțineau niveluri mai ridicate de metale toxice decât alte băuturi analizate în cadrul studiului, au declarat cercetătorii.

Cercetătorii nu au identificat mărcile specifice pe care le-au studiat, dar au precizat că acestea pot fi achiziționate de la supermarketurile și magazinele locale.

Rezultatele studiului, intitulat "Conținutul de metale toxice și elemente esențiale în sucurile de fructe disponibile în comerț și alte băuturi nealcoolice din Statele Unite", au fost publicate în Journal of Food Composition and Analysis.

loading...
PUTETI CITI SI...