Strarurile de la Hollywood se tem că vor fi înlocuite de inteligența artificială, așa că au intrat in grevă!

Postat la: 16.07.2023 | Scris de: ZIUA NEWS

Strarurile de la Hollywood se tem că vor fi înlocuite de inteligența artificială, așa că au intrat in grevă!

Hollywoodul nu a mai văzut așa ceva de peste 60 de ani: mii de actori și scenariști în grevă care pichetează împreună în fața studiourilor de film și televiziune, unde producția a fost oprită, transmite Financial Times.

Demetri Belardinelli, care a jucat în seriale de televiziune precum Silicon Valley, s-a numărat printre sutele de actori care au pichetat vineri, pe o căldură sufocantă, în fața studiourilor Walt Disney din Burbank. El și alți 160.000 de membri ai sindicatului SAG-AFTRA au votat pentru grevă cu o zi înainte, după ce negocierile cu studiourile au eșuat.

Belardinelli și ceilalți actori și-au ocupat locurile pe linia de pichetare alături de membrii Sindicatului Scriitorilor din America, care se află în grevă din 2 mai, ceea ce a dus la creșterea presiunii asupra studiourilor de la Hollywood.

"Acesta este un val de energie și de oameni atât de necesar", a declarat Belardinelli, în timp ce mașinile care treceau pe lângă el își claxonau în semn de solidaritate. "Niciunul dintre noi nu vrea să continue această grevă. Dar [studiourile] trebuie să ne îndeplinească cererile".

Screen Actors Guild nu a mai intrat în grevă de 43 de ani și a trecut și mai mult timp de când actorii și scenariștii nu au mai făcut grevă în același timp. Ultima lor acțiune sindicală comună a avut loc în 1960, când Ronald Reagan era șeful Screen Actors Guild.

Nivelul de furie și neîncredere între sindicate și studiouri - care sunt reprezentate de Alianța Producătorilor de Film și Televiziune - este ridicat, spun veteranii negocierilor de muncă anterioare de la Hollywood. Mulți din industrie se pregătesc pentru o grevă de lungă durată într-un moment în care marile studiouri sunt în plin proces de reducere a cheltuielilor.

Disney, Warner Bros și Paramount își reduc costurile în urma unor investiții de miliarde de dolari în streaming și a unor scăderi drastice în domeniul televiziunii liniare. Prețurile acțiunilor lor sunt, de asemenea, sub presiune.

În prezent, lucrările la noile filme și emisiuni TV s-au oprit, ceea ce va perturba viitoarele lansări, chiar în momentul în care industria a început să își revină după întreruperile de producție cauzate de Covid-19. "Dacă greva scenariștilor de la WGA a fost o neplăcere pentru producția de la Hollywood, greva actorilor de la SAG-AFTRA este mult mai perturbatoare", a declarat Tim Nollen, analist la Macquarie, într-o notă de cercetare.

Punctele cheie de conflict atât pentru scenariști, cât și pentru actori includ redevențele - care au scăzut semnificativ în era streaming-ului - și stabilirea unor reguli privind utilizarea inteligenței artificiale. Scriitorii se tem că vor fi plătiți mult mai puțin pentru adaptarea scenariilor de bază generate de programele de inteligență artificială, în timp ce actorii sunt îngrijorați că asemănările lor digitale vor fi folosite fără compensații.

"Atât scenariștii, cât și actorii au observat o schimbare substanțială în modul în care suntem plătiți și în modul în care suntem tratați atât de marii streameri, cât și de companiile tradiționale", a declarat Emily Cheever-Mallonee, o scenaristă care servea drept căpitan de grevă în afara Disney. "Merită să lupți pentru drepturi reziduale într-o perioadă în care unele dintre cele mai mari succese de pe streameri ne plătesc mai puțin bani ca niciodată."

Grevele au loc în timp ce proprietarii de cinematografe se bucură de prima lor listă completă de filme de vară din 2019. Regulile SAG îi împiedică pe actori să promoveze filme noi, inclusiv lansarea foarte așteptatului Barbie și Oppenheimer pe 21 iulie. O astfel de promovare este vitală pentru creșterea gradului de conștientizare a filmelor, spun directorii de studio și analiștii. Universal, care distribuie Oppenheimer, a declarat că premiera filmului la New York a fost anulată.

Bob Iger, directorul executiv al Disney, a declarat joi pentru CNBC că este "cel mai prost moment din lume" pentru întreruperi de activitate, având în vedere că industria își revine în fază incipientă de pe urma pandemiei Covid-19. "Există un nivel de așteptări pe care îl au și care nu este realist".

Membrii ambelor sindicate au fost înfuriați de comentariile sale, iar pichetatorii din fața Disney au început să poarte pancarte care îi ironizează. "Salariul lui Bob Iger nu este "realist"", scria pe una dintre ele.Fran Drescher, actrița care ocupă funcția de președinte al SAG, a declarat că remarcile lui Iger i s-au părut "teribil de respingătoare și nepotrivite, cu un ton pozitiv".

Iger a fost mult timp considerat liderul de facto al Hollywood-ului și mulți din industrie au sperat că ar putea să își folosească influența pentru a intermedia un fel de înțelegere între studiouri și sindicate. Dar reacția ostilă la comentariile sale nu a făcut decât să sublinieze diviziunea furioasă dintre cele două părți.

"Este amuzant că spunea asta la ferma unui miliardar, venind după ce [Disney] a anunțat câți bani va face în următorii ani", a declarat Cheever-Mallonee."Cred că publicul vede prin B.S. atunci când un multimilionar spune așa ceva".

Având în vedere distanța dintre studiouri și sindicate, ea a prezis că relațiile vor deveni "un pic mai urâte" înainte de a se găsi o soluție.

Luna trecută, peste 300 de vedete de la Hollywood, printre care Jennifer Lawrence și Meryl Streep, au scris conducerii SAG-AFTRA pentru a susține o posibilă grevă. "Nu este momentul să ne întâlnim la mijloc", au scris ele, semnalând că doresc ca sindicatul să adopte o linie dură.

Un director executiv de la Hollywood a susținut că sindicatele au refuzat o ofertă salarială puternică din partea studiourilor, mai ales având în vedere starea dificilă a afacerilor din domeniul filmului și al televiziunii. "Cu o industrie care se târăște pentru a ieși din experiența aproape mortală a celor trei ani de pandemie, acesta este momentul esențial pentru a ne întâlni la mijloc", a spus executivul."Putem să ne certăm care este mijlocul, dar haideți să ajungem la un compromis".

Greva va avea, de asemenea, un impact asupra economiei californiene.Ultima grevă a scriitorilor, care a durat 100 de zile în 2007-2008, a costat statul aproximativ 2 miliarde de dolari - dar nu a oprit producția la fel de mult ca aceasta, așa cum este posibil să o facă.Aceasta va avea, de asemenea, efecte în lanț asupra altor întreprinderi mici care s-au luptat în timpul pandemiei, de la cinematografe la florării, firme de catering, coafori și altele.

"Înțelegem cu siguranță că această grevă perturbă nu doar activitatea noastră, ci și a lucrătorilor care nu sunt sindicalizați și care nu pot sta cu adevărat aici cu noi", a declarat Cheever-Mallonee. "În esență, luptăm pentru continuarea tuturor locurilor noastre de muncă.Nu facem grevă cu ușurință și nu facem grevă de plăcere, nu-i așa?".

loading...
PUTETI CITI SI...