Statele membre ale OMS nu au reușit să ajungă la un acord referitor la Tratatul privind Pandemiile

Postat la: 25.05.2024 | Scris de: ZIUA NEWS

Statele membre ale OMS nu au reușit să ajungă la un acord referitor la Tratatul privind Pandemiile

Un ultim efort al statelor membre ale OMS de a încheia negocierile privind un acord privind pandemia nu a reușit să ducă la un acord înainte de Adunarea Mondială a Sănătății (WHA) de săptămâna viitoare - cu articole-cheie din proiectul de text încă nerezolvate, inclusiv formula spinoasă pentru împărțirea globală a vaccinurilor și medicamentelor în timpul urgențelor sanitare internaționale.

Începând de vineri seară, statele membre ale Comitetului interguvernamental de negociere, reunite la Geneva, au încetat să mai negocieze asupra proiectului de text, discutând în schimb despre calea de urmat. Și asupra acestui aspect, de asemenea, nu s-a ajuns la niciun acord, lăsând o viitoare cale de urmat în mâinile WHA.

Potrivit unor surse care au vorbit cu Health Policy Watch, statele membre dezbăteau asupra recomandărilor de a încerca să încheie acordul în cadrul unor discuții paralele în timpul WHA de săptămâna viitoare; de a prelungi negocierile cu încă șase luni; sau chiar cu un an.

Cea mai radicală propunere a fost aceea de "suspendare" a Adunării Mondiale a Sănătății la mijlocul săptămânii, pentru ca delegații să se poată concentra exclusiv pe negocierile pentru tratat. Dar acest lucru părea foarte puțin probabil, având în vedere agenda plină a WHA, care include, de asemenea, puncte extrem de politice legate de războiul din Ucraina și din Gaza.

"Acest lucru creează un nou precedent în ceea ce privește negocierile", a declarat un observator al unui ONG. "De obicei, toate negocierile au loc înainte de adunare sau, în cel mai rău caz, ar putea exista negocieri pe una sau două chestiuni nerezolvate în timpul WHA."

Negociatorul principal al SUA, Pamela Hamomoto, în sesiunea de închidere de vineri. Adresându-se părților interesate din sală la închiderea sesiunii de vineri, copreședintele INB, Roland Driece, din Olanda, a declarat că "am spus că vom vedea ce putem face pentru a finaliza acest proces. Dar, deocamdată, mandatul acestei echipe a INB se va încheia".

"Toată lumea a încercat să facă acest lucru să funcționeze", a declarat Precious Matsuso, celălalt copreședinte, din Africa de Sud. "Da, poate că nu am terminat, dar există încă o oportunitate și ne vom asigura că se va întâmpla."

În pofida impasului, delegații din diverse țări și alianțe geopolitice care s-au confruntat în mod repetat pe marginea textului propriu-zis, au încercat, de asemenea, să dea o notă optimistă, că în cele din urmă se va putea ajunge la un acord.

"Am făcut progrese reale în direcția unui acord care va asigura în viitor o mai bună capacitate a lumii de a preveni, de a se pregăti și de a răspunde la pandemii", a declarat delegatul din Regatul Unit. "Așteptăm cu nerăbdare discuțiile din cadrul Adunării Mondiale a Sănătății și să construim pe baza progreselor pe care le-am făcut."

Negociatorul principal al SUA pentru tratat, Pamela Hamamoto, a declarat: "Știu că suntem cu toții dezamăgiți că nu avem un dans și șampanie în sală astăzi... Este greu, dar cu siguranță voi continua să cred în soluții multilaterale și știu că toți cei din această sală sunt, de asemenea, angajați."

A declarat delegatul din Kenya, "împreună ne putem asigura că lumea este mai sigură, mai echitabilă și mai bine pregătită pentru viitoarele epidemii și pandemii. Aștept cu nerăbdare să discutăm în continuare despre cum să ducem acest lucru mai departe."

Directorul general al OMS consideră că următoarea etapă este Adunarea Mondială a Sănătății

Directorul general al OMS, Dr. Tedros Adhanom Ghebreyesus, a declarat că așteaptă acum următoarea Adunare Mondială a Sănătății, când statele membre se vor reuni din nou, pentru a defini o cale de urmat.

"Acolo unde există voință, există o cale, așa că sunt încă pozitiv, în ciuda rezultatului. Este posibil să existe sughițuri, dar eu nu îl numesc eșec", a declarat Tedros. "Ați progresat foarte mult și ați făcut multe".

El i-a îndemnat pe oameni să își amintească impactul dur al pandemiei și necesitatea de a preveni repetarea aceluiași scenariu din nou - deși amintirile din acea perioadă par acum să se estompeze.

"Nu știu dacă a existat cineva care să nu fi fost afectat de COVID", a spus el. "Nu doar pierderea celor dragi, ci și probleme economice, pierderea locurilor de muncă, orice. Acest impact s-a datorat faptului că lumea a fost nepregătită și, apropo, încă mai este."

Suspendarea discuțiilor privind acordul pentru pandemie în cadrul OMS, a avut loc în timp ce membrii unei alte agenții internaționale, Organizația Mondială a Proprietății Intelectuale (OMPI), au ajuns la un acord de etapă privind un nou tratat istoric care obligă companiile și alte entități care depun cereri de brevete să dezvăluie sursele de plante indigene, precum și cunoștințele tradiționale, utilizate în produsele lor.

Noul tratat stabilește o cerință de divulgare pentru solicitanții de brevete ale căror invenții se bazează pe resurse genetice și/sau pe cunoștințe tradiționale asociate. Tratatul urmărește să protejeze resursele indigene ale țărilor, în special ale țărilor în curs de dezvoltare, și va avea o relevanță largă pentru noile medicamente, precum și pentru produsele cosmetice și alte produse.

"Este ca un fel de nuntă la OMPI și o înmormântare la OMS în această dimineață", a declarat Jamie Love de la ONG-ul Knowledge Ecology International (KEI).

loading...
PUTETI CITI SI...