Stare de alertă în Rusia: Vulcanul Shiveluch se pregătește pentru o explozie puternică ce poate avea loc în orice moment

Postat la: 21.11.2022 | Scris de: ZIUA NEWS

Stare de alertă în Rusia: Vulcanul Shiveluch se pregătește pentru o explozie puternică ce poate avea loc în orice moment

Vulcanul Shiveluch din Rusia se află într-o activitate extrem de ridicată și o explozie puternică poate avea loc în orice moment, a avertizat echipa de răspuns la erupțiile vulcanice din Kamchatka.

Cel mai activ vulcan din țară și unul dintre cei mai mari din Orientul Îndepărtat al Rusiei a înregistrat sâmbătă o coloană de cenușă vulcanică care s-a ridicat până la o altitudine de aproximativ 13.000 de metri, potrivit observatorului. "O creștere a domului de lavă continuă, o activitate puternică a fumarolelor, o incandescență a domului de lavă, explozii și avalanșe fierbinți însoțesc acest proces", a declarat duminică observatorul.

"Explozii de cenușă de până la 10-15kms (9,32 mile) ... ar putea avea loc în orice moment. Activitatea în curs de desfășurare ar putea afecta avioanele internaționale și cele care zboară la joasă înălțime".

Domul vulcanului a devenit foarte fierbinte și strălucește noaptea, a declarat Alexei Ozerov, directorul Institutului de Vulcanologie și Seismologie al Filialei din Orientul Îndepărtat a Academiei de Științe a Rusiei, pentru presa rusă de stat RIA. "Noaptea, domul strălucește aproape pe toată suprafața sa. Avalanșe fierbinți cu o temperatură de 1.000 de grade Celsius (1.832°F) se rostogolesc pe versanți, fluxuri piroclastice coboară. Această stare a domului se observă, de regulă, înaintea unei erupții puternice."

Cea mai puternică erupție care a avut loc ultima dată pe Shiveluch a fost înregistrată în 2009, potrivit Nasa. Shiveluch, unul dintre cei mai mari vulcani din Kamchatka, are vârful care ajunge la 3.283 de metri (10.771 de metri). Este, de asemenea, unul dintre cei mai activi din peninsulă, cu aproximativ 60 de erupții mari în ultimii 10.000 de ani.

"Erupții catastrofale au avut loc în 1854 și 1956, când o mare parte a domului de lavă s-a prăbușit și a creat o avalanșă de moloz devastatoare", a precizat observatorul. Acesta a erupt în octombrie 2010, aruncând cenușă până la o înălțime de 10 km deasupra nivelului mării. Coloanele de cenușă ale vulcanului au acoperit așezarea Ust-Kamchatsky, aflată la aproximativ 90 km distanță.

loading...
PUTETI CITI SI...