Spaima încălzirii globale: Ciupercile absorb cantități uriașe de carbon și joacă un rol important în reglarea climei!

Postat la: 09.06.2023 | Scris de: ZIUA NEWS

Spaima încălzirii globale: Ciupercile absorb cantități uriașe de carbon și joacă un rol important în reglarea climei!

Ciupercile nu sunt doar un aliment gustos și sănătos, ci și un jucător cheie în lupta împotriva încălzirii globale. Cercetătorii în domeniul climei de la Universitatea Sheffield din Marea Britanie au descoperit că ciupercile absorb anual cantități uriașe de dioxid de carbon, echivalentul a 13,1 miliarde de tone de dioxid de carbon. Aceasta reprezintă o treime din emisiile rezultate din arderea combustibililor fosili. Acest lucru a fost raportat de biroul de presă al universității.

Oamenii de știință au studiat ciclul de carbon dintre plante și ciupercile simbiotice, ale căror ciuperci se conectează la sistemele de rădăcini ale aproape tuturor copacilor și ale altor plante din păduri și alte ecosisteme de pe Pământ. Pentru a obține date privind absorbția de carbon de către ciuperci, cercetătorii au analizat datele care au fost colectate prin observarea interacțiunilor dintre plante și cinci grupuri cheie de ciuperci care formează diferite tipuri de micorize.

După cum s-a dovedit, plantele au cheltuit o proporție destul de substanțială din zaharurile produse pentru a menține o relație reciproc avantajoasă cu ciupercile, variind de la 1% în cazul grâului, porumbului și al altor cereale și până la 6-7% în cazul morcovilor și lucernei, precum și până la 10-20% în cazul multor arbori de pădure cu frunze largi și al altor plante sălbatice. Acest lucru era caracteristic în special acelor reprezentanți ai florei ai căror simbionți erau ciuperci cu așa-numitele ectomicorize.

Pe baza acestor estimări, oamenii de știință au calculat cantitatea de carbon pompată anual de toate plantele din lume în ciupercile lor simbiotice. Se pare că, în fiecare an, o masă uriașă de materie organică ajunge în sol, echivalentă cu 13,1 miliarde de tone de dioxid de carbon atmosferic.

Existența acestui rezervor de carbon, notează cercetătorii, nu este luată în considerare în prezent de modelele climatice, ceea ce reduce acuratețea predicțiilor acestora. Studiul ulterior al interacțiunilor dintre ciuperci și plante, speră cercetătorii, va permite climatologilor să corecteze acest defect și să îmbunătățească calitatea predicțiilor privind modul în care se va schimba clima Pământului în următorii ani și decenii.

În plus, studiul evidențiază importanța conservării pădurilor și a altor ecosisteme în care au loc interacțiuni între plante și ciuperci. Distrugerea pădurilor și a altor habitate naturale poate perturba ciclul carbonului și poate înrăutăți clima.

Olga Senatorova, director al Centrului pentru cercetări ecologice: "Studiul realizat de oamenii de știință britanici evidențiază importanța conservării ecosistemelor naturale, unde are loc interacțiunea dintre plante și ciuperci. Pădurile sunt cele mai mari rezervoare de carbon de pe Pământ, iar ciupercile sunt cele care joacă un rol important în conservarea acestui carbon în sol. Prin urmare, este necesar să se ia măsuri de conservare a pădurilor și a altor habitate naturale pentru a preveni degradarea climei.

loading...
PUTETI CITI SI...